Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναβάθμιση PC: Πέντε σημάδια που δείχνουν πως… ήρθε η ώρα!

Αναβάθμιση PC: Πέντε σημάδια που δείχνουν πως… ήρθε η ώρα!
Tip: ο στόχος σου θα πρέπει να είναι το PC σου να πληροί τις προτεινόμενες απαιτήσεις.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει έρθει αυτή η ώρα για αναβάθμιση; Μην ανησυχείς: το PC σου θα φροντίσει να στο «πει» με τον τρόπο του, δείχνοντάς σου ότι χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου.
Η αναβάθμιση ενός υπολογιστή αποτελεί μία διαδικασία που απαιτεί αρκετό ψάξιμο και προσεκτικά μελετημένες κινήσεις έτσι ώστε το σύστημά σου να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να δώσεις την απαραίτητη προσοχή στα σχετικά σημάδια. Ποια είναι αυτά; Έχουμε συγκεντρώσει προς διευκόλυνσή σου τα πέντε χαρακτηριστικότερα, εκείνα που άπαξ και τα δεις, μπορείς να είσαι βέβαιος πως χρειάζεται το PC αναβάθμιση και σύντομα μάλιστα.
Έλα να τα δούμε:

Αργή απόδοση και κρασαρίσματα

2.Plaisio-Anavathmisi-PC.jpg
Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι πως το σύστημά σου χρειάζεται επειγόντως χείρα βοηθείας από πλευράς σου, είναι η απόδοσή του. Αν η τελευταία έχει χειροτερέψει απελπιστικά με αποτέλεσμα το PC σου να είναι τρομακτικά αργό (καθυστερεί να συνδεθεί στα Windows, περιμένεις πολλή ώρα ώσπου να ανοίξει πλήρως μία εφαρμογή κλπ) ή ακόμα χειρότερα να κρασάρει όταν το ζορίζεις, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τα παραπάνω μάλιστα ενδεχομένως να πλαισιώνονται από αυξημένη θερμοκρασία συγκεκριμένων υποσυστημάτων ή στο εσωτερικό του γενικώς και περισσότερο θόρυβο όταν επιδίδεσαι στην εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών ή multitasking.

Αδυναμία συμμόρφωσης με τις ελάχιστες απαιτήσεις εφαρμογών

Κάθε εφαρμογή έρχεται με ένα σετ ελάχιστων και ένα προτεινόμενων απαιτήσεων. Το πρώτο αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ένας υπολογιστής προκειμένου να την τρέξει και κανονικά το PC σου δεν θα πρέπει να έχει την παραμικρή δυσκολία να τικάρει όλα τα κουτάκια. Αν παρατηρείς ότι με τον καιρό αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά του συστήματός σου, είναι ξεκάθαρο πως το τελευταίο έχει μείνει πίσω και ως εκ τούτου πρέπει να το φρεσκάρεις. Tip: ο στόχος σου θα πρέπει να είναι το PC σου να πληροί τις προτεινόμενες απαιτήσεις.

Αδυναμία σύνδεσης τελευταίας γενιάς αξεσουάρ & περιφερειακών

3.Plaisio-Anavathmisi-PC.jpg

Αν με τον καιρό χρειάζεσαι αντάπτορες και έξτρα καλώδια για να συνδέσεις τυχόν καινούρια αξεσουάρ και περιφερειακά που αποκτάς στον υπολογιστή σου, έχε στον νου σου πως η αναβάθμιση δεν αργεί. Οι θύρες εισόδου/εξόδου (Ι/Ο) είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ καλό δείγμα του κατά πόσο το PC σου παραμένει στην αιχμή της τεχνολογίας. Αν λοιπόν οι μόνες USB που διαθέτεις είναι Type-A, αν η κάρτα Wi-Fi δεν υποστηρίζει τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα (Wi-Fi 6/6E ή Wi-Fi 7) εν αντιθέσει π.χ. με το modem router σου κι αν οι HDMI της κάρτας γραφικών δεν υποστηρίζουν καλύτερες αναλύσεις και framerates (4K/60 ή 8K/30) τότε ξεκίνα να σκέφτεσαι την αναβάθμιση.

Περιορισμένος ελεύθερος χώρος στον δίσκο

4.Plaisio-Anavathmisi-PC.jpg

Αναβάθμιση βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα εκ νέου στήσιμο ολόκληρου του υπολογιστή αφού ενδεχομένως το μόνο που απαιτείται να είναι ένα φρεσκάρισμα σε ένα -ή περισσότερα- υποσυστήματα. Ένα εξ αυτών είναι και οι δίσκοι. Με την έλευση των SSD έχουμε κερδίσει τρομακτικά σε ταχύτητα μεν, όμως ακόμα και τώρα, οι χωρητικότητές τους είναι υποδεέστερες των παλιών HDD. Αν λοιπόν βλέπεις ότι ο δίσκος ή οι δίσκοι σου αρχίζουν και γεμίζουν συχνότερα με αποτέλεσμα να πρέπει συχνά να απεγκαταστήσεις παιχνίδια και προγράμματα και να τακτοποιήσεις τα backups σου, τότε η αγορά ενός νέου πιο ευρύχωρου SSD ίσως να ‘ναι καλή ιδέα.

Συνεχείς συμβιβασμοί στα γραφικά των video games

5.Plaisio-Anavathmisi-PC.jpg

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που αφορά αποκλειστικά τους gamers. Ξεκινώντας ένα καινούριο video game, το πρώτο πράγμα που κάνεις, ακόμα και πριν να πατήσεις Start, είναι να πας στις ρυθμίσεις και να προσαρμόσεις τον τρόπο που τρέχει το παιχνίδι στο σύστημά σου – ξέρεις, ανάλυση, framerate, anti-aliasing, ray tracing κλπ. Όταν λοιπόν συνειδητοποιήσεις ότι σταδιακά ρίχνεις τις απαιτήσεις σου και αναγκαστικά συμβιβάζεσαι με χειρότερα γραφικά προκειμένου να εξασφαλίσεις ομαλή εικόνα, τότε μάλλον πρέπει να επέμβεις. Προσδιόρισε τις απαιτήσεις σου ως προς την απόδοση και βάσει αυτών κάνε τις απαραίτητες «ενέσεις» στο gaming rig σου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης