
Ορισμένοι από τους έμπιστους του Trump έχουν σημάνει συναγερμό για την επεκτεινόμενη επιρροή της Τουρκίας
Κάποιοι το αποκαλούν το τέλος της μεταπολεμικής τάξης. Άλλοι, μια μεγάλη αναπροσαρμογή.
Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα.
Κυρίως για το τι θα συμβεί όταν οι ΗΠΑ σταματήσουν να βλέπουν τη Ρωσία ως εχθρό και αντ 'αυτού ως πιθανό εταίρο, ή τουλάχιστον, έναν ουδέτερο παράγοντα; Αμερικανοί διπλωμάτες και αναλυτές εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την δυνητικά ιστορική στροφή.
Όταν ρωτήθηκε για μια αναφορά ότι το Ισραήλ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Trump να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία, ένας φοιτητής αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή απάντησε: «Λοιπόν, αυτό θα ήταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα;».
Απάντησαν με σιωπή όταν ρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν το έβλεπε έτσι.
Ο Trump έχει δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για «απίστευτες ευκαιρίες».
Και δεν σταμάτησε να το επαναλαμβάνει, λέγοντας ότι θεωρεί ευκολότερο να αντιμετωπίσει τη Ρωσία από την Ουκρανία, μια χώρα που οι ΗΠΑ προμήθευαν μέχρι πρόσφατα.
Ερωτηθείς για τις εκτεταμένες επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, ο Trump είπε ότι ο Putin «κάνει ό,τι θα κάνει οποιοσδήποτε άλλος».
Trump, Nixon και η αναλογία της Κίνας
Η άποψη των ΗΠΑ για τη Ρωσία ως προς τα συμφέροντά της έχει καθορίσει τη Μέση Ανατολή από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Franklin Delano Roosevelt φλέρταρε τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο του Κόλπου.
Τις επόμενες δεκαετίες, οι ΗΠΑ εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τη Σοβιετική Ένωση σε ολόκληρη την περιοχή.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο του 1973 οδήγησε σε μια ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.
Στην πορεία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Anwar Sadat απέσπασε σε σοβιετικούς στρατιωτικούς συμβούλους τους οποίους είχε χαιρετιστεί από τον Gamal Abdel Nasser. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν την ανατραπείσα δυναστεία του Σύρου Assad ως όχημα για φαύλη ρωσική προβολή ισχύος.
Οι σύμμαχοι του Trump που επιθυμούν να εξηγήσουν την απήχησή του στον Putin έχουν δηλώσει ότι προσπαθεί να διαλύσει ένα μπλοκ κρατών, κυρίως της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, από το συντονισμό εναντίον των ΗΠΑ.
Προσθέτουν ότι τα ανοίγματα του Trump απηχούν τη στρατηγική διπλωματία του Richard Nixon και του Henry Kissinger που ξεδιπλωνόταν στην Κίνα τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο, ο Chas Freeman, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, του οποίου η καριέρα διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, δήλωσε στο Middle East Eye ότι ήταν μια «ψευδή σύγκριση».
«Μια καλύτερη αναλογία με το άνοιγμα του Trump με τον Putin είναι ο Sadat να πηγαίνει στην Ιερουσαλήμ».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Freeman ήταν ο διερμηνέας για το ταξίδι του Nixon.
Στη Μέση Ανατολή, η προσπάθεια του Trump να συνεργαστεί με τον Putin μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητές του και μια γεωπολιτική κοσμοθεωρία. Ορισμένοι από τους έμπιστους του Trump έχουν σημάνει συναγερμό για την επεκτεινόμενη επιρροή της Τουρκίας.
Η κοσμοθεωρία των Steve Bannon και Mike Flynn
Ο Steve Bannon, πρώην σύμβουλος του Trump, του οποίου το podcast War Room έχει γίνει...must να ακούει εκείνους που επιδιώκουν να διακρίνουν την κοσμοθεωρία του Trump, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν «ένας από τους πιο επικίνδυνους ηγέτες» στον κόσμο και θέλει να «επανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο ίδιος ο Trump είπε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Assad στη Συρία ήταν απλώς μια «μη φιλική κίνηση» από την Τουρκία.
Ο Trump θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ έχει πει στην κυβέρνηση Trump ότι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Τουρκίας στη χώρα θα είναι μέσω της Ρωσίας.
«Ο Trump θέλει να φύγει από τη Συρία. Μπορώ να φανταστώ ότι η Ρωσία και το Ισραήλ συνεργάζονται για να περιορίσουν την τουρκική επιρροή εκεί και ο Trump λέει: «Δεν με νοιάζει. Αντιμετωπίζετε την Τουρκία», δήλωσε ο Robert Ford, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Trump έχει επιλέξει τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους που ήταν εχθρικοί προς τη Ρωσία, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Mike Waltz.
Αλλά οι διπλωμάτες της καριέρας των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι άμυνας λένε ότι η επιρροή τους είναι περιορισμένη.
Για παράδειγμα, ο Rubio έμεινε σιωπηλός καθώς ο αντιπρόεδρος JD Vance αμφισβήτησε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα.
Ο Steve Witkoff, ο ανεπιβεβαίωτος απεσταλμένος του Trump στη Μέση Ανατολή, ήταν αυτός που αξιοποιήθηκε για να συναντήσει τον Putin -μιλώντας για περίπου τρεις ώρες - στη Ρωσία.
Μπορεί η Ρωσία να μεσολαβήσει για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν;
Ο Trump δεν έχει αναβιώσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία για τη Μέση Ανατολή - θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - αλλά υπάρχουν περιοχές όπου η Ρωσία προσπαθεί να δελεάσει τον Λευκό Οίκο.
Ήδη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος Dmitry Peskov φάνηκε να αναγνωρίζει μια αναφορά που η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Trump.
Αλλά ο Trump έχει δηλώσει ότι θέλει μια διπλωματική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Είπε επίσης ότι έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, ζητώντας συνομιλίες.
Η κυβέρνηση Obama, η οποία δοκίμασε τη δική της λεγόμενη επαναφορά με τη Ρωσία, στηρίχθηκε στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια των πυρηνικών συνομιλιών του 2015.
«Ο Obama έδωσε στη Ρωσία πολλές παραχωρήσεις για τη μεσολάβησή της στην πυρηνική συμφωνία του 2015», δήλωσε στο MEE, η Anna Borshchevskaya, εμπειρογνώμονας της Ρωσίας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής.
«Στην πράξη, η Ρωσία ενήργησε ως δικηγόρος του Ιράν, αποδυναμώνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη διάδοση των ιρανικών πυρηνικών όπλων».
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία διαδραμάτισε βασικό ρόλο για τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με το Ιράν να στέλνει υπερβολικό ουράνιο στη Ρωσία για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βόμβα.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία, η οποία μοιράζεται την Κασπία Θάλασσα με το Ιράν, αποκόμισε οικονομικά οφέλη, σφραγίζοντας μια συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού.
Η Ford, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χρησιμότητα της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μπορεί να είναι περιορισμένη.
Η ίδια η κυβέρνηση Obama παρέκαμψε τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές της δυνάμεις για να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ιράν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Ο Kerry συναντούσε απευθείας τον Zarif και στη συνέχεια ενημέρωνε τους Ευρωπαίους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι ΗΠΑ ή οι Ιρανοί θα βασίζονταν στους Ρώσους.
Πρόκειται για ένα τέτοιο θέμα ζωής και θανάτου για την Τεχεράνη», δήλωσε ο Ford, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών John Kerry και τον υπουργό Εξωτερικών Mohammad Zarif, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον Freeman υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι η μεγάλη προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ υλοποιηθεί.
«Τα πράγματα αναδιατάσσονται με πολύ απρόβλεπτους τρόπους. Είναι σαν καλειδοσκόπιο. Χτυπάς δύο πλευρές μαζί, και κανείς δεν ξέρει τι νέο μοτίβο θα σχηματιστεί», αλλά είπε ότι στη Μέση Ανατολή, αυτό που είναι πιθανό να μην είναι «ενεργή συνεργασία, αλλά αμερικανική σιωπή».
Κυνηγώντας τα χρήματα του Κόλπου
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία λήξει και ο Trump άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα μπορούσε να πλήξει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των κρατών του Κόλπου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία εμβαθύνουν τους δεσμούς τους προτού η κυβέρνηση Biden επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Αλλά μετά από αυτό, τα ΗΑΕ έγιναν κόμβος για την εκ νέου εξαγωγή των εγκεκριμένων αγαθών.
Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να πληρώνει τους μεσάζοντες των Εμιράτων και να αγοράσει απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ο Trump τερματίσει τις κυρώσεις.
Η Borshchevskaya εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να καλύψει το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις όπλων της στα κράτη του Κόλπου εάν ο Trump άρει τις κυρώσεις.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Αραβικός Κόλπος μίλησε στη Ρωσία για τις πωλήσεις όπλων.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων εμφάνισαν τα αγαθά τους μαζί με τις ΗΠΑ στην έκθεση όπλων των ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με το MEE δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο τον καθιστά σκληρό ανταγωνισμό.
Χώρες όπως το Κατάρ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία είναι βαθιά συνδεδεμένα σε συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, όπως οι Patriots και το THAADS.
Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπου η Ρωσία αγωνίζεται να ανταγωνιστεί.
Ακόμη και όταν ο Trump εξομαλύνει την Ευρώπη, φλερτάρει την περιοχή του Κόλπου.
Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, αφού το Ριάντ συμφώνησε να επενδύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
«Συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, οπότε θα πάω εκεί... πιθανότατα τον επόμενο ενάμιση μήνα».
www.bankingnews.gr
Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα.
Κυρίως για το τι θα συμβεί όταν οι ΗΠΑ σταματήσουν να βλέπουν τη Ρωσία ως εχθρό και αντ 'αυτού ως πιθανό εταίρο, ή τουλάχιστον, έναν ουδέτερο παράγοντα; Αμερικανοί διπλωμάτες και αναλυτές εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την δυνητικά ιστορική στροφή.
Όταν ρωτήθηκε για μια αναφορά ότι το Ισραήλ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Trump να αφήσει τη Ρωσία να κρατήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία, ένας φοιτητής αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή απάντησε: «Λοιπόν, αυτό θα ήταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα;».
Απάντησαν με σιωπή όταν ρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν το έβλεπε έτσι.
Ο Trump έχει δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για «απίστευτες ευκαιρίες».
Και δεν σταμάτησε να το επαναλαμβάνει, λέγοντας ότι θεωρεί ευκολότερο να αντιμετωπίσει τη Ρωσία από την Ουκρανία, μια χώρα που οι ΗΠΑ προμήθευαν μέχρι πρόσφατα.
Ερωτηθείς για τις εκτεταμένες επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, ο Trump είπε ότι ο Putin «κάνει ό,τι θα κάνει οποιοσδήποτε άλλος».
Trump, Nixon και η αναλογία της Κίνας
Η άποψη των ΗΠΑ για τη Ρωσία ως προς τα συμφέροντά της έχει καθορίσει τη Μέση Ανατολή από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Franklin Delano Roosevelt φλέρταρε τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο του Κόλπου.
Τις επόμενες δεκαετίες, οι ΗΠΑ εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τη Σοβιετική Ένωση σε ολόκληρη την περιοχή.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο του 1973 οδήγησε σε μια ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.
Στην πορεία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Anwar Sadat απέσπασε σε σοβιετικούς στρατιωτικούς συμβούλους τους οποίους είχε χαιρετιστεί από τον Gamal Abdel Nasser. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν την ανατραπείσα δυναστεία του Σύρου Assad ως όχημα για φαύλη ρωσική προβολή ισχύος.
Οι σύμμαχοι του Trump που επιθυμούν να εξηγήσουν την απήχησή του στον Putin έχουν δηλώσει ότι προσπαθεί να διαλύσει ένα μπλοκ κρατών, κυρίως της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, από το συντονισμό εναντίον των ΗΠΑ.
Προσθέτουν ότι τα ανοίγματα του Trump απηχούν τη στρατηγική διπλωματία του Richard Nixon και του Henry Kissinger που ξεδιπλωνόταν στην Κίνα τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο, ο Chas Freeman, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, του οποίου η καριέρα διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, δήλωσε στο Middle East Eye ότι ήταν μια «ψευδή σύγκριση».
«Μια καλύτερη αναλογία με το άνοιγμα του Trump με τον Putin είναι ο Sadat να πηγαίνει στην Ιερουσαλήμ».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Freeman ήταν ο διερμηνέας για το ταξίδι του Nixon.
Στη Μέση Ανατολή, η προσπάθεια του Trump να συνεργαστεί με τον Putin μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητές του και μια γεωπολιτική κοσμοθεωρία. Ορισμένοι από τους έμπιστους του Trump έχουν σημάνει συναγερμό για την επεκτεινόμενη επιρροή της Τουρκίας.
Η κοσμοθεωρία των Steve Bannon και Mike Flynn
Ο Steve Bannon, πρώην σύμβουλος του Trump, του οποίου το podcast War Room έχει γίνει...must να ακούει εκείνους που επιδιώκουν να διακρίνουν την κοσμοθεωρία του Trump, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν «ένας από τους πιο επικίνδυνους ηγέτες» στον κόσμο και θέλει να «επανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο ίδιος ο Trump είπε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Assad στη Συρία ήταν απλώς μια «μη φιλική κίνηση» από την Τουρκία.
Ο Trump θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ έχει πει στην κυβέρνηση Trump ότι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Τουρκίας στη χώρα θα είναι μέσω της Ρωσίας.
«Ο Trump θέλει να φύγει από τη Συρία. Μπορώ να φανταστώ ότι η Ρωσία και το Ισραήλ συνεργάζονται για να περιορίσουν την τουρκική επιρροή εκεί και ο Trump λέει: «Δεν με νοιάζει. Αντιμετωπίζετε την Τουρκία», δήλωσε ο Robert Ford, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Trump έχει επιλέξει τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους που ήταν εχθρικοί προς τη Ρωσία, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Mike Waltz.
Αλλά οι διπλωμάτες της καριέρας των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι άμυνας λένε ότι η επιρροή τους είναι περιορισμένη.
Για παράδειγμα, ο Rubio έμεινε σιωπηλός καθώς ο αντιπρόεδρος JD Vance αμφισβήτησε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα.
Ο Steve Witkoff, ο ανεπιβεβαίωτος απεσταλμένος του Trump στη Μέση Ανατολή, ήταν αυτός που αξιοποιήθηκε για να συναντήσει τον Putin -μιλώντας για περίπου τρεις ώρες - στη Ρωσία.
Μπορεί η Ρωσία να μεσολαβήσει για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν;
Ο Trump δεν έχει αναβιώσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία για τη Μέση Ανατολή - θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - αλλά υπάρχουν περιοχές όπου η Ρωσία προσπαθεί να δελεάσει τον Λευκό Οίκο.
Ήδη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος Dmitry Peskov φάνηκε να αναγνωρίζει μια αναφορά που η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Trump.
Αλλά ο Trump έχει δηλώσει ότι θέλει μια διπλωματική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Είπε επίσης ότι έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, ζητώντας συνομιλίες.
Η κυβέρνηση Obama, η οποία δοκίμασε τη δική της λεγόμενη επαναφορά με τη Ρωσία, στηρίχθηκε στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια των πυρηνικών συνομιλιών του 2015.
«Ο Obama έδωσε στη Ρωσία πολλές παραχωρήσεις για τη μεσολάβησή της στην πυρηνική συμφωνία του 2015», δήλωσε στο MEE, η Anna Borshchevskaya, εμπειρογνώμονας της Ρωσίας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής.
«Στην πράξη, η Ρωσία ενήργησε ως δικηγόρος του Ιράν, αποδυναμώνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη διάδοση των ιρανικών πυρηνικών όπλων».
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία διαδραμάτισε βασικό ρόλο για τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με το Ιράν να στέλνει υπερβολικό ουράνιο στη Ρωσία για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βόμβα.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία, η οποία μοιράζεται την Κασπία Θάλασσα με το Ιράν, αποκόμισε οικονομικά οφέλη, σφραγίζοντας μια συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού.
Η Ford, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χρησιμότητα της Ρωσίας στις ΗΠΑ για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μπορεί να είναι περιορισμένη.
Η ίδια η κυβέρνηση Obama παρέκαμψε τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές της δυνάμεις για να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ιράν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Ο Kerry συναντούσε απευθείας τον Zarif και στη συνέχεια ενημέρωνε τους Ευρωπαίους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι ΗΠΑ ή οι Ιρανοί θα βασίζονταν στους Ρώσους.
Πρόκειται για ένα τέτοιο θέμα ζωής και θανάτου για την Τεχεράνη», δήλωσε ο Ford, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών John Kerry και τον υπουργό Εξωτερικών Mohammad Zarif, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον Freeman υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι η μεγάλη προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ υλοποιηθεί.
«Τα πράγματα αναδιατάσσονται με πολύ απρόβλεπτους τρόπους. Είναι σαν καλειδοσκόπιο. Χτυπάς δύο πλευρές μαζί, και κανείς δεν ξέρει τι νέο μοτίβο θα σχηματιστεί», αλλά είπε ότι στη Μέση Ανατολή, αυτό που είναι πιθανό να μην είναι «ενεργή συνεργασία, αλλά αμερικανική σιωπή».
Κυνηγώντας τα χρήματα του Κόλπου
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία λήξει και ο Trump άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα μπορούσε να πλήξει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας των κρατών του Κόλπου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία εμβαθύνουν τους δεσμούς τους προτού η κυβέρνηση Biden επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Αλλά μετά από αυτό, τα ΗΑΕ έγιναν κόμβος για την εκ νέου εξαγωγή των εγκεκριμένων αγαθών.
Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να πληρώνει τους μεσάζοντες των Εμιράτων και να αγοράσει απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ο Trump τερματίσει τις κυρώσεις.
Η Borshchevskaya εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να καλύψει το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις όπλων της στα κράτη του Κόλπου εάν ο Trump άρει τις κυρώσεις.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Αραβικός Κόλπος μίλησε στη Ρωσία για τις πωλήσεις όπλων.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων εμφάνισαν τα αγαθά τους μαζί με τις ΗΠΑ στην έκθεση όπλων των ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με το MEE δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο τον καθιστά σκληρό ανταγωνισμό.
Χώρες όπως το Κατάρ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία είναι βαθιά συνδεδεμένα σε συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, όπως οι Patriots και το THAADS.
Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπου η Ρωσία αγωνίζεται να ανταγωνιστεί.
Ακόμη και όταν ο Trump εξομαλύνει την Ευρώπη, φλερτάρει την περιοχή του Κόλπου.
Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, αφού το Ριάντ συμφώνησε να επενδύσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
«Συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, οπότε θα πάω εκεί... πιθανότατα τον επόμενο ενάμιση μήνα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών