Το ενδεχόμενο επιβολής νέου λοκντάουν στη Γερμανία, ο απολογισμός μιας ακόμη χρονιάς με πανδημία και τα "βαφτίσια" του ευρώ στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.
Στη διαχείριση της μετάλλαξης όμικρον ούτε η οικονομία, αλλά ούτε οι πολίτες θα συγχωρούσαν επιπόλαιες αποφάσεις", σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο "Ορθώς διστάζει το Βερολίνο" και παρατηρεί:
"Είναι πολύ πιθανό λόγω επέλασης της Όμικρον τα κρούσματα στη Γερμανία να εκτοξευθούν.
Μια κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης δεν μπορεί συνεπώς να αποκλείσει εκ των προτέρων ένα νέο λοκντάουν.
Μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί κυρίως από τον αριθμό των νοσηλειών που οφείλονται στη νέα μετάλλαξη. Δεδομένα από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παραπέμπουν σε μια ήπια νόσηση. Υπάρχουν ωστόσο και σενάρια που βλέπουν μαζικές εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν θα πραγματοποιηθούν".
Το 2021 χρονιά αντικοινωνικής συμπεριφοράς
"Ήταν η δεύτερη χρονιά με πανδημία, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες των πολιτών δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα", σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο "Χρονιά αντικοινωνικής συμπεριφοράς".
H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: "Ο λόγος ήταν οι παγίδες που έστησε ο κορωνοϊός, αλλά και η άρνηση κρίσιμου αριθμού πολιτών να εμβολιαστούν.
Και τώρα γίνεται λόγος για το σημαντικότερο αντίδοτο, το οποίο το γερμανικό κράτος προτίθεται να αντιτάξει στην πανδημία: τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το 2021 δεν ήταν μια χρονιά ελευθερίας.
Ήταν πολύ περισσότερο μια χρονιά αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Στη νέα χρονιά θα απολαύσουμε περισσότερες ελευθερίες μόνο αν λάβουμε περισσότερο υπόψη τον διπλανό μας επιδεικνύοντας εμπράκτως αλληλεγγύη".
Πώς ο Τέο Βάιγκελ εμπνεύστηκε το όνομα ευρώ
20 χρόνια συμπληρώνονται την Πρωτοχρονιά από την κυκλοφορία του ευρώ σε χαρτονομίσματα και κέρματα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Με την αφορμή αυτή ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild για το πώς κατέληξε στο όνομα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
"Έσπαγα το κεφάλι μου για να βρω ένα όνομα. Οι Γάλλοι προτιμούσαν το ECU.
Γνώριζα ωστόσο ότι οι Γερμανοί δεν θα μου συγχωρούσαν ποτέ ένα τόσο δυσπρόφερτο, για εκείνους, όνομα. Κυκλοφορούσε τότε όμως ήδη η τραπεζική κάρτα Eurocard. Και είπα να διώξουμε απλά τη δεύτερη συλλαβή".
Όμως όπως διηγείται ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο τότε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αντιρρήσεις: "Διαμαρτυρήθηκε διότι όπως ισχυριζόταν το όνομα δεν ήταν και τόσο ερωτικό (σσ. σέξι).
Του απάντησα ότι δεν είναι πια και ο νεότερος και πως το σημαντικότερο είναι το όνομα να είναι "ευρωτικό".
Εν τέλει η απόφαση υπέρ του ευρώ ελήφθη ομόφωνα".
www.bankingnews.gr
Deutsche Welle: Δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο lockdown στη Γερμανία
Είναι πολύ πιθανό λόγω επέλασης της Όμικρον τα κρούσματα στη Γερμανία να εκτοξευθούν
Σχόλια αναγνωστών