Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εφιάλτης του Kissinger – Οι ΗΠΑ θα δεχθούν τους ρωσικούς όρους στην Ουκρανία, λόγω Κίνας – Κάτι πολύ σημαντικό θα συμβεί 9/5

Ο εφιάλτης του Kissinger – Οι ΗΠΑ θα δεχθούν τους ρωσικούς όρους στην Ουκρανία, λόγω Κίνας – Κάτι πολύ σημαντικό θα συμβεί 9/5
Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη - Η Ουάσινγκτον θα αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους και λόγω Κίνας
Ιδιαίτερη σημασία για το ουκρανικό ζήτημα έχει η αποδοχή εκ μέρους του Κινέζου προέδρου Xi Jinping της πρόσκλησης του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin να παραβρεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2025 για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης
Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επιβεβαίωσε προσωπικά ότι έχει μιλήσει με τον Putin πολλές φορές.
Ενώ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Trump παραδέχθηκε ότι θα ήταν λογικό να υποθέσουμε πως έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνάντηση με τον Putin ο Trump απάντησε ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη «την κατάλληλη στιγμή».
Ο Putin δεν έχει σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του, Dmitry Peskov δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο προέδρων.

Ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής:

- Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά η φράση «κατάλληλη στιγμή» υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία.

- Το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση, αφού ο Trump δεν διαβουλεύτηκε με τον Zelensky πριν μιλήσει με τον Putin.

- Η αποκάλυψη των συνομιλιών από τον Trump υποδηλώνει ότι προσπαθεί να καλύψει μια αδύναμη διαπραγματευτική θέση.

Ο Putin δεν θα δεχτεί έναν προσωρινό συμβιβασμό για την Ουκρανία

Με βάση τη φύση των συζητήσεων, φαίνεται ότι ο Putin επιδιώκει μια ειρηνευτική διευθέτηση που περιλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και το μελλοντικό ουδέτερο καθεστώς της, μαζί με την αναγνώριση της τρέχουσας εδαφικής πραγματικότητας.
Επιπλέον, ο Putin μπορεί να πιέζει τον Trump να επαναδιαπραγματευθoύν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η μόνη πραγματική κίνηση με νόημα κατά της Ρωσίας θα ήταν η πίεση στην Κίνα και την Ινδία να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ή να πείσουν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τις τιμές του μαύρου χρυσού αυξάνοντας την παραγωγή.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία έχει ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου και δεν επιθυμεί να μειώσει τα έσοδά της, ενώ οι επιχειρήσεις στην Κίνα και την Ινδία συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο.
Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Trump καθώς η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί σε έναν πόλεμο φθοράς λόγω της ιστορικής ανθεκτικότητάς της και της ικανότητάς της να ανευρίσκει πόρους.
Ήδη η επιλογή του άκρως επιτυχημένου επιχειρηματία Stephen Witkoff ως απεσταλμένου του Trump στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη εμφανής διπλωματική νίκη της Μόσχας έναντι της Ουάσινγκτον.
putin_xi.jpeg
Ο Trump μπορεί να πιέσει την Ουκρανία πιο εύκολα

Ο Trump έχει ήδη δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν για την Ουκρανία μέσω «συνεργασιών στα μέταλλα σπάνιων γαιών, τους φυσικούς πόρους, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Με άλλα λόγια, η άνευ όρων βοήθεια τελείωσε, επιπλέον, ο Trump φαίνεται να χρησιμοποιεί τις επερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία για να πιέσει τον Zelensky.
Η αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ θα τερματίσει τη σύγκρουση με τους όρους της Μόσχας.
Η απόρριψη των διαπραγματεύσεων θα οδηγούσε σε πλήρες πάγωμα της βοήθειας, κατάρρευση της Ουκρανίας και επακόλουθη διχοτόμησή της.
Τ
ο αίτημα της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας απορρίπτεται από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να υπονοεί ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για μελλοντικές συγκρούσεις.
Αυτό θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος μιας σοβαρής πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Γιατί είναι εξόχως σημαντική η 9η Μαΐου 2025

Μετά τις δηλώσεις Trump, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αποδέχτηκε επισήμως την πρόσκληση του Putin να παραστεί στον εορτασμό της 80ης επετείου της Νίκης στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό υποδηλώνει ότι το Πεκίνο κατανοεί πλέον πλήρως τη στρατηγική της Ουάσιγκτον - ο Trump εγκαταλείπει την Ουκρανία στην ΕΕ και στρέφει την εστίαση σε έναν πόλεμο με την Κίνα.

Στη Μόσχα, ο Xi αναμένεται να διαπραγματευτεί περαιτέρω κοινές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ενός πράγματος που φοβάται περισσότερο ο Trump: μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, παρόμοια με εκείνες τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τη Βόρεια Κορέα.
Εάν συμβεί αυτό, ο Trump δεν θα χάσει απλώς την Ουκρανία – θα αντιμετωπίσει μια εντελώς νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Zelensky στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 14-16 Φεβρουαρίου.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα είναι καθοριστικό.

Ο εφιάλτης του Kissinger

Πριν από 55 χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και γκουρού της διπλωματίας Henry Kissinger είχε καταφέρει να προκαλέσει αντιπαλότητα μεταξύ Μόσχας – Πεκίνου δίνοντας έμφαση στη στενή συνεργασία με τους Κινέζους.
Τώρα συμβαίνει κάτι που ο Kissinger θα θεωρούσε εφιαλτικό.
Ρωσία – Κίνα έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Μία στρατιωτική συμμαχία των δύο χωρών για τον Kissinger θα ήταν μία πραγματική καταστροφή.
Εξάλλου ο Kissinger τον Μάιο 2023 και λίγους μήνες πριν αποβιώσει, έλεγε ξεκάθαρα πως η ουκρανική κρίση άρχισε να κλιμακώνεται ύστερα
από την απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία, τοποθέτηση που σε μεγάλο βαθμό δικαίωνε τη ρητορική της Ρωσίας.
Ο Kissinger εξέφραζε την άποψη πως ήταν η πρόκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που ξεδίπλωσε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
«Δεν νομίζω ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin» έλεγε ο Kissinger, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2014 είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
«Κατόπιν αυτής, ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων, το αποκορύφωμα της οποίας ήταν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έλεγε ο Kissinger.
«Αυτό δεν δικαιολογεί τον πόλεμο, αλλά εγώ τότε, και εξακολουθώ να το πιστεύω και σήμερα, δεν ήταν μια σοφή απόφαση να συνδεθεί η ένταξη όλων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ με μια αντίστοιχη πρόσκληση στην Ουκρανία.
Πίστευα τότε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουκρανία να παραμείνει μια ουδέτερη χώρα, έχοντας το καθεστώς που είχε η Φινλανδία» υποστήριζε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών.
kissinger_1.jpg
Επίλογος

Είναι προφανές ότι ο Trump προσπαθεί να κάνει αυτό που θα έκανε ο Kissinger εάν ζούσε: Να προκαλέσει αντιπαλότητα μεταξύ Μόσχας – Πεκίνου δίνοντας έμφαση στη στενή συνεργασία με τους Ρώσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης