Αναλυτικό δημοσίευμα για τις εξελίξεις σχετικά με τις πολιτικές υποκλοπές στην Ελλάδα που φέρει τον τίτλο «Ο έλληνας πρωθυπουργός 'δεν ήταν ενήμερος' ότι γινόταν τηλεφωνική υποκλοπή πολιτικού της αντιπολίτευσης» δημοσιεύουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή της Ελένης Βαρβιτσιώτη από την Αθήνα και της Alice Hancock από τις Βρυξέλλες και μεταξύ των άλλων φιλοξενεί δηλώσεις της Ολλανδής πολιτικού Sophie in ‘t Veld, που ηγείται της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση spyware σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία δηλώνει ότι περιμένει αποκαλύψεις για την Ελλάδα με βάση την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιήσει και ότι θα υποβάλει πρόταση για την προσθήκη της στη λίστα των χωρών προς έρευνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει τα εξής:
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας είχε προσπαθήσει να υποκλέψει το κινητό τηλέφωνο ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης και επέμεινε ότι δεν θα το επέτρεπε αν το γνώριζε.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών οδήγησε στην παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέων, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα –ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί από την ΕΥΠ.
Ασάφειες
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που έγινε δεν ήταν παράνομο αλλά ήταν λάθος. Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».
Πρόσθεσε ότι θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας πληροφοριών, προσθέτοντας ότι η ΕΥΠ έχει υποτιμήσει τις πολιτικές συνέπειες των πράξεών της.
Η παραίτηση του κ. Δημητριάδη, που είναι ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, και του αρχηγού της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, την περασμένη Παρασκευή ήρθε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι η ΕΥΠ προέβη σε «λανθασμένες ενέργειες» στη «διαδικασία της νόμιμης επιτήρησης».
Δεν διευκρίνισε ποια διαδικασία ακολουθήθηκε εσφαλμένα.
Υπήρξε χρήση του spyware Predator
Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έγινε αρχηγός του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είπε ότι ανακάλυψε ότι είχε γίνει απόπειρα παραβίασης των δεδομένων του κινητού του τηλεφώνου, με χρήση του spyware Predator όταν το παρέδωσε στην υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το εξαιρετικά εξελιγμένο αυτό σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα όπως το WhatsApp και μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου.
Μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση την Παρασκευή, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Ποτέ δεν περίμενα από την ελληνική κυβέρνηση να με κατασκοπεύσει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές».
Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει μήνυση στους εισαγγελείς του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου με λεπτομέρειες για την απόπειρα υποκλοπής.
Η ΕΥΠ τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του κ. Μητσοτάκη λίγο αφότου έγινε πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2019, όταν το κεντροδεξιό κόμμα του η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές.
Η έρευνα του Ευρωκοιβουλίου για τη χρήση spyware θα επεκταθεί στην Ελλάδα
Η Sophie in ‘t Veld, μια Ολλανδή πολιτικός που ηγείται έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση spyware σε όλη την Ευρώπη, είπε ότι η «αίσθησή της» ήταν ότι οι ελληνικές υποκλοπές ήταν «πιθανώς η κορυφή του παγόβουνου».
Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διερευνήσει τη χρήση spyware στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία, όπου τόσο μέλη της κυβέρνησης της Μαδρίτης όσο και το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα έχουν πέσει θύματα hacks spyware.
Η κ. In ‘t Veld δήλωσε ότι αναμένει αποκαλύψεις για την Ελλάδα με βάση την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιήσει και ότι θα υποβάλει πρόταση για την προσθήκη της στη λίστα των χωρών που ερευνώνται, η οποία αναμένει να λάβει ευρεία υποστήριξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές ήταν το «Watergate» της Ελλάδας που προσέβαλε τη δημοκρατία και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι είχαν υποκλαπεί.
Σύμφωνα με τους παρόντες βουλευτές, ο κ. Κοντολέων παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Βουλής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε παρακολουθήσει τον Έλληνα οικονομικό συντάκτη Θανάση Κουκάκη μετά από αίτημα άλλης χώρας.
Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευσαν αργότερα ότι ο κ. Κοντολέων είχε κάνει την συγκεκριμένη παραδοχή.
Ο κ. Κουκάκης έχει κινηθεί νομικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών