«Εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, τον Ιούνιο μπορούμε να αποφασίσουμε να αγοράσουμε λιγότερα ομόλογα», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Martins Kazaks
Θα ήταν δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποφασίσει να μειώσει τον ρυθμό αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης από τον ερχόμενο μήνα (σ.σ. Ιούνιο), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει εκτροχιαστεί η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks, σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 7 Μαΐου.
Υποστήριξη
Ο Kazaks, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, δήλωσε ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών παραμένει καθοριστική για την ένταση της υποστήριξης που θα λάβουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Την στιγμή, κατά την οποία οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν άνοδο υψηλότερα στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, παρέμειναν χαμηλές οι αποδόσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την εξέλιξη του πληθωρισμού καθώς οι αξιωματούχοι αποφάσισαν τον Μάρτιο να αυξήσουν προσωρινά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP.
Τον Ιούνιο
«Εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, τον Ιούνιο μπορούμε να αποφασίσουμε να αγοράσουμε λιγότερα [σ.σ. ομόλογα]», δήλωσε ο Kazaks σε συνέντευξη.
«Η ευελιξία βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος PEPP.
Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP στα τέλη Μαρτίου για να διατηρήσει χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ενίσχυση
Ο Kazaks, ένας από τους 25 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κέντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης , δήλωσε ότι η οικονομία θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση μέσω της νομισματικής πολιτικής πολύ πέρα από το τέλος της πανδημίας.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του «πανδημικού» προγράμματος αγοράς ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια και στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια που διατηρούν τους όρους πίστωσης των τραπεζών για εταιρείες και νοικοκυριά σε ευνοϊκό επίπεδο.
Υπερθέρμανση
Το επιχείρημά του υποδηλώνει ότι περαιτέρω αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες δεν θα χρειαστεί να προκαλέσουν την αντίδραση της ΕΚΤ.
Είπε ότι η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση, ο τραπεζικός δανεισμός και τα κυοφορούμενα γιγαντιαίων διαστάσεων νομισματικά μέτρα στις ΗΠΑ θέτουν κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές (σ.σ. δηλαδή τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας).
Ο ρυθμός αγοράς ομολόγων απο την ΕΚΤ
Ανάκαμψη
«Θα αντιδράσουμε σε όλες τις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων;
Όχι, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να αυξηθούν », είπε. «
Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών και η σημασία τους μπορεί να διαφοροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω πολλών παραγόντων, ένας από αυτούς είναι το στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης».
Ανάπτυξη
Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ προέβλεψε ανάπτυξη 4% φέτος (2021).
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane, εξακολουθούν να θεωρούν ρεαλιστική αυτή την επίδοση, ακόμη και μετά από μια πιο απότομη της προβλεπόμενης πτώσης στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σ.σ. λόγων των περιοριστικών μέτρων) καθώς επιταχύνεται –έστω και με καθυστέρηση- το πρόγραμμα εμβολιασμών
Νέα μέσα
«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν σύμφωνες με τις τρέχουσες προβλέψεις όταν τελειώσει το PEPP (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων), νομίζω ότι θα συζητήσουμε σίγουρα την αύξηση της εφαρμογής του APP", δήλωσε ο Kazaks, αναφερόμενος στο παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ που «τρέχει» σήμερα με 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.
«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ ''εξυπηρετική''.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε επίσης να αποφασίσουμε να χρησιμα νέα μέσα», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών