Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα – Λίγες μετοχές ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα – Λίγες μετοχές ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό επηρεάζει την αγορά μας στο ξεκίνημα. Οι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν πως τα καλά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν επιλεκτικές τοποθετήσεις και να συγκρατήσουν την αγορά. Τις 1.500 μονάδες δοκιμάζει στα πρώτα λεπτά με λίγε μετοχές να ξεχωρίζουν.

Οι αγορά δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση με βάση τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Η άνοδος δεν έχει πάει σε όλο το ταμπλό. Είναι πολλές αυτές που έχουν μείνει πίσω. Αυτό ανέφερε χθες στη στήλη ο Νίκος Πετροπουλάκης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίο από τα τέλη του 2022 είχε πιστέψει στο μεγάλο ράλι της αγοράς.

ΔΕΗ: Θετική η αναβάθμιση του guidance από τη διοίκηση για τα EBITDA και δίνει άνοδο σήμερα στη μετοχή. Είναι στα 12,10 ευρώ στο ξεκίνημα και στο +1%. Σημειώνουμε πάντως πως τα μετά από φόρους κέρδη είναι αυξημένα στα 86 εκατ. ευρώ από 51,1 εκατ. ευρώ, αλλά τα μετά από φόρους κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής και αυτά είναι που ενδιαφέρουν το μέτοχο της εισηγμένης, μειώθηκαν στα 40,2 εκατ. ευρώ από 55 εκατ. ευρώ. Σε μη ελέγχουσες συμμετοχές πήγαν 45,7 εκατ. ευρώ ενώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο οι μέτοχοι μειοψηφίας είχαν λάβει ζημία 3,9 εκατ. ευρώ.

Άρα παρά την αύξηση του EBITDA τα κέρδη ήταν μειωμένα. Είναι όμως σε καλό δρόμο για να πετύχει, νομίζουμε το στόχο για 200-300 εκατ. ευρώ. Καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές αλλά δεν κάλυψαν τις επενδυτικές και έτσι είχαμε μικρή αύξηση δανεισμού. Στη βελτίωση του EBITDA συνεισέφερε η μεγάλη μείωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Η διοίκηση είπε στην τηλεδιάσκεψη πως θα συνεχίσει τις αγορές ιδίων για να φτάσει το 10% και σκοπεύει το 1/3 να δοθεί σε στελέχη, 1/3 να πάει σε εξαγορές και 1/3 να διαγραφεί.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Reggeborgh ρυθμίζει ένα-ένα τα θέματα. Οι κόντρες δε βγάζουν κάπου. Έτσι μάλλον έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και πάει για εξωδικαστική συμφωνία. Γι΄αυτό και το πρόσθετο θέμα στην ατζέντα. Δείτε αναλυτικά ξεχωριστό θέμα που έχουμε στη στήλη. Το σημαντικό πάντως είναι η υψηλή διανομή που έχει ανακοινωθεί από τη διοίκηση και είναι ύψους 0,50 ευρώ. Ξαναδίνει κάτι στους μετόχους μετά από 13 χρόνια.

OPTIMA BANK: Εξαιρετικά τα κέρδη και είναι και αυτή στο σωστό δρόμο για να πετύχει κερδοφορία το 2024 πάνω από 124 εκατ. ευρώ. Μεγάλο και εδώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου και φυσικά είναι ο βασικός λόγος που βγάζουν κέρδη οι τράπεζες. Με άνοδο άνω του 1% ξεκίνησε η μετοχή.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,33 ευρώ ανά μετοχή και στο άνοιγμα υποχωρεί λίγο πάνω από 2% και είναι στα 8,1780 ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς και δεν είναι η μόνη, όπου είδαμε το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος να επηρεάζει την κερδοφορία. Πολλά τα παραδείγματα εταιρειών που είχαν αύξηση τζίρο και μείωση κερδών. Εδώ ήταν οριακά αλλά νομίζουμε πως το σημαντικό είναι, ότι η εταιρεία έχει δείξει πως μπορεί να εισπράττει απαιτήσεις, να διαχειρίζεται τα αποθέματά της και να μειώνει το δανεισμό. Προφανώς κάτι ξέρει παραπάνω, για το πως πρέπει να χειριστεί τα του οίκου της.

FOURLIS: Μετά το κλείσιμο τα δικά του μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο. Η μετοχή παραμένει σε συσσώρευση εδώ και κάμποσους μήνες και δεν έχει τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης