H γεωπολιτική ένταση γύρω από την Ταϊβάν περιορίστηκε λίγο αυτή την εβδομάδα καθώς η Κίνα ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες γύρω από την Ταΐβάν.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν έκλεισε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών χτες 11/6, για πρώτη φορά μετά τις 31 Μαΐου.
Ωστόσο, για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, η ώθηση για τον περιορισμό της οικονομικής εξάρτησης του ενός από τον άλλο φαίνεται να μην έχει τελειώσει.
Το ταξίδι της Προέδρου της αμερικανού Κογκρέσσου Nancy Pelosi στην Ταϊβάν και οι στρατιωτικές αντιδράσεις της Κίνας ενίσχυσαν την ένταση και επιτάχυναν τις διαδικασίες ρήξης της αμοιβαίας εξάρτησης ΗΠΑ - Κίνας, αναφέρει ο George Lei, σχολιαστής του Bloomberg.
Από το Φεβρουάριο ΗΠΑ και Κίνα προετοιμάζονται για τα σενάριο ρήξης
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ΗΠΑ και Κίνα επιχείρησαν καθεμία με το δικό της τρόπο να μειώσουν τον αντίκτυπο στις αντίστοιχες αλυσίδες εφοδιασμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί μια σύγκρουση στην Ταϊβάν.
Στις αρχές Απριλίου, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία κυρώσεων που διαθέτει εάν η Κίνα επιτεθεί στη Ταΐβάν.
Τον περασμένο μήνα, τόνισε την ανάγκη οι «έμπιστοι» σύμμαχοι των ΗΠΑ να στηρίξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα απάντησε προχωρώντας σε προετοιμασίες ωστε να προστατέψει τα περιουσιακά της στοιχεία και τα τραπεζικά της συστήματα στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.
Τον Μάιο, ο επικεφαλής της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η de facto κεντρική τράπεζα έχει καταστρώσει σχέδια για ακραίες καταστάσεις, όπως η αποκοπή του Χονγκ - Κονγκ, παρότι παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος, από το σύστημα SWIFT.
Τον ίδιο μήνα, η Κίνα περιόρισε τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που διακρατά κάτω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά από το 2010.
Ο Νόμος για τους Ημιαγωγούς
Το τελευταίο στοίχημα ήρθε από την Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο Biden να υπογράφει πριν τρεις μέρες το νόμο για τους ημιαγωγούς (chips).
Η νέα νομοθεσία απαγορεύει στις εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να κατασκευάζουν ημιαγωγούς στην Κίνα.
Η απαγόρευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., τον κορυφαίο προμηθευτή chip στον κόσμο που κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα.
Ο νόμος για τους ημιαγωγούς βοηθά την TSMC να εδραιώσει τη θέση τηςστις ΗΠΑ, έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg, Tim Culpan, σημειώνοντας ότι η υποτιθέμενη ουδετερότητα της εταιρείας μπορεί ήδη να αμφισβητηθεί από το Πεκίνο μετά τη συνάντηση που είχαν ανώτερα στελέχη της με την Nancy Pelosi την περασμένη εβδομάδα στην Ταϊβάν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη πιθανώς ενίσχυσε την ανάγκη της Κίνας να προετοιμαστεί για μελλοντική κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Julian Evans-Pritchard, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον αποκλεισμό του Πεκίνου από την αμερικανική τεχνολογία
Τα πολεμικά παιχνίδια του Πεκίνου, από την άλλη πλευρά, έχουν επίσης ενισχύσει τις σκληροπυρηνικές απόψεις στη Δύση, με τρόπο που αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για περιορισμό της πρόσβασης των Κινέζων στην τεχνολογία, πρόσθεσε ο Evans-Pritchard.
Την Τετάρτη, 10/8 η Pelosi είπε σε μια συνέντευξη τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αφήσουν την Κίνα να δημιουργήσει μια «νέα κανονικότητα» γύρω από την Ταϊβάν.
Το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊβάν ήταν ένα σύντομο επεισόδιο μιας ευρύτερης τάσης αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε στο Bloomberg ο Hao Hong, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Bocom International Holdings. Για τον Hong, το μέλλον είναι αρκετά ξεκάθαρο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικά συστήματα, δύο διαφορετικές αγορές και δύο διαφορετικές ιδεολογίες.
Κατά συνέπεια, προσθέτει, «θα μειωθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των κινεζικών και διεθνών κεφαλαιαγορών».
Ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την πραγματική οικονομία
Ένα μέλλον όπου οι ΗΠΑ -- και η Δύση -- χωρίζουν το δρόμο τους από την Κίνα μπορεί να μην είναι απαραίτητα καταστροφικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι κινεζικές εταιρείες πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως μεγάλοι αντισταθμιστές και θα παραμείνουν κομμάτι των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων μετοχών, σύμφωνα με το Hong της Bocom.
Αντίθετα, ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας της Κίνας μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρός αφού η χώρα αντλεί ακόμη την ανάπτυξή της, σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό εμπόριο.
Η εξωτερική ζήτηση οδηγεί το 15% του κινεζικού ΑΕΠ, εκτιμά ο Evans-Pritchard της Capital Economics.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα 2/3 των κινεζικών εξαγωγών προορίζονται για τις χώρες της Δύσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics.
www.bankingnews.gr
Η γεωπολιτική ένταση στην Ταϊβάν επιταχύνει τη ρήξη της αμοιβαίας εξάρτησης ΗΠΑ - Κίνας
Το ταξίδι Pelosi στην Ταϊβάν ήταν ένα σύντομο επεισόδιο μιας ευρύτερης τάσης αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Φεβρουάριο
Σχόλια αναγνωστών