Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε -μιλώντας στο ΑΚΡ- ότι οι «φασιστικές πρακτικές» κατά των Ρώσων επισκιάζουν το «νόμιμο αγώνα» της Ουκρανίας
«Δεν δεχόμαστε πρακτικές που μοιάζουν με "κυνήγι μαγισσών" εναντίον του ρωσικού λαού» είπε μιλώντας στο ΑΚΡ και εστιάζοντας στις κυρώσεις που πλήττουν τη λογοτεχνία, τους φοιτητές και τους καλλιτέχνες. Όπως τόνισε, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ευθύνη της να βάλει ένα τέλος στα δεινά των Ουκρανών αμάχων και προσπαθεί να ανοίξει διπλωματικούς διαύλους. Μάλιστα, ο Erdogan έκανε λόγο για «φασιστικές πρακτικές» εναντίων των Ρώσων που επισκιάζουν τον «νόμιμο αγώνα» της Ουκρανίας.
«Η νοοτροπία που κάνει διακρίσεις εναντίον των καταπιεσμένων με βάση τη θρησκεία, την καταγωγή ή το χρώμα του δέρματος δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωπότητα ή τον πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν χαρακτήρισε ποτέ αυτούς που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις σύμφωνα με τη γλώσσα, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματός τους.
Τέλος, o Erdogan εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, την Πέμπτη (10/3/2022) στην Τουρκία θα οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η συνάντηση Lavrov - Κuleba στην Αττάλεια
Η συνάντηση που θα έχουν στην Αττάλεια την Πέμπτη (10/3/2022) οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας παρόντος του Τούρκου ομολόγου τους, Mevlut Cavusoglu, θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής.
Ουσιαστικά η επαφή αυτή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν η συνάντηση καταλήξει σε ναυάγιο, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε επί τουρκικού εδάφους, ο ρόλος των «οικοδεσποτών» όχι μόνο αναβαθμίζεται αλλά η Τουρκία κατοχυρώνεται σε έναν ρόλο που διεκδικούσαν αρκετοί, όπως το Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι το ραντεβού της Αττάλειας ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με τον τελευταίο να τονίζει ότι επείγει γενική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και να δημιουργηθεί το έδαφος για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών