Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στην υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λιθουανίας Agne Vaiciukeviciute για επίσκεψη στην Ταϊβάν, την τελευταία εξέλιξη σε μια διπλωματική διαμάχη με τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα αναστείλει επίσης τη συνεργασία με το υπουργείο της Vaiciukeviciute και τη συνεργασία για τις μεταφορές με τη Λιθουανία, μια μικρή δημοκρατία της Βαλτικής.
Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λιθουανίας δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημες πληροφορίες σχετικά με το θέμα και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι έδαφός της και αντιτίθεται στην επίσκεψη ξένων πολιτικών στο νησί.
Η πρόσφατη ενίσχυση των σχέσεων της Λιθουανίας – στενής συμμάχου των ΗΠΑ - με την Ταϊβάν εξόργισε το Πεκίνο και οδήγησε σε πτώση των λιθουανικών εξαγωγών προς την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σχεδόν στο μηδέν.
Οικονομικός πόλεμος
Η Vaiciukeviciute επισκέφθηκε τρεις πόλεις και δύο λιμάνια ενώ είχε 14 συναντήσεις στην Ταϊβάν σε μια περίοδο πέντε ημερών.
«Μια παραγωγική εβδομάδα στην Ταϊβάν, αναζητώντας περισσότερους τρόπους συνεργασίας της LT με εταιρείες ναυτιλίας, και αεροπορίας της TW», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενη στη Λιθουανία και την Ταϊβάν με τις συντομογραφίες τους.
Η Vaiciukeviciute επισκέφθηκε την Ταϊβάν μετά την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.
Σε απάντηση στην επίσκεψη της Pelosi, η Κίνα άρχισε μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Αμερικανίδα πολιτικό και εμπορικοί περιορισμοί με την Ταϊβάν.
Όταν η υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας Jovita Neliupsiene επισκέφθηκε την Ταϊπέι τον Ιούνιο, είπε ότι το Βίλνιους σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν τον Σεπτέμβριο.
Ασφυκτικές πιέσεις
Η Λιθουανία δέχεται συνεχείς κινεζικές πιέσεις να ανακαλέσει την απόφαση του περασμένου έτους να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην πρωτεύουσα Βίλνιους με το δικό της όνομα.
Η Κίνα έχει υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία και πίεσε τις πολυεθνικές να διακόψουν τις σχέσεις μαζί της.
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατηγορώντας την Κίνα για εμπορικές πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις κατά της Λιθουανίας και υποστηρίζοντας ότι αυτό απειλεί την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι τηρεί πάντα τους κανόνες του ΠΟΕ και πως το πρόβλημά της με τη Λιθουανία είναι πολιτικής και όχι οικονομικής φύσης.
Σχόλια αναγνωστών