Διεθνή

New York Times: Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας

New York Times: Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας
Και η μπάλα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ακόμη... καθυστερεί στις συνεργασίες
Σχετικά Άρθρα
Για το θέμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις, τους ενδοιασμούς αλλά και τις αδικίες που σημειώνεται για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια τοποθετούνται με άρθρο γνώμη τους οι New York Times.

Ενώ οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη ελλέιψεις στα εμβόλια κατά της Covid-19, ορισμένα από τα φτωχότερα κράτη ανησυχούν ότι ίσως δεν τα λάβουν και ποτέ
Όπως γράφουν οι Times, η λύση μπορεί να είναι απλή και στα δύο προβλήματα: Εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία, και σύντομα, ίσως, από την Ινδία.
Τα κινεζικά και τα ρωσικά εμβόλια απορρίφθηκαν ή ακόμη και χλευάστηκαν αρχικά από δυτικά και άλλα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, εν μέρει λόγω της αντίληψης ότι ήταν κατώτερα ποιοτικά από τα εμβόλια που παρήγαγαν οι Moderna, Pfizer-BioNtech ή AstraZeneca.
Η εν λόγω αντίληψη φάνηκε να προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι αυταρχικά κράτη.

Ωστόσο όπως αποδεικνύεται όλο και περισσότερο επιστημονικά, τα δύο εμβόλια λειτουργούν επίσης καλά.
Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες τα προσωρινά αποτελέσματα από δοκιμές στα τελευταία στάδια που δείχνουν ότι το Sputnik V, το ρωσικό δηλαδή εμβόλιο πως έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,6%.
Τα επίσημα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους δημιουργούς του εμβολίου, το κέντρο Gamaleya και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Σερβία, το Μαρόκο, η Ουγγαρία και το Πακιστάν έχουν εγκρίνει το εμβόλιο Sinopharm από την Κίνα.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στα ΗΑΕ το είχαν λάβει.
Η Βολιβία , η Ινδονησία, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Χιλή ενέκριναν και άρχισαν να εισάγουν ένα άλλο κινεζικό εμβόλιο, το Sinovac.
Το Sputnik V θα διανεμηθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Ντόμινο εξελίξεων και «εμφύλιος» στην Ευρώπη

Αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις εμβολίων και καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, η Γαλλία , η Ισπανία και η Γερμανία αρχίζουν τώρα να μιλούν για πιθανή παραγγελία για τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.
Η απελπισία, όπως φαίνεται, τους ώθησε επιτέλους να διώξουν την «προκατάληψη » κατά των μη δυτικών εμβολίων.
Τουλάχιστον εν μέρει καθώς ο σκεπτικισμός παραμένει.
Υπάρχουν ακόμη υποψίες για το ρωσικό εμβόλιο στο Ιράν.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov ρώτησε 19.000 άτομα σε 17 χώρες εάν σκέφτονται «πιο θετικά ή αρνητικά» τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν:
τα εμβόλια από Ρωσία, Κίνα και Ινδία κατατάσσονται ακόμα αρκετά χαμηλά (εκτός από το Ιράν).

Και οι τρεις κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν τις πρόωρες δράσεις ως επείγοντα μέτρα, απαραίτητα για την επιτάχυνση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων.
Αυτή η εξήγηση μπορεί να φαίνεται ανεπαρκής σε ορισμένους, αλλά αυτό είναι καθ 'όλα  νόμιμο γράφουν οι New York Times.
Και τώρα πλέον υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με την αξιοπιστία των κινεζικών και ρωσικών εμβολίων.
(Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς για την Covaxin.)

AP_21027290793117_1.webp
Γιατί υπάρχει σύγχυση στα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των δοκιμών στα ΗΑΕ στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 έθεσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sinopharm στο 86%, άλλοι ερευνητές στην Κίνα, στο 79 τοις εκατό. 
Η σύγχυση για αυτό έχει δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες για τα εμβόλια - αν και για ορισμένα εμβόλια περισσότερο από άλλα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Sinovac's, καθώς φαίνεται να είναι το πλέον αντιφατικό ως προς τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας του:
91% αποτελεσματικότητα σε δοκιμές στην Τουρκία, 65% σε δοκιμές στην Ινδονησία και 50,4% σε δοκιμές στη Βραζιλία.
Αυτό το τελευταίο εύρημα έγινε αμέσως είδηση στα διεθνή πρωτοσέλιδα, παρόλο που οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Butantan, το κρατικό κέντρο στο Σάο Πάολο που διεξήγαγε αυτές τις δοκιμές, επεσήμαναν ταυτόχρονα ότι το εμβόλιο είχε σημειώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας 78% στην πρόληψη ήπιων ή σοβαρών περιπτώσεων Covid-19.
Σύμφωνα με τον Ricardo Palacios, τον ιατρικό διευθυντή κλινικής έρευνας στο Ινστιτούτο Butantan, στα τέλη Ιανουαρίου, οι δοκιμές είχαν σκόπιμα σχεδιαστεί ως «stress tests».
Οι δοκιμές διεξήχθησαν αποκλειστικά στους «εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν άμεσα τους ασθενείς Covid-19», είπε.
(Οι δοκιμές εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna περιελάμβαναν μερικούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας και άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, αλλά όχι μόνο.)
Και όταν μελετάτε μια ομάδα ατόμων με πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε λοίμωξη, ένα εμβόλιο είναι πιθανό να φαίνεται λιγότερο αποτελεσματικό επισημαίνει ο επιστήμονας.
Οι δοκιμές του Ινστιτούτου Butantan καθόρισαν επίσης αυτό που μετρήθηκε ως σύμπτωμα του Covid-19 σε πολύ ευρύτερες ομάδες.
Τα πρωτόκολλα για κλινικές δοκιμές ποικίλλουν, με άλλα λόγια, ακόμη και για το ίδιο εμβόλιο.COVID-TEST-ANTISOMATA.jpg

Περισσότερη διαφάνεια 

Αναμφίβολα, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κινέζικα και ρωσικά εμβόλια θα πρέπει να κοινοποιούνται στο κοινό, αλλά το ίδιο ισχύει και σε κάποιο βαθμό για τα κορυφαία δυτικά εμβόλια.
Δεν έχουν διατεθεί δημοσίως όλες οι λεπτομέρειες ή τα ανεπεξέργαστα δεδομένα για τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna, ούτε καν στους ίδιους τους ερευνητές.
Το γεγονός είναι ότι κανένα εμβόλιο Covid-19 δεν έχει αναπτυχθεί ή ελέγχθεί με όση διαφάνεια θα έπρεπε.
Τα διαρκή στοιχεία που ολοένα κοινοποιούνται αναφέροντας ότι τα κινέζικα και τα ρωσικά εμβόλια είναι αξιόπιστα πρέπει να ληφθούν σοβαρά και να εκτιμηθούν γρήγορα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα προβλήματα εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.

Ξεπούλησαν τα δυτικά εμβόλια...

Τα περισσότερα εμβόλια που παράγονται στη Δύση έχουν ήδη αγοραστεί από πλούσιες χώρες: από τις αρχές Δεκεμβρίου, όλα τα εμβόλια της Moderna και το 96% των Pfizer-BioNTech's, σύμφωνα με την People's Vaccine Alliance , έναν συνασπισμό οργανώσεων που ζητούν ευρύτερη και δικαιότερη πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως.
Επιπλέον, οι περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στη Δύση αντιστέκονται στην αδειοδότηση των εμβολίων τους σε μη δυτικούς κατασκευαστές και αρκετές πλούσιες χώρες εμποδίζουν τη πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να αναστείλει προσωρινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ορισμένες προστασίες πνευματικής ιδιοκτησίας για τα σχετικά με τον κορωνοϊό, εμβόλια και θεραπείες.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την τελευταία μας ανάλυση δεδομένων που παρείχε η εταιρεία ανάλυσης Airfinity, η Sinovac έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για εξαγωγή φέτος πάνω από 350 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε 12 χώρες.
Έτσι το εμβόλιο Sinopharm, θα διαθέσει περίπου 194 εκατομμύρια δόσεις σε 11 χώρες. Ενώ το Sputnik V, περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις σε 17 χώρες.
Και οι τρεις κατασκευαστές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα έχουν την ικανότητα να παράγουν έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις η καθεμία το 2021.
Και οι τρεις έχουν χορηγήσει άδεια για τα εμβόλια τους σε τοπικούς κατασκευαστές σε πολλές χώρες.
coronaios-1.jpg
Πώς μπορούμε λοιπόν να εμπιστευτούμε περισσότερο τα εν λόγω εμβόλια;

Ένας τρόπος θα ήταν να υποβληθούν σε επίσημη αξιολόγηση από διεθνή οργανισμό με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.
Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι κανόνες του ΠΟΥ για την πιστοποίηση εμβολίων είναι προβληματικοί.
Ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech στα τέλη του 2020, λιγότερο από δύο μήνες μετά την υποβολή αίτησης από τους κατασκευαστές και αναμένεται να αποφασίσει για τα εμβόλια Moderna και AstraZeneca αυτόν τον μήνα.
Τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας εξακολουθούν να περιμένουν στη σειρά, παρόλο που οι διαδικασίες επανεξέτασης για αυτά ξεκίνησαν νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης του εμβολίου Pfizer-BioNTech, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το ενέκρινε περίπου 10 ημέρες μετά τον EMA.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον ΠΟΥ να μην συνεργαστεί με ρυθμιστές υγείας σε άλλες χώρες για να βοηθήσει τους τοπικούς κατασκευαστές εμβολίων να περάσουν από τη διαδικασία ελέγχου διατηρώντας φυσικά τα πρότυπα του.
Πρέπει επειγόντως να δώσει σε όλες τις χώρες που παράγουν εμβόλια την προσοχή που τους αξίζει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης