Μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται πλέον από τις αγορές με υψηλότερο κόστος, λόγω της μεγάλης επιδείνωσης που εμφανίζουν τα κρατικά ομόλογα, ωστόσο το υψηλό ταμειακό απόθεμα εντάσσει τη χώρα στους «αλώβητους» της αναταραχής αυτής.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan στην τελευταία της ανάλυση, στην οποία επαναλαμβάνει ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων της μεταξύ όλων των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Γι’ αυτό το λόγο επιμένει στη σύσταση long για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και εάν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε το 2,5% χθες, για να αποκλιμακωθεί στο 2,30% σήμερα.
Συνεπώς, η JP Morgan τονίζει πως αναμένει να έχουν καλή απόδοση στο μέλλον, παρά την προσδοκία για αυξημένη μεταβλητότητα των spreads.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν πιέζεται ούτε σε χρόνο ούτε σε κεφάλαια που θα αντλήσει από τις αγορές.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν πολύ χαμηλές, ενώ οι άμεσες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το οποίο παραμένει και σήμερα πάνω από 35 δισ. ευρώ.
Στο 5,2% η ανάπτυξη το 2022
Σύμφωνα με την JP Morgan, η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,2% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στην περιοχή του 1%, πολύ χαμηλότερα από τις "επιδόσεις" των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ωστόσο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού θα είναι αρνητικό, κατά 1,4 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να αναμένεται στα 4 δισ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών