Ο Trump κέρδισε τη μεγαλύτερη μάχη, αλλά όχι την τελική μάχη ενάντια στο αμερικανικό βαθύ κράτος
Επιλέγοντας την Tulsi Gabbard για τη θέση της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην προεκλογική του υπόσχεση να «καταστρέψει» αυτό που αποκαλεί «Βαθύ Κράτος».
Ο όρος αποδίδεται στη γενική γραφειοκρατία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ειδικότερα στις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές υπηρεσίες, οι οποίες φέρονται να διαρρέουν πληροφορίες κατά της κυβέρνησης ή να εξαναγκάζουν τους εκλεγμένους ηγέτες να ακολουθούν τις συμβουλές ή τις επιταγές τους.
Η Gabbard, Δημοκρατική που έγινε υποστηρίκτρια του Trump, υπήρξε συνεπής στις αντι-κατασκοπευτικέςς της απόψεις, ακόμη και όταν ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.
Η εχθρότητά της απέναντι σε αυτό που έχει περιγράψει ως «το κράτος εθνικής ασφάλειας και τους πολεμοχαρείς φίλους του» είναι τόσο έντονη, που τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν αποχωρήσει από το Κογκρέσο, εισήγαγε νομοθεσία για την κατάργηση του Πατριωτικού Νόμου και του Άρθρου 702 του Νόμου για την Επιτήρηση Ξένων Πληροφοριών, δύο από τα πιο σημαντικά εργαλεία παρακολούθησης που πέρασε το Κογκρέσο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η αποτυχία της να πετύχει τον στόχο αυτόν είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Η Gabbard φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η «ελίτ των Δημοκρατικών και οι νεοσυντηρητικοί» έχουν σχηματίσει «μια συμμαχία πολεμοχαρών στην Ουάσινγκτον».
Σύμφωνα με αυτήν, όπως και με τον Trump, είναι κατά της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι έχει στηρίξει ένθερμα τον Julian Assange και τον Edward Snowden, οι οποίοι ευθύνονται για δύο από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα.
Ο διορισμός της Gabbard από τον Trump πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της δικής του δυσαρέσκειας απέναντι στο «βαθύ κράτος» για την εχθρότητα και ανυπακοή που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 2016 έως το 2020.
Τόσο που, όταν τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε την τρίτη προεδρική του εκστρατεία στο Γουέικο του Τέξας, χαρακτήρισε τις εκλογές του 2024 ως την «τελική μάχη».
Σε αυτή τη μάχη, δήλωσε: «Ή το Βαθύ Κράτος θα καταστρέψει την Αμερική, ή εμείς θα καταστρέψουμε το Βαθύ Κράτος».
Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τον ρόλο του, ανακοίνωσε: «Είμαι ο πολεμιστής σας, είμαι η δικαιοσύνη σας. ... Για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί ... είμαι η εκδίκησή σας».
Φαίνεται ότι ο Trump είχε πολλούς λόγους να νιώθει πικραμένος με ορισμένους αξιωματούχους κατά την πρώτη του θητεία ως Προέδρου.
Στην πραγματικότητα, τον Ιούλιο του 2017, η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι η διοίκηση Trump υφίστατο διαρροές οι οποίες αφορούσαν την εθνική ασφάλεια «σχεδόν καθημερινά» και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι οι προκάτοχοί της.
Η έκθεση τόνιζε ότι η προστασία των μυστικών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου.
Επισήμανε δε πώς «από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος Trump, το έθνος αντιμετώπισε ένα πρωτοφανές κύμα πιθανώς επιζήμιων διαρροών...
Οι διαρροές συμβαίνουν με ρυθμό μία την ημέρα... Άρθρα που δημοσιεύθηκαν από διάφορους εθνικούς οργανισμούς ειδήσεων μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 25 Μαΐου 2017 περιλάμβαναν τουλάχιστον 125 ιστορίες με διαρροές πληροφοριών που μπορεί να είναι επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια...
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν πιθανές παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, τιμωρητέες με ποινή φυλάκισης».
Παράξενες αλληλεπιδράσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, μετά την απόλυση του από τον Trump, ο διευθυντής του FBI, James Comey, παραδέχτηκε ότι "μετέφερε λεπτομέρειες από τις παράξενες αλληλεπιδράσεις του με τον Πρόεδρο σε έναν φίλο, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με δημοσιογράφο των New York Times." Προβλέψιμα, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Trump, Corey Lewandowski, κατηγόρησε τον Comey ότι είναι "μέρος του Βαθέος Κράτους."
Παρομοίως, στο βιβλίο του “At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House” ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστράτηγος (ε.α.) H.R. McMaster, έγραψε ότι «Ήταν δύσκολο να πειστούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να συμμορφωθούν με την οδηγία του Trump να σταματήσουν ορισμένες δραστηριότητες.
Ανακάλυψα ότι, σε αντίθεση με τη στρατηγική για τη Νότια Ασία, η οποία καλούσε για αναστολή κάθε βοήθειας στο Πακιστάν με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν ο Υπουργός Άμυνας Jim Mathis επισκέφθηκε το Ισλαμαμπάντ τις επόμενες εβδομάδες, το Πεντάγωνο θα παρέδιδε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που περιλάμβανε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε θωρακισμένα οχήματα».
Ο McMaster φέρεται να έμεινε έκπληκτος από την άρνηση του Υπουργού Άμυνας να ακολουθήσει την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ. Όπως έγραψε: «Ο Πρόεδρος (Trump) είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε πολλές περιπτώσεις ότι πρέπει να ανασταλεί κάθε βοήθεια προς τους Πακιστανούς μέχρι να σταματήσουν την υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που σκότωναν Αφγανούς, Αμερικανούς και μέλη της συμμαχίας στο Αφγανιστάν… Όλοι είχαμε ακούσει τον Trump να λέει: ‘Δεν θέλω να πηγαίνουν καθόλου χρήματα στο Πακιστάν’».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Trump το 2017, ο John Brennan, διευθυντής της CIA υπό τον Barack Obama, είχε υποστηρίξει ότι οι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας έχουν την "υποχρέωση… να αρνηθούν να εκτελέσουν" εξωφρενικές ή αντιδημοκρατικές εντολές του Προέδρου Donald Trump.
Αυτό ερμηνεύτηκε προβλέψιμα από τους υποστηρικτές του Trump ως "έκκληση για πραξικόπημα" από "εμπλεκόμενους του Βαθέος Κράτους στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών."
Ο όρος «Βαθύ Κράτος» εισήχθη αρχικά στο πολιτικό λεξιλόγιο της Τουρκίας κατά τη δεκαετία του 1950, υπονοώντας ένα δίκτυο ατόμων σε διάφορους κλάδους της κυβέρνησης με δεσμούς με πρώην στρατηγούς, αξιωματούχους και οργανωμένο έγκλημα, που ήταν αποφασισμένοι να «διατηρήσουν τον κοσμικό χαρακτήρα και να καταστρέψουν τον κομμουνισμό».
Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η προπολεμική Συρία και το Πακιστάν, όπου οι στρατοί διατηρούσαν στενό έλεγχο των γραφειοκρατικών και πολιτικών συστημάτων, ακόμα και όταν οι πολίτες είχαν ονομαστικά την εξουσία.
Στην ουσία, το Βαθύ Κράτος φέρεται να αποτελείται από εδραιωμένους αξιωματούχους σε ισχυρά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, οι οποίοι είτε συγκρούονται συστηματικά με τους εκλεγμένους ηγέτες, αρνούμενοι να τους επιτρέψουν να κυβερνήσουν δημοκρατικά, είτε τους προστατεύουν από νομικούς ή πολιτικούς κινδύνους.
Το φαινόμενο αυτό εξετάζεται επίσης στο βιβλίο του καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Tufts, Michael J. Glennon, «National Security and Double Government» (2014).
Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πώς ακόμα και ο Obama, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία το 2008 κατά των πολιτικών παρακολούθησης και ασφάλειας της εποχής Bush, αποδέχτηκε πολλές από αυτές ως Πρόεδρος - υπονοώντας ότι υπάρχει ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας που ασκεί επιρροή ακόμα και στους εκλεγμένους ηγέτες που θεωρητικά είναι υπεύθυνοι για αυτό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όρος «Βαθύ Κράτος» έγινε δημοφιλής από τον Mike Lofgren, συγγραφέα και πρώην βοηθό Ρεπουμπλικάνου στο Κογκρέσο.
Στο βιβλίο του «The Party Is Over», μιλάει για έναν ιστό εδραιωμένων συμφερόντων στην αμερικανική κυβέρνηση και πέρα από αυτήν (ιδιαίτερα στους επιχειρηματικούς κύκλους της Wall Street και τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley), που υπαγορεύουν τις αποφάσεις για την Άμυνα, τις εμπορικές πολιτικές και τις προτεραιότητες της Αμερικής, με ελάχιστη έγνοια για τα πραγματικά συμφέροντα ή τις επιθυμίες του αμερικανικού λαού.
«Είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, την αποβιομηχάνιση της αμερικανικής οικονομίας, την άνοδο μιας πλουτοκρατικής κοινωνικής δομής που μας έδωσε την πιο άνιση κοινωνία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και την πολιτική δυσλειτουργία που έχει παραλύσει την καθημερινή διακυβέρνηση» έγραψε, προσθέτοντας ότι οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αποκάλυψαν κομμάτια αυτής της δομής.
«Στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Ένα άλλο διάσημο βιβλίο, «The American Deep State: Big Money, Big Oil, and the Struggle for U.S. Democracy», του Καναδού ακαδημαϊκού και πρώην διπλωμάτη Πίτερ Dale Scott, πραγματεύεται πώς το «Βαθύ Κράτος» επηρεάζει και συχνά αντιτίθεται στις επίσημες πολιτικές των ΗΠΑ «στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Στο βιβλίο του, ο Scott παρέχει πειστικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι το Βαθύ Κράτος έχει πλέον θεσμοθετηθεί πάνω σε ανεξέλεγκτες υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και η NSA, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως τραπεζίτες της Wall Street, νομικά γραφεία και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που βρίσκονται πέρα από την εμβέλεια του εσωτερικού νόμου.
Τέτοιες απόψεις έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg, ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden τον είχαν «πιέσει» να «λογοκρίνει» περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
«Το 2021, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεσαν επανειλημμένα τις ομάδες μας επί μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικά με την Covid-19, ακόμα και χιούμορ και σάτιρα, και εξέφραζαν έντονη απογοήτευση όταν δεν συμφωνούσαμε,» είπε ο Zuckerberg.
Αυτή η παραδοχή έδωσε μεγάλη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών και πολλών συντηρητικών αναλυτών ότι το Βαθύ Κράτος καταπνίγει την ελευθερία του Τύπου και λογοκρίνει τις απόψεις των αντιπάλων.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του Trump (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποκλείστηκε από το Twitter πριν από την εξαγορά του από τον Elon Musk) σημειώνουν.
Υποστηρίζουν δε ότι η Μεγάλη Τεχνολογία (Big Tech) δεν ήταν απλώς παρατηρητής αλλά ενεργός συμμετέχων σε ένα σκάνδαλο λογοκρισίας που ενορχηστρώθηκε από το Βαθύ Κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πολλοί αναλυτές εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ότι το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ σήμερα κυριαρχείται ουσιαστικά από αριστερό-φιλελεύθερες ιδέες, και οι κύριοι στόχοι του είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, η πρόκληση της Κίνας και η συγκράτηση του Ισραήλ και της Ινδίας.
Πολλοί Ινδοί παρατηρητές επισημαίνουν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα ελεγχόμενα από αμερικανικές εταιρείες, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Mondi, είτε πρόκειται για την Τροπολογία για την Ιθαγένεια, τους Νόμους για τη Γεωργία ή το ιστορικό της Ινδίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοσμικότητας.
Υπάρχει μια αντίληψη ότι το αμερικανικό Βαθύ Κράτος, ιδιαίτερα οι υπηρεσίες πληροφοριών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαδραματίζουν έναν σκοτεινό ρόλο στην προώθηση ακτιβιστών Khalistani στις ΗΠΑ και τον Καναδά και επιλέγουν να στοχοποιούν Ινδούς επιχειρηματίες με παγκόσμια παρουσία, όπως ο Gautam Adani, φτάνοντας στο σημείο να ερευνούν τα λεγόμενα παραπτώματά του στην Ινδία (όχι στις ΗΠΑ) και να τον κατηγορούν κατά παράβαση της ινδικής κυριαρχίας.
Το σημείο που τονίζεται είναι ότι αυτές οι αντι-ινδικές δραστηριότητες διεξάγονται χωρίς την έγκριση και υποστήριξη του Λευκού Οίκου.
Θα μπορέσει ο Πρόεδρος Trump να περιορίσει το Βαθύ Κράτος αφού αναλάβει καθήκοντα για δεύτερη φορά στις 20 Ιανουαρίου 2025;
Όπως υποστηρίζει ο John J. DiIulio, καθηγητής πολιτικής, θρησκείας και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, το έργο του μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο και απλό, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πληρώνονται από το αμερικανικό δημόσιο αλλά εργάζονται για ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι πλέον τριπλάσιος από ολόκληρο το ομοσπονδιακό πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στη μισθοδοσία.
Έχει δίκιο όταν λέει ότι: «Ενώ υπάρχει ένα Βαθύ Κράτος, αυτό δεν προέρχεται από τη γραφειοκρατία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αντίθετα, το πραγματικό Βαθύ Κράτος είναι το κράτος των εργολάβων.
Αποτελείται από τέσσερα διασταυρούμενα δίκτυα: οικονομικά εύρωστες και πολιτικά προστατευόμενες μεγα-εταιρείες με επικεφαλής μεγάλους αμυντικούς εργολάβους• ηγέτες πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων και από τα δύο κόμματα, που επικρίνουν τη γραφειοκρατία και την υπέρμετρη δαπάνη• μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς επιδοτούμενους από τους φορολογούμενους με ετήσιους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων δολαρίων• και, τελευταίο και πιο θανατηφόρο για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης, επαγγελματίες βουλευτές και από τα δύο κόμματα».
www.bankingnews.gr
Ο όρος αποδίδεται στη γενική γραφειοκρατία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ειδικότερα στις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές υπηρεσίες, οι οποίες φέρονται να διαρρέουν πληροφορίες κατά της κυβέρνησης ή να εξαναγκάζουν τους εκλεγμένους ηγέτες να ακολουθούν τις συμβουλές ή τις επιταγές τους.
Η Gabbard, Δημοκρατική που έγινε υποστηρίκτρια του Trump, υπήρξε συνεπής στις αντι-κατασκοπευτικέςς της απόψεις, ακόμη και όταν ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.
Η εχθρότητά της απέναντι σε αυτό που έχει περιγράψει ως «το κράτος εθνικής ασφάλειας και τους πολεμοχαρείς φίλους του» είναι τόσο έντονη, που τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν αποχωρήσει από το Κογκρέσο, εισήγαγε νομοθεσία για την κατάργηση του Πατριωτικού Νόμου και του Άρθρου 702 του Νόμου για την Επιτήρηση Ξένων Πληροφοριών, δύο από τα πιο σημαντικά εργαλεία παρακολούθησης που πέρασε το Κογκρέσο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η αποτυχία της να πετύχει τον στόχο αυτόν είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Η Gabbard φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η «ελίτ των Δημοκρατικών και οι νεοσυντηρητικοί» έχουν σχηματίσει «μια συμμαχία πολεμοχαρών στην Ουάσινγκτον».
Σύμφωνα με αυτήν, όπως και με τον Trump, είναι κατά της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι έχει στηρίξει ένθερμα τον Julian Assange και τον Edward Snowden, οι οποίοι ευθύνονται για δύο από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα.
Ο διορισμός της Gabbard από τον Trump πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της δικής του δυσαρέσκειας απέναντι στο «βαθύ κράτος» για την εχθρότητα και ανυπακοή που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 2016 έως το 2020.
Τόσο που, όταν τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε την τρίτη προεδρική του εκστρατεία στο Γουέικο του Τέξας, χαρακτήρισε τις εκλογές του 2024 ως την «τελική μάχη».
Σε αυτή τη μάχη, δήλωσε: «Ή το Βαθύ Κράτος θα καταστρέψει την Αμερική, ή εμείς θα καταστρέψουμε το Βαθύ Κράτος».
Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τον ρόλο του, ανακοίνωσε: «Είμαι ο πολεμιστής σας, είμαι η δικαιοσύνη σας. ... Για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί ... είμαι η εκδίκησή σας».
Φαίνεται ότι ο Trump είχε πολλούς λόγους να νιώθει πικραμένος με ορισμένους αξιωματούχους κατά την πρώτη του θητεία ως Προέδρου.
Στην πραγματικότητα, τον Ιούλιο του 2017, η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι η διοίκηση Trump υφίστατο διαρροές οι οποίες αφορούσαν την εθνική ασφάλεια «σχεδόν καθημερινά» και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι οι προκάτοχοί της.
Η έκθεση τόνιζε ότι η προστασία των μυστικών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου.
Επισήμανε δε πώς «από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος Trump, το έθνος αντιμετώπισε ένα πρωτοφανές κύμα πιθανώς επιζήμιων διαρροών...
Οι διαρροές συμβαίνουν με ρυθμό μία την ημέρα... Άρθρα που δημοσιεύθηκαν από διάφορους εθνικούς οργανισμούς ειδήσεων μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 25 Μαΐου 2017 περιλάμβαναν τουλάχιστον 125 ιστορίες με διαρροές πληροφοριών που μπορεί να είναι επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια...
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν πιθανές παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, τιμωρητέες με ποινή φυλάκισης».
Παράξενες αλληλεπιδράσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, μετά την απόλυση του από τον Trump, ο διευθυντής του FBI, James Comey, παραδέχτηκε ότι "μετέφερε λεπτομέρειες από τις παράξενες αλληλεπιδράσεις του με τον Πρόεδρο σε έναν φίλο, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με δημοσιογράφο των New York Times." Προβλέψιμα, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Trump, Corey Lewandowski, κατηγόρησε τον Comey ότι είναι "μέρος του Βαθέος Κράτους."
Παρομοίως, στο βιβλίο του “At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House” ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστράτηγος (ε.α.) H.R. McMaster, έγραψε ότι «Ήταν δύσκολο να πειστούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να συμμορφωθούν με την οδηγία του Trump να σταματήσουν ορισμένες δραστηριότητες.
Ανακάλυψα ότι, σε αντίθεση με τη στρατηγική για τη Νότια Ασία, η οποία καλούσε για αναστολή κάθε βοήθειας στο Πακιστάν με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν ο Υπουργός Άμυνας Jim Mathis επισκέφθηκε το Ισλαμαμπάντ τις επόμενες εβδομάδες, το Πεντάγωνο θα παρέδιδε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που περιλάμβανε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε θωρακισμένα οχήματα».
Ο McMaster φέρεται να έμεινε έκπληκτος από την άρνηση του Υπουργού Άμυνας να ακολουθήσει την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ. Όπως έγραψε: «Ο Πρόεδρος (Trump) είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε πολλές περιπτώσεις ότι πρέπει να ανασταλεί κάθε βοήθεια προς τους Πακιστανούς μέχρι να σταματήσουν την υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που σκότωναν Αφγανούς, Αμερικανούς και μέλη της συμμαχίας στο Αφγανιστάν… Όλοι είχαμε ακούσει τον Trump να λέει: ‘Δεν θέλω να πηγαίνουν καθόλου χρήματα στο Πακιστάν’».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Trump το 2017, ο John Brennan, διευθυντής της CIA υπό τον Barack Obama, είχε υποστηρίξει ότι οι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας έχουν την "υποχρέωση… να αρνηθούν να εκτελέσουν" εξωφρενικές ή αντιδημοκρατικές εντολές του Προέδρου Donald Trump.
Αυτό ερμηνεύτηκε προβλέψιμα από τους υποστηρικτές του Trump ως "έκκληση για πραξικόπημα" από "εμπλεκόμενους του Βαθέος Κράτους στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών."
Ο όρος «Βαθύ Κράτος» εισήχθη αρχικά στο πολιτικό λεξιλόγιο της Τουρκίας κατά τη δεκαετία του 1950, υπονοώντας ένα δίκτυο ατόμων σε διάφορους κλάδους της κυβέρνησης με δεσμούς με πρώην στρατηγούς, αξιωματούχους και οργανωμένο έγκλημα, που ήταν αποφασισμένοι να «διατηρήσουν τον κοσμικό χαρακτήρα και να καταστρέψουν τον κομμουνισμό».
Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η προπολεμική Συρία και το Πακιστάν, όπου οι στρατοί διατηρούσαν στενό έλεγχο των γραφειοκρατικών και πολιτικών συστημάτων, ακόμα και όταν οι πολίτες είχαν ονομαστικά την εξουσία.
Στην ουσία, το Βαθύ Κράτος φέρεται να αποτελείται από εδραιωμένους αξιωματούχους σε ισχυρά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, οι οποίοι είτε συγκρούονται συστηματικά με τους εκλεγμένους ηγέτες, αρνούμενοι να τους επιτρέψουν να κυβερνήσουν δημοκρατικά, είτε τους προστατεύουν από νομικούς ή πολιτικούς κινδύνους.
Το φαινόμενο αυτό εξετάζεται επίσης στο βιβλίο του καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Tufts, Michael J. Glennon, «National Security and Double Government» (2014).
Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πώς ακόμα και ο Obama, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία το 2008 κατά των πολιτικών παρακολούθησης και ασφάλειας της εποχής Bush, αποδέχτηκε πολλές από αυτές ως Πρόεδρος - υπονοώντας ότι υπάρχει ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας που ασκεί επιρροή ακόμα και στους εκλεγμένους ηγέτες που θεωρητικά είναι υπεύθυνοι για αυτό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όρος «Βαθύ Κράτος» έγινε δημοφιλής από τον Mike Lofgren, συγγραφέα και πρώην βοηθό Ρεπουμπλικάνου στο Κογκρέσο.
Στο βιβλίο του «The Party Is Over», μιλάει για έναν ιστό εδραιωμένων συμφερόντων στην αμερικανική κυβέρνηση και πέρα από αυτήν (ιδιαίτερα στους επιχειρηματικούς κύκλους της Wall Street και τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley), που υπαγορεύουν τις αποφάσεις για την Άμυνα, τις εμπορικές πολιτικές και τις προτεραιότητες της Αμερικής, με ελάχιστη έγνοια για τα πραγματικά συμφέροντα ή τις επιθυμίες του αμερικανικού λαού.
«Είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, την αποβιομηχάνιση της αμερικανικής οικονομίας, την άνοδο μιας πλουτοκρατικής κοινωνικής δομής που μας έδωσε την πιο άνιση κοινωνία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και την πολιτική δυσλειτουργία που έχει παραλύσει την καθημερινή διακυβέρνηση» έγραψε, προσθέτοντας ότι οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αποκάλυψαν κομμάτια αυτής της δομής.
«Στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Ένα άλλο διάσημο βιβλίο, «The American Deep State: Big Money, Big Oil, and the Struggle for U.S. Democracy», του Καναδού ακαδημαϊκού και πρώην διπλωμάτη Πίτερ Dale Scott, πραγματεύεται πώς το «Βαθύ Κράτος» επηρεάζει και συχνά αντιτίθεται στις επίσημες πολιτικές των ΗΠΑ «στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Στο βιβλίο του, ο Scott παρέχει πειστικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι το Βαθύ Κράτος έχει πλέον θεσμοθετηθεί πάνω σε ανεξέλεγκτες υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και η NSA, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες όπως τραπεζίτες της Wall Street, νομικά γραφεία και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που βρίσκονται πέρα από την εμβέλεια του εσωτερικού νόμου.
Τέτοιες απόψεις έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg, ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden τον είχαν «πιέσει» να «λογοκρίνει» περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
«Το 2021, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεσαν επανειλημμένα τις ομάδες μας επί μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικά με την Covid-19, ακόμα και χιούμορ και σάτιρα, και εξέφραζαν έντονη απογοήτευση όταν δεν συμφωνούσαμε,» είπε ο Zuckerberg.
Αυτή η παραδοχή έδωσε μεγάλη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών και πολλών συντηρητικών αναλυτών ότι το Βαθύ Κράτος καταπνίγει την ελευθερία του Τύπου και λογοκρίνει τις απόψεις των αντιπάλων.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του Trump (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποκλείστηκε από το Twitter πριν από την εξαγορά του από τον Elon Musk) σημειώνουν.
Υποστηρίζουν δε ότι η Μεγάλη Τεχνολογία (Big Tech) δεν ήταν απλώς παρατηρητής αλλά ενεργός συμμετέχων σε ένα σκάνδαλο λογοκρισίας που ενορχηστρώθηκε από το Βαθύ Κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πολλοί αναλυτές εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ότι το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ σήμερα κυριαρχείται ουσιαστικά από αριστερό-φιλελεύθερες ιδέες, και οι κύριοι στόχοι του είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, η πρόκληση της Κίνας και η συγκράτηση του Ισραήλ και της Ινδίας.
Πολλοί Ινδοί παρατηρητές επισημαίνουν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα ελεγχόμενα από αμερικανικές εταιρείες, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Mondi, είτε πρόκειται για την Τροπολογία για την Ιθαγένεια, τους Νόμους για τη Γεωργία ή το ιστορικό της Ινδίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοσμικότητας.
Υπάρχει μια αντίληψη ότι το αμερικανικό Βαθύ Κράτος, ιδιαίτερα οι υπηρεσίες πληροφοριών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαδραματίζουν έναν σκοτεινό ρόλο στην προώθηση ακτιβιστών Khalistani στις ΗΠΑ και τον Καναδά και επιλέγουν να στοχοποιούν Ινδούς επιχειρηματίες με παγκόσμια παρουσία, όπως ο Gautam Adani, φτάνοντας στο σημείο να ερευνούν τα λεγόμενα παραπτώματά του στην Ινδία (όχι στις ΗΠΑ) και να τον κατηγορούν κατά παράβαση της ινδικής κυριαρχίας.
Το σημείο που τονίζεται είναι ότι αυτές οι αντι-ινδικές δραστηριότητες διεξάγονται χωρίς την έγκριση και υποστήριξη του Λευκού Οίκου.
Θα μπορέσει ο Πρόεδρος Trump να περιορίσει το Βαθύ Κράτος αφού αναλάβει καθήκοντα για δεύτερη φορά στις 20 Ιανουαρίου 2025;
Όπως υποστηρίζει ο John J. DiIulio, καθηγητής πολιτικής, θρησκείας και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, το έργο του μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο και απλό, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πληρώνονται από το αμερικανικό δημόσιο αλλά εργάζονται για ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι πλέον τριπλάσιος από ολόκληρο το ομοσπονδιακό πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στη μισθοδοσία.
Έχει δίκιο όταν λέει ότι: «Ενώ υπάρχει ένα Βαθύ Κράτος, αυτό δεν προέρχεται από τη γραφειοκρατία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αντίθετα, το πραγματικό Βαθύ Κράτος είναι το κράτος των εργολάβων.
Αποτελείται από τέσσερα διασταυρούμενα δίκτυα: οικονομικά εύρωστες και πολιτικά προστατευόμενες μεγα-εταιρείες με επικεφαλής μεγάλους αμυντικούς εργολάβους• ηγέτες πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων και από τα δύο κόμματα, που επικρίνουν τη γραφειοκρατία και την υπέρμετρη δαπάνη• μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς επιδοτούμενους από τους φορολογούμενους με ετήσιους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων δολαρίων• και, τελευταίο και πιο θανατηφόρο για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης, επαγγελματίες βουλευτές και από τα δύο κόμματα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών