Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή (;) - Newsweek: Στη ζώνη του λυκόφωτος οι σχέσεις Trump - Musk - Προς σφοδρή σύγκρουση και διαζύγιο για την Κίνα

Ανατροπή (;) - Newsweek: Στη ζώνη του λυκόφωτος οι σχέσεις Trump - Musk - Προς σφοδρή σύγκρουση και διαζύγιο για την Κίνα
Θα μπορέσει το κινεζικό λόμπι να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου;
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk ενδέχεται να έλθουν σε σφοδρή σύγκρουση για την Κίνα, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο Musk θα αντιταχθεί σε σκληρές οικονομικές πολιτικές έναντι της Κίνας, καθώς έχει σοβαρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Χώρα του Δράκου.
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της Tesla θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Τι να περιμένουμε πραγματικά; Σημειωτέον, δεν είναι μόνο ο Musk στο περιβάλλον του Trump που έχει συμφέροντα στην Κίνα;
Θα υπάρξουν λομπίστες που θα προκρίνουν τη γραμμή της εγκατάλειψης της σκληρής αντιπαράθεσης.
«Το Newsweek σε αυτή την περίπτωση κάνει ένα fake-out σχετικά με τη σύνδεση Donald Trump - Elon Musk, η οποία είναι το κλειδί για τη νέα κυβέρνηση και η οποία έχει πολλούς αντιπάλους» πιστεύει ο εκδότης του APN North-West, Andrej Dimitriev.
«Και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνο οι Δημοκρατικοί και το «βαθύ κράτος», αλλά και σημαντικό μέρος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου.
Ο Musk έχει επενδύσει σοβαρά στην προεδρική εκστρατεία και σκοπεύει να ταρακουνήσει σοβαρά το σύστημα.
Έθεσε έναν στόχο για το υπουργείο Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης (DOGE) με τον Vivek Ramaswami: να εξοικονομήσουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της διοικητικής μεταρρύθμισης - μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το ποσό για τη γραφειοκρατία;
Επιπλέον, ο Musk πραγματικά έχει σοβαρή επιρροή στον Trump και πρόσφατα εγκαταστάθηκε ουσιαστικά στο κτήμα του Mar-a-Lago.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος αστειεύεται ότι δεν μπορεί να τον στείλει σπίτι του…

Ιδιαίτερα συναρπαστική

«Νομίζω ότι η Κίνα, παρά την παρουσία επιχειρηματικών συμφερόντων εκεί, δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τον Musk αυτήν τη στιγμή.
Έχει πετύχει τα πάντα στον επιχειρηματικό τομέα, τώρα θέλει να κάνει ξανά την Αμερική σπουδαία, και τώρα του δόθηκε η ευκαιρία.
Οπότε ο Elon και ο Donald σίγουρα δεν θα μαλώσουν για το Πεκίνο.
Όμως η εσωτερική πολιτική αναταραχή μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον, αφού θα είναι δύσκολο για τον Trump να παλέψει όχι μόνο με τους Δημοκρατικούς, αλλά και με τη δική του κομματική νομενκλατούρα.
Όπως γνωρίζετε, για την εταιρεία Tesla, με επικεφαλής τον Elon Musk, η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά» θυμάται ο Mikhail Neizhmakov, διευθυντής αναλυτικών έργων στην Υπηρεσία Πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών.
Μεταξύ άλλων, τα αυτοκίνητα Tesla Model Y που παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σαγκάη συμπεριλήφθηκαν στη λίστα αγορών οχημάτων για κομματικές και κυβερνητικές υπηρεσίες στην κινεζική επαρχία Jiangsu.
Επιπλέον, η προμήθεια εξαρτημάτων από την Κίνα είναι σημαντική για τις αμερικανικές επιχειρήσεις της εταιρείας.
Για τον λόγο αυτό, ακόμη και κατά την πρώτη διακυβέρνηση Trump, η Tesla προσπάθησε να αμφισβητήσει δικαστικά τους δασμούς που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα.
Ο ίδιος ο Elon Musk επισκέφτηκε την Κίνα αρκετές φορές, για παράδειγμα, την άνοιξη του 2024.
Στη συνέχεια διεξήγαγε διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο του Tesla στη χώρα επιτυχημένο παράδειγμα αμερικανο-κινεζικής συνεργασίας.
Μπορεί επίσης να σημειωθεί ότι ο Elon Musk μίλησε προηγουμένως θετικά για το διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.
Ως εκ τούτου, ο Musk θα παραμείνει πιθανότατα μια από τις πιο συγκαταβατικές φιγούρες απέναντι στην Κίνα στην ομάδα του Donald Trump.

Θα μπορούσαν πραγματικά να μαλώσουν;

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν περίεργο αν ο Trump δεν λάμβανε υπόψη τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Musk.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον παράγοντα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη Κίνα, στις οποίες ο Musk θα λειτουργούσε ως «καλός αστυνομικός».
Παράλληλα, θυμόμαστε ότι στην πρώτη του προεδρική θητεία, ο Trump άλλαζε συχνά στάση απέναντι στα μέλη της ομάδας του και έπαιρνε δραστικές αποφάσεις.
Κάποτε, ο Rex Tillerson (παρεμπιπτόντως, επίσης επιχειρηματίας), ο οποίος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του Trump, ισχυρίστηκε ότι έμαθε για την απόλυσή του από μήνυμα του 45ου προέδρου σε ένα κοινωνικό δίκτυο.
Είναι σαφές ότι ο Musk είναι μια πολύ σημαντική φιγούρα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα ο Trump να συγκρουστεί και να έρθει ακόμη και σε πλήρη ρήξη μαζί του στο μέλλον.
Επιπλέον, η επερχόμενη προεδρική θητεία του Trump είναι η τελευταία του, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επιδιώξει επανεκλογή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι λόγοι που θα μπορούσαν να τον κάνουν να συμπεριφέρεται σκληρά ακόμη και με πολύτιμους συνεργάτες.

Διαμεσολάβηση

Ίσως ο Musk να γίνει μεσολαβητής μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον…
Αυτή θα ήταν μια λογική κίνηση.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Musk θα είναι de facto το κύριο πρόσωπο για την οικοδόμηση της γραμμής εξωτερικής πολιτικής της μελλοντικής κυβέρνησης Trump προς την κινεζική κατεύθυνση.
Τα συμφέροντα του ίδιου Musk θα συγκρουστούν εκεί με το αντικινεζικό λόμπι.
Για παράδειγμα, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών στη μελλοντική κυβέρνηση Trump, Marco Rubio, είναι θιασώτης της σκληρής γραμμής κατά του Πεκίνου, όπως και ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Michael Waltz.
Και με το στυλ του ίδιου του Trump, εναλλάσσονται οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο με νέα κύματα πίεσης στην Κίνα.
Εν προκειμένω αξίζει να διερωτηθεί κανείς αν υπάρχουν κινέζοι λομπίστες γύρω από τον Trump; Πόσο δύναμη έχουν; Ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Blackstone Group, Stephen Schwarzman, χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος τελικά υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άτυπος μεσολαβητής μεταξύ του Πεκίνου και της μελλοντικής κυβέρνησης Trump.
Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2022, ο Schwartzman δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να στραφεί σε μια νέα γενιά ηγετών».
Και πράγματι, είναι λογικό το Πεκίνο να ποντάρει σε εκείνους τους εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους και για τους οποίους η αυξημένη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν είναι πολύ ωφέλιμη.
Αλλά γενικά, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, φυσικά, είναι το αντικινεζικό λόμπι που είναι παραδοσιακά ισχυρό.

Θα υπάρξει σύγκρουση;

Πρέπει ο Trump να συγκρουστεί με την Κίνα ή πολλοί από τους συντρόφους του θα προτιμήσουν να δημιουργήσουν κανονικές σχέσεις; Ή είναι ήδη ζήτημα υπαρξιακής έχθρας;
Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι κατά κανόνα είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους Κινέζους.
Και οι αναφορές για την παρουσία ενός τόσο ισχυρού αντιπάλου όπως το Πεκίνο είναι ένας καλός λόγος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που λογικά υποστηρίζεται από εταιρείες όπλων, των οποίων η επιρροή στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών είναι παραδοσιακά ισχυρή.
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος Elon Musk τον Μάιο του 2023, σε μια από τις επισκέψεις του στην Κίνα, συνέκρινε τα συμφέροντα του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον με «σιαμαίους», εννοώντας πιθανώς, πρώτα απ' όλα, ότι οι οικονομίες των δύο οι χώρες είναι έντονα αλληλένδετες.
Μιλώντας για επιχειρήσεις κοντά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μπορεί κανείς να θυμηθεί, μεταξύ άλλων, το ίδιο λόμπι πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, μπορεί να σημειωθεί ότι η Κίνα σχεδόν διπλασίασε τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου το 2023.
Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν πραγματιστές που θα υποστηρίξουν την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου με την κυβέρνηση Trump.
Επιπλέον, η πρώτη προεδρική θητεία του Trump παρέχει παραδείγματα μείωσης των εντάσεων στις σχέσεις με την Κίνα, όπως, για παράδειγμα, στις αρχές του 2020 σε σχέση με την υπογραφή συμφωνίας για την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας.
Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η γραμμή του οικονομικού περιορισμού της Κίνας δεν είναι κάποιου είδους «ένας πόλεμος του Trump» - απλώς θυμηθείτε ότι η κυβέρνηση του Joe Biden ανέπτυξε μια παρόμοια στρατηγική.
Και πάλι, ας μην ξεχνάμε το παραδοσιακό στυλ εξωτερικής πολιτικής του Trump, το οποίο συχνά συνεπάγεται τη λήψη μιας κατάστασης στο «μέγιστο σημείο βρασμού» πριν υπάρξουν διαπραγματεύσεις.
Έτσι, ο διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου υπό τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχιστεί με τη μια ή την άλλη μορφή, αλλά πιθανότατα θα λάβει χώρα στο πλαίσιο μιας αρκετά απότομης μετάβασης από την ένταση στη σχετική εκτόνωση και αντίστροφα.
Ποια θέση θα κατέχει η Ταϊβάν σε αυτό το σχήμα; Είναι έτοιμοι οι Αμερικανοί να ανταλλάξουν την υποστήριξή του για έναν συμβιβασμό με την Κίνα;
Η Ταϊβάν είναι πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο από οικονομική άποψη όσο και από την άποψη των στρατιωτικών-στρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, είναι απίθανο η Ουάσιγκτον να την εγκαταλείψει στο άμεσο μέλλον.
Αντίθετα, ο βαθμός έμφασης του κοινού σε μια τέτοια υποστήριξη θα ποικίλλει.
Και πάλι, το λόμπι υπέρ της Ταϊπέι είναι ισχυρό τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης