Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνηση – ματ από τη Ρωσία με την απαγόρευση εξαγωγών ουρανίου στις ΗΠΑ για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Κίνηση – ματ από τη Ρωσία με την απαγόρευση εξαγωγών ουρανίου στις ΗΠΑ για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
Η κυβέρνηση Biden θέσπισε νομοθεσία που απαγορεύει τις προμήθειες «μη ραδιενεργού, χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία ή από ρωσική οντότητα» νωρίτερα μέσα στο έτος
Η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς στις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εταιρείες εξακολουθούν να μπορούν να εξάγουν ουράνιο στις ΗΠΑ με εφάπαξ άδειες που εκδίδονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικού και Ελέγχου Εξαγωγών.
Η κυβέρνηση Biden υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου έως το 2040, με εξαιρέσεις που επιτρέπονται μέχρι το 2028, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί boomerang στην αμερικανική οικονομία.
Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η απαγόρευση της Ρωσίας;
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο.
Αντιπροσωπεύει περίπου το 44% της παγκόσμιας ικανότητας διαχωρισμού των ισοτόπων ουρανίου που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Το μερίδιό της στην αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου υπολογίζεται σε αξία εξαγωγών ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το μέτρο της Ρωσίας μπορεί να δημιουργήσει δυνητικούς κινδύνους εφοδιασμού σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που εκμεταλλεύονται αμερικανικούς αντιδραστήρες.
Η Ρωσία κάλυψε το 27% της ζήτησης εμπλουτισμένων καυσίμων των ΗΠΑ το 2023, με εξεγωγές αξίας 574 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για μείωση  κατά σχεδόν 32% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ.
Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος ξένος προμηθευτής καυσίμων της Αμερικής για τους εμπορικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της το 2022.
Ορισμένοι διαχειριστές αντιδραστήρων μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν έναν εναλλακτικό προμηθευτή, δήλωσε ο Jonathan Hinze, πρόεδρος της εταιρείας πληροφοριών και ανάλυσης της αγοράς πυρηνικών καυσίμων UxC.
Οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους κοιτάσματα ουρανίου, αλλά η εγχώρια ικανότητα εμπλουτισμού τους έχει μειωθεί.
Το νομοσχέδιο του Biden που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου παρείχε επίσης περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την δημιουργία νέας ικανότητας εμπλουτισμού του ουρανιού στην Αμερική.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο μία εμπορική εγκατάσταση εμπλουτισμού στο Νέο Μεξικό, που ανήκει σε μια βρετανική, ολλανδική και γερμανική κοινοπραξία, την Urenco Ltd.
Η μονάδα της Urenco στις ΗΠΑ προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στους αμερικανικούς αντιδραστήρες.
«Δεν έχουμε αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο εδώ… Θα έπρεπε να είχαν αποθηκεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο εν αναμονή του να συμβεί αυτό», είπε ο αναλυτής Chris Gadomsk στο BloombergNEF.
Οι περιορισμοί στις προμήθειες ουρανίου μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές καθώς αυτό αυξάνει αυτόματα τη ζήτηση από άλλες πηγές, όπου το εμπλουτισμένο καύσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν έχει παραχθεί ακόμη στην απαιτούμενη ποσότητα, προειδοποιούν οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας.
Τα συμβόλαια για την παράδοση ουρανίου τον Νοέμβριο του 2025 εκτινάχθηκαν στα 84δολ,  τη λίβρα , σύμφωνα με την UxC.
Οι μετοχές άλλων εταιρειών που σχετίζονται με το ουράνιο ή το ουράνιο έχουν άνοδο.
Οι μετοχές της Canada's Cameco Corp. σημείωσαν άλμα κατά 6%, και αυτές της Ur-Energy Inc. και της Uranium Energy Corp. των ΗΠΑ είχαν άνοδο κατά 10% και 13%, αντίστοιχα.
Η επιρροή της Ρωσίας στην λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων θα μπορούσε να ακυρώσει την απαγόρευση εισαγωγών ουρανίου των ΗΠΑ
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει περιορισμούς στις εξαγωγές στρατηγικών πρώτων υλών όπως το νικέλιο και το τιτάνιο ως απάντηση στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εφόσον «αυτό δεν μας βλάπτει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης