Με ψήφισμά της απαιτεί την αναστολή σχεδίων εγκατάστασης ΑΠΕ ιδίως σε περιοχές Natura ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τάχθηκε ενάντια στην ασύδοτη αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) απαιτώντας με ψήφισμά του (συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου) την αναθεώρηση του σχετικού πλαισίου, την αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μονάδων μεγάλης κλίμακας και την επανεξέταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των συντακτών», η αντίθεση της Περιφέρειας αφορά κυρίως περιοχές Natura ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, μέρη με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τόπους όπου συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα και την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επισημαίνει ότι η χρήση τους πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες των παραγωγών.
Για την έκδοση του ψηφίσματος το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε υπόψιν τα ακόλουθα:
- Το αρνητικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και αποτυπωθεί με τον πλέον έγκυρο τρόπο από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Στερεά Ελλάδα έχει επωμιστεί μονάδες συνολικής ισχύος 2.314 MW, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εγχώριας αιολικής ισχύος, όταν η δεύτερη κατά σειρά επιβάρυνσης περιφέρεια έχει μόλις 671 ΜW και ποσοστό 13%.
- Το εξίσου προβληματικό καθεστώς που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία έχουν ολοκληρωθεί αναδασμοί και έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα!
- Την ύπαρξη αδειοδοτημένων μη εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ αλλά και νέων αιτήσεων αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
- Τα ψηφίσματα και αποφάσεις Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των οποίων εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση των τοπικών αρχών και κοινωνιών στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, σε βάρος του περιβάλλοντος και άλλων αναπτυξιακών προοπτικών.
- Την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση ΑΠΕ η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αντί της διαδικασίας απλής γνωμοδότησης, που ισχύει έως σήμερα.
Κατόπιν αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά τη μη αδειοδότηση εγκατάστασης νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι προαναφερόμενες συνθήκες και την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, αδειοδοτημένων ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο. Κι ακόμη, την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ και την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
«Όσο και να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου (όπως το ότι δεν κάνει καμιά αναφορά στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών σε κάθε ρέμα και ποτάμι της Στερεάς) δεν μπορεί παρά να δεχθεί ότι υπάρχει μια ευδιάκριτη στροφή της Περιφερειακής Αρχής αναφορικά με την έως τώρα πολιτική και τακτική της στα θέματα της αδειοδότησης των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τον αγώνα των κινήσεων πολιτών και τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών σε όλο το μήκος και το πλάτος της Στερεάς» επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης.
Προσθέτει ότι: «η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε χορτάσει από ψηφίσματα! Δεν αρκούν τα ψηφίσματα και το έχουμε πει πολλές φορές. Έχουν καταντήσει ευχολόγια. Ένα ψήφισμα το παίρνει κανείς και στην καλύτερη περίπτωση το βάζει στο συρτάρι. Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες απαιτώντας πρώτα και κύρια από τους βουλευτές και τα κόμματα να πάρουν θέση.
Να στηρίξει τους νομικούς αγώνες των πολιτών με κάθε τρόπο. Να κάνει εκείνες τις συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες και να βάλει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κλείσουν άμεσα όλες οι επίμαχες υποθέσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να αγνοούμε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ότι είναι στα χέρια όλων των φορέων της πολιτείας: κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δικαιοσύνης, αυτοδιοίκησης και όλων των παραγωγικών φορέων της κοινωνίας».
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κατά έργων ΑΠΕ στον Αμβρακικό
Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας (Πρεβέζης και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη), Μίλτος Ζαμπάρας (Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας), Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας και Αντιπρόεδρος της Βουλής), με θέμα την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου.
Ζητούν άμεσα την ανάκληση όλων των αδειών για ΑΠΕ που δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές (και όχι μόνο) επιπτώσεις και την απόρριψη του έργου για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αμβρακικό.
Απευθυνόμενοι στον αρμόδιο υπουργό, κάνουν λόγο για έργα φαραωνικά και χωρίς σχεδιασμό.
Υποστηρίζουν ότι «η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα».
Επιπλέον θεωρούν ότι πρόκειται για «αλόγιστη αδειοδότηση σε προστατευόμενες περιοχές».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «Παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδειοδότηση φαραωνικών έργων χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία…».
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Απροστάτευτες οι προστατευόμενες περιοχές του Αμβρακικού: Πλωτά φωτοβολταϊκά και φαραωνικά έργα χωρίς σχεδιασμό
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία για τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Αμβρακικό κόλπο. Η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ», με κεφάλαιο μόλις 1.500 ευρώ, υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΑΕΥ στις 4 Οκτωβρίου 2024. Το έργο αφορά την περιοχή από το Φανάρι (Πλατανάκι) έως τη Μπούκα και την Αμφιλοχία.
Η εν λόγω εταιρεία, που συστάθηκε μόλις τον Μάιο του 2024, περιλαμβάνει τρία φυσικά πρόσωπα και 15 μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, στις οποίες μέτοχοι εμφανίζονται τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Παρά το όνομά της, δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς προφανώς δρα επιχειρηματικά.
Την ώρα που παραμένουν ανολοκλήρωτα τα χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιλέγει ξανά την παράκαμψη της ορθής, βιώσιμης και ισορροπημένης διαχείρισης έργων ΑΠΕ, επιτρέποντας αδειοδοτήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό.
Ένα φαραωνικό έργο σε έναν μοναδικό οικοσύστημα
Ο Αμβρακικός κόλπος, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, προστατευόμενη από τη συνθήκη RAMSAR, αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για τη βιοποικιλότητα. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα ρινοδέλφινων στη Μεσόγειο, έναν υποπληθυσμό που χαρακτηρίζεται ως Κρίσιμα Απειλούμενος από την IUCN.
Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Έρευνες δείχνουν ότι τα πάνελ σκιάζουν την επιφάνεια του νερού, μειώνοντας το διαθέσιμο φως και διαταράσσοντας την υδρόβια ζωή. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τη σύσταση του νερού μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των κατώτερων στρωμάτων και μαζικούς θανάτους ψαριών.
Παρά τις ενδείξεις για τις επιπτώσεις, το ΥΠΕΝ, με πρόσφατο νόμο, προώθησε την εγκατάσταση 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς επαρκείς έρευνες, επιτρέποντας την κάλυψη έως και 10% της συνολικής έκτασης υδάτινων σωμάτων.
Η αλόγιστη αδειοδότηση σε προστατευόμενες περιοχές
Το έργο στον Αμβρακικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άναρχης χωροθέτησης των ΑΠΕ στη χώρα μας. Παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδειοδότηση φαραωνικών έργων χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, σε ήδη κορεσμένες περιοχές.
Η ίδια λογική υπερκορεσμού εφαρμόζεται και στα Βαρδούσια Όρη, άλλη μια περιοχή Natura 2000, όπου οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνουν σοβαρές παρατυπίες, ενώ οι τοπικοί δήμοι έχουν προσφύγει κατά του ΥΠΕΝ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα προχωρήσετε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά και θαλάσσια χωροταξικά σχέδια;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση όλων των αδειών για ΑΠΕ που δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην απόρριψη του έργου για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αμβρακικό;
Θα προχωρήσετε άμεσα στην παύση της αδειοδότησης του έργου στα Βαρδούσια όρη που βρίθει από παρατυπίες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεροβασίλη Όλγα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Μπάρκας Κώστας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών