Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφοπλιστική Merkel: Ο πόλεμος θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν είχα μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Ο Putin δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια

Αφοπλιστική Merkel: Ο πόλεμος θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν είχα μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Ο Putin δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια
Προσπάθησε να περιορίσει την ένταση, χρησιμοποιώντας διπλωματία
Σχετικά Άρθρα
Υπέρ των επιλογών που έκανε σε σχέση με τη Ρωσία τάχθηκε τάχθηκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, εκτιμώντας δε πως ο πόλεμος θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν και η ίδια δεν είχε μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως το σχέδιο για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στην δυτική στρατιωτική συμμαχία είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που παραχωρεί, αυτή τη φορά στο κανάλι BBC και αφότου δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, Freedom, η σιδηρά κυρία -επί 16 χρόνια στην καγκελαρία- της Γερμανίας υπεραμύνθηκε των συμφωνιών φυσικού αερίου που έκανε με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι είχαν σκοπό να βοηθήσουν τις γερμανικές εταιρείες και να διατηρήσουν την ειρήνη με τη Μόσχα.
«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση πιο νωρίς. Ήταν απολύτως σαφές για μένα ότι ο πρόεδρος Putin δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα έβλεπε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022», ανέφερε η κ. Merkel.
H Angela Merkel εκφράζει την ανησυχία της για τις απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων».
«Ευτυχώς, η Κίνα μίλησε επίσης για αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να παραλύουμε από φόβο, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή μαζί με τις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο»… «Το δυναμικό είναι τρομακτικό».

Οι συμφωνίες με τη Ρωσία για την ενέργεια

Η κ. Merkel δήλωσε στο BBC ότι είχε δύο κίνητρα με τους αγωγούς: γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διατήρηση ειρηνικών δεσμών με τη Ρωσία.
Τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη διαφώνησαν έντονα μαζί της.
Ενδεικτικά, ο Πολωνός βουλευτής, Radoslaw Fogiel, είπε ότι τα χρήματα από το γερμανικό αέριο γέμισαν το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας – που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία.
Η πρώην καγκελάριος επιμένει ότι προσπάθησε να περιορίσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, κάτι που -παραδέχεται- τελικά απέτυχε.
Και η γερμανική βιομηχανία έχει πληγεί δυσανάλογα από κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, καθώς, αναγκασμένη να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, η χώρα αγοράζει τώρα ακριβό LNG.
Μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία ξεκίνησε «δυστυχώς» μετά την έναρτξη του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί η κ. Merkel...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης