Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΕΠ εντυπώσεων το 2021 στο 9,2% για την Ελλάδα και στο 4,6% για το 2022 αλλά η μεσαία τάξη λιμνάζει, η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί

ΑΕΠ εντυπώσεων το 2021 στο 9,2% για την Ελλάδα και στο 4,6% για το 2022 αλλά η μεσαία τάξη λιμνάζει, η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΑΕΠ από 167 δισεκ. που ήταν το 2020 θα ανέλθει στα 182,5 δισεκ. ευρώ το 2021 - Με βάση την εκτίμηση για το 2022, το ελληνικό ΑΕΠ θα φθάσει στα 191 δισεκ. ευρώ.

Στις 4 Μαρτίου 2022 θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ για το 2021.
Το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 9,2% και για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,6%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΑΕΠ από 167 δισεκ. που ήταν το 2020 θα ανέλθει στα 182,5 δισεκ. ευρώ το 2021.
Με βάση την εκτίμηση για το 2022, το ελληνικό ΑΕΠ θα φθάσει στα 191 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να προκαλεί εντυπώσεις αλλά δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η ακρίβεια ναρκοθετεί την μεσαία αστική τάξη η οποία λιμνάζει λόγω της ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή το χρέος της Ελλάδος φιγουράρει μαζί με του Σουδάν στις χειρότερες θέσεις… ενώ η Γερμανία απαιτεί δημοσιονομική συμμόρφωση και επιστροφή από το 2023 των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Το να σπαταλάς δημόσιο χρήμα, να αυξάνεις τα ελλείμματα και το χρέος δεν είναι πολιτική αλλά πρόβλημα που θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα»

«Το να σπαταλάς δημόσιο χρήμα, να αυξάνεις τα ελλείμματα και το χρέος δεν είναι πολιτική αλλά πρόβλημα που θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα»…
Την δήλωση αυτή έκανε κορυφαίος έλληνας επιχειρηματίας που συνομίλησε με το bankingnews… και το ερώτημα που εγείρεται είναι… μήπως οι δυσκολίες στην οικονομία είναι εμπρός;
Το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 9,2%.
Η αύξηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, σε καμία περίπτωση αποτελούν αντίδραση μετά το σοκ του 2020…
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει δημοσιονομικά εκτραπεί… το σωρευμένο έλλειμμα ξεπέρασε τα 30 δισεκ. ενώ το δημόσιο χρέος φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos φθάνει τα 386 δισεκ. σχεδόν 400 δισεκ.
Μια χώρα με αδύναμα οικονομικά και διαχρονικές οικονομικές παθογένειες εμφανίζει ελλείμματα και δημόσιο χρέος σοβαρά επιδεινωμένο και οι πολίτες πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό είναι φυσιολογικό.
Ότι αυτό δικαιολογείται λόγω της πανδημίας.
Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος εάν η κοινωνία πιστέψει ότι δεν ενοχλούν τα ελλείμματα γιατί λόγω των ελλειμμάτων φθάσαμε στα τρία μνημόνια τα οποία ακόμη δεν έγιναν σκληρό μάθημα…

Τι σημαίνει θα πληρώσουμε ακριβά και σύντομα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει εστιάσει σε λανθασμένους στόχους, ποντάροντας σε λάθος παραδοχές.
Θα αλλάξουν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας υποστηρίζουν ορισμένοι και έρχεται η Γερμανία και το διαψεύδει…
Τα σχέδια των Γάλλων δεν θα περάσουν, η ορθολογική γερμανική σκέψη θα κυριαρχήσει.
Ήδη ζητούν από την Ελλάδα δημοσιονομική προσαρμογή όπερ σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά πρωτογενή πλεονάσματα έρχονται.
Η Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληρώσει ακριβά την κρατική σπατάλη.
Οι τρόποι να πληρώσουμε ακριβά είναι πολλοί

1)Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% σημαίνει ότι θα στερεί από την κυβέρνηση το 50% της αύξησης του ΑΕΠ για την διαχείριση του χρέους.

2)Τα επιτόκια των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, το 10ετές ομόλογο στην Ελλάδα έχει απόδοση 2,70% με προοπτική να φθάσει αρχικά στο 3% και μεσοπρόθεσμα 3,5% με 4%.
Η αύξηση αυτή σημαίνει ακριβότερες εκδόσεις περισσότερα τοκοχρεολύσια.

3)Νέα μέτρα λιτότητας που νομοτελειακά θα έρθουν καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται θεραπεία για να τιθασευτούν οι ατέλειες.

4)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% από αρνητικό δηλαδή θα φθάσει στο 0% και το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα αυξηθεί στο 0,25%.
Όλα αυτά θα συμβούν εντός του 2022….
Η αύξηση των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ, που αποδείχθηκε πιο επίμονος από ότι είχε εκτιμηθεί… θα είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας… για τις οικονομίες και ειδικά τις αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδος.

5)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το 2023 η Ελλάδα να συρθεί όχι σε 4ο μνημόνιο αλλά σε ένα νέο πρόγραμμα επαναφοράς της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό θα ισχύει και για άλλα προβληματικά κράτη με ελλείμματα και αυξανόμενο χρέος.
Η Ελλάδα αποκλείεται να συνεχίσει την πορεία προς τις δημόσιες σπατάλες… θα υποχρεωθεί με μέτρα λιτότητας να επανέλθει στην δημοσιονομική κανονικότητα.

6)Η δημοσιονομική προσαρμογή και ο πληθωρισμός θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα και τις σπατάλες η μεσαία αστική τάξη που δεν μπορεί να ανακάμψει.
Επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι με λογιστικά τρικ υψηλού ΑΕΠ και άλλα τεχνάσματα μπορεί η Ελλάδα να πορευθεί, η απάντηση είναι όχι…
Ο λογαριασμός αρχίζει να δημιουργείται και θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι πολίτες.
Την κρατική σπατάλη θα την πληρώσουμε ακριβά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης