Η προοπτική των μερισμάτων το 2023 για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια μπορεί να αυξήσει τις αποτιμήσεις
Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο απόσυρσής του από τις ελληνικές τράπεζες, που είναι και πάλι φάροι σταθερότητας…
Κάπως έτσι αρχίζει το αφιέρωμά της η γερμανική Handelsblatt, και συνεχίζει:
Όποιος εξακολουθεί να συνδέει τις ελληνικές τράπεζες με την κρίση χρέους έχει παραβλέψει πώς η χώρα έχει αλλάξει – και το ίδιο έχει συμβεί με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όσοι αγόρασαν μετοχές ελληνικών τραπεζών πριν από έναν χρόνο έχουν αποκομίσει ισχυρά κέρδη.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας FTSEB έχει σημειώσει άνοδο 87% - μόνο από τις αρχές του 2023 έχει αυξηθεί κατά 58%.
Και τώρα οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) και Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση.
Τα placements θα ξεκινήσουν αυτό τον μήνα…
Οι τέσσερις…
Η συμμετοχή του ΤΧΣ ανάγεται στην εποχή της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, λέει η Handelsblatt.
Όταν το χρέος περικόπηκε την άνοιξη του 2012, οι ιδιώτες πιστωτές έπρεπε να παραιτηθούν από το 53,5% των απαιτήσεών τους.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 37,7 δισ. ευρώ - σχεδόν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους.
Τα ιδρύματα χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Συνολικά, το ΤΧΣ επένδυσε 46 δισ. ευρώ για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών και την εκκαθάριση δώδεκα μικρότερων ιδρυμάτων.
Σήμερα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι φάροι σταθερότητας, με προ φόρων κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα καλά στοιχεία του εξαμήνου αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ελληνική οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Το ποσοστό των επισφαλών και σε κίνδυνο δανείων (NPE), το οποίο ήταν 48% του συνόλου των δανείων που χορηγήθηκαν το 2018, έχει μειωθεί στο 5,9% για τον κλάδο.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier 1) των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών ήταν 13,4% το πρώτο τρίμηνο.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,4% της Εθνικής και το 27% της Piraeusbank.
Το κράτος έχει ποσοστό 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.
Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ΤΧΣ θα έχει αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Το μικρό πακέτο μετοχών της Eurobank πρέπει να είναι η αρχή.
Το ίδρυμα, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η καναδική Fairfax Financial Holding με ποσοστό 39%, θα ήθελε να επαναγοράσει τις μετοχές.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε πλέον επαναγορά σε τιμή έως 1,90 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή αυτήν τη στιγμή τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 1,54 ευρώ.
Οι τράπεζες συμμετέχουν στενά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης
Στη συνέχεια, λέει η Handelsblatt, το ΤΧΣ θα πουλήσει το μεγάλο πακέτο μετοχών της Εθνικής, πιθανώς σε δύο δόσεις - περίπου 20% κάθε φορά.
«Το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο PIF λέγεται πως ανήκει στους ενδιαφερόμενους»… αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα.
«Για μεγαλύτερα πακέτα μετοχών, θα ευνοούσε στρατηγικούς επενδυτές, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδρύματα, ασφαλιστές, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οικογενειακά γραφεία» - αν και θα συμπληρώναμε πως η τράπεζα έχει ανάγκη από διασπορά, όχι από στρατηγικούς επενδυτές.
Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν στενά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η ίδια τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με περίπου 50 θεσμικούς επενδυτές.
Η μεγάλη επιστροφή των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προσφέρει ευκαιρίες και για ιδιώτες επενδυτές.
Η προοπτική ότι τα ιδρύματα θα μπορούσαν να πληρώσουν ξανά μερίσματα το 2023 για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια μπορεί να αυξήσει τις αποτιμήσεις.
Σημειωτέον πως οι τράπεζες θα επωφεληθούν και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε ό,τι αφορά το ελληνικό αξιόχρεο, οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Παρά το ράλι, οι μετοχές εξακολουθούν να είναι φθηνές
Αν και το ράλι συνεχίζεται εδώ και καιρό, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι φθηνές.
Ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων είναι μεταξύ 0,6 και 0,8.
Οι μετοχές είναι επίσης φθηνές βάσει του δείκτη τιμή - κέρδους (αναλογία P/E).
Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έχει ήδη κερδίσει 115% από την αρχή του έτους, διαπραγματεύεται με όρους P/E (2023) στο x 4,3, η Eurobank στο x4,2, η Εθνική στο x5,9 και η Alpha Bank στο x8,9.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank, της Morgan Stanley και της Goldman Sachs αύξησαν τις τιμές στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας περιθώριο απόδοσης έως +55%.
Οι μετοχές των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαπραγματεύονται και στη Γερμανία.
Ωστόσο, λόγω της χαμηλής ρευστότητας των τίτλων, καλό είναι να περιοριστούν οι παραγγελίες.
Ωστόσο, το ταμείο διάσωσης του ΤΧΣ δεν έχει κερδίσει τίποτα από τις τραπεζικές του μετοχές, αντίθετα: οι απώλειες από τη διάσωση των τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 38 δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για αυτό, γιατί το κεφάλαιο του ΤΧΣ προέρχεται από δάνεια που παρείχαν οι εταίροι του ευρώ και τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2070.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών