Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Έρευνα ΒΝ - Αυτές είναι οι αποδοχές των διευθύνοντων συμβούλων – Σύγκριση με τα κέρδη και τι πήραν τελικά οι μέτοχοι

Έρευνα ΒΝ - Αυτές είναι οι αποδοχές των διευθύνοντων συμβούλων – Σύγκριση με τα κέρδη και τι πήραν τελικά οι μέτοχοι
Η σύγκριση των αμοιβών με την κερδοφορία δείχνει πως κάποια μεγαλοστελέχη αμείβονται σημαντικά υψηλότερα από άλλους συναδέλφους τους
Σχετικά Άρθρα

Σε μία σημαντική ανάλυση των εκθέσεων αποδοχών των μεγαλοστελεχών των διοικήσεων προχώρησε το Βankingnews με βάση όσες εταιρείες έχουν δημοσιεύσει ημερομηνία γενικής συνέλευσης, προκειμένου να συγκρίνει τις αποδοχές με τη δημιουργία κέρδους, τόσο για την εταιρεία όσο και για το μέτοχο. 
Προφανώς και δεν είναι όλες οι εισηγμένες, αφού πολλές δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα ημερομηνία γενικής συνέλευσης ή δεν έχουν αναρτήσει την έκθεση αποδοχών. 
Άρα το ρεπορτάζ θα έχει και συνέχεια. 
Από τη μελέτη πάντως προκύπτει πως η καθαρή κερδοφορία δεν έχει συνδεθεί με τις αποδοχές, αφού εταιρείες με μικρά κέρδη έδωσαν αμοιβές που αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό επί των συνολικών κερδών. Την ίδια ώρα οι μέτοχοι αρκετών εταιρειών δε φαίνεται να κέρδισαν πολλά από τις κινήσεις των διοικήσεων καθώς η πορεία των μετοχών δεν ακολούθησε την τάση της αγοράς. 
Σημειώνεται πως από την απόδοση των μετοχών δεν έχουν προσμετρηθεί οι διανομές που έχουν γίνει. 

Ας δούμε πιο αναλυτικά περισσότερες από 30 περιπτώσεις 

Στη Motor Oil ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος έλαβε 7,43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,05 εκατ. ευρώ ήταν μεταβλητή αποδοχή. Ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έλαβε 656 χιλ. ευρώ. O όμιλος είχε καθαρά κέρδη 806,6 εκατ. ευρώ. 
Στην Optima Bank, ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος, λαμβάνει 3,03 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σταθερές αποδοχές είναι οι 204 χιλ. ευρώ και οι μεταβλητές 2,7 εκατ. ευρώ! Ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, διευθύνων σύμβουλος, λαμβάνει 563 χιλ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κέρδη 103 εκατ. ευρώ, επομένως ο κ.Τανισκίδης πήρε αμοιβή περίπου το 3% των καθαρών κερδών, αν και μέρος της αμοιβής είναι bonus εισαγωγής το Χ.Α. 
Στον ΟΠΑΠ ο πρόεδρος Kamil Ziegler έλαβε 3,011 εκατ. ευρώ και ο Jan Karas CEO έχει αποδοχές 1,988 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του ) ΟΠΑΠ ήταν 408,3 εκατ. ευρώ. 
Στην Μυτιληναίος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και CEO 2,993 εκατ. ευρώ και ο  
Ευάγγελος Χρυσάφης 2,260 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του ομίλου ήταν 623 εκατ. ευρώ. 
Στην Aegean Airlines ο Δημήτρης Γερογιάννης θα λάβει 2,4 εκατ. ευρώ και ο Ευτύχης Βασιλάκης 792 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη της Aegean ανήλθαν στα 168,7 εκατ. ευρώ. 
Στην Τιτάν, ο Βασίλης Ζαρκαλής, πρόεδρος και CEO της Titan America, έλαβε συνολικά 2,1 εκατ. ευρώ, Ο Marcel Cobuz, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, 1,91 εκατ. ευρώ και ο Μιχάλης Κολακίδης, διευθύνων σύμβουλος 1,04 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 268,7 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάκτωρ ο Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος, έλαβε 1,8 εκατ. ευρώ και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος 1,35 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 69 εκατ. ευρώ, άρα ο κ.Μπουλούτας έλαβε το 2,6% των κερδών. 
Στην Profile ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πρόεδρος, έλαβε συνολική αμοιβή 1,2 εκατ. ευρώ και ο Ευάγγελος Αγγελίδης 263 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Profile ήταν 3,8 εκατ. ευρώ άρα η αμοιβή του κ.Στασινόπουλου ανέρχεται στο 31,5% των κερδών. 
Στην Intracom ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος και CEO, έλαβε 1,15 εκατ. ευρώ και ο Δημήτριος Κλώνης, αντιπρόεδρος 606 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο κ.Κόκκαλης έχει λάβει αποζημίωση και από την Intralot. Τα καθαρά κέρδη της Intracom ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ άρα η αμοιβή του κ.Κόκκαλη αντιστοιχεί στο 5,7% των κερδών. 
Στην Autohellas η Εμμανουέλλα Βασιλάκη, πρόεδρος, 1,117 εκατ. ευρώ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μέλος Δ.Σ. 573 χιλ. ευρώ και ο Γιώργος Βασιλάκης μέλος 589 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ. 
Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ο Λάμπρος Βαρούχας λαμβάνει 1,07 εκατ. ευρώ (για χρονικό διάστημα 13 ημερών) και ο Νικόλαος Καραμπατέας 482 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 28,5 εκατ. ευρώ, άρα ο κ.Βαρούχας πήρε το 3,7% των κερδών. 
Στην Άβαξ ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος, έλαβε 987 χιλ. ευρώ και ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, αναπληρωτής πρόεδρος, 875 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ άρα ο CEO πήρε κάτι λιγότερο από 10%. 
Στην Trastor ο Τάσος Καζίνος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 965 χιλ. ευρώ και ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος μόλις 100 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στα 22,6 εκατ. ευρώ. 
Στην Πλαστικά Θράκης, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χαλιόρης έλαβε 941 χιλ. ευρώ και o CEO, Δημήτρης Μαλάμος 571 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στα 17,7 εκατ. ευρώ άρα ο CEO έλαβε το 5,3%. Να σημειωθεί πως από το τέλος του 2022 η μετοχή έχει άνοδο μόλις 4% έναντι άνω του 60% της αγοράς. 
Στην Intralot ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, έλαβε 786 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ήταν 5,8 εκατ. ευρώ άρα ο CEO έλαβε το 13,5%, έχοντας όμως υλοποιήσει ένα τεράστιο πλάνο που έβγαλε τη μετοχή από την επιτήρηση. 
Στη Jumbo, ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος, λαμβάνει 630 χιλ. ευρώ και η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, CEO, 333 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη ανήλθαν στα 303 εκατ. ευρώ, άρα σε σύγκριση με άλλες αμοιβές ο κ.Βακάκης παίρνει «ψίχουλα», ενώ και οι μέτοχοι είναι απολύτως ικανοποιημένοι αφού η μετοχή έχει ξεπεράσει σε απόδοση την αγορά, χωρίς να προσμετρηθούν τα μερίσματα. 
Στη Μοτοδυναμική ο Πάρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος και CEO, λαμβάνει 613 χιλ. ευρώ με την εισηγμένη να έχει κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ, άρα παίρνει ο CEO περισσότερα από τον συνάδελφό του στη Cenergy που είχε πολλαπλάσια κέρδη. 
Στη Cenergy ο Αλέξης Αλεξίου, CEO έλαβε 576 χιλ. ευρώ με τον όμιλο να έχει κέρδη 73 εκατ. ευρώ. 
Στην ΕΧΑΕ ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 551 χιλ. ευρώ από 406 χιλ. ευρώ το 2022 με τον όμιλο να έχει κέρδη 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολλά εκατομμύρια λιγότερα από τη Cenergy. 
Στην Trade Estates, ο διευθύνων σύμβουλος, Παπούλης Δημήτρης, έλαβε 520 χιλ. ευρώ και ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος, 223 χιλ. ευρώ. 
Στη Σαράντης ο Γρηγόρης Σαράντης, Πρόεδρος Σαράντης, λαμβάνει  328 χιλ. ευρώ ο Κυριάκος Σαράντης CEO 445 χιλ. ευρώ, ο Ιωάννης Μπούρας αναπληρωτής CEO 445 χιλ. ευρώ και ο Κωνσταντίνος Ροζακέας αντιπρόεδρος 855 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη της Σαράντης ήταν 39,3 εκατ. ευρώ. 
Στον ΟΛΘ ο Αθανάσιος Λιάγκος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει 440 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη του ΟΛΘ ήταν 20,2 εκατ. ευρώ, άρα μάλλον παίρνει λίγα ο CEO σε σύγκριση με άλλους. 
Στην Ideal ο Παναγιώτης Βασιλειάδης, CEO, έλαβε 363 χιλ. ευρώ, ο Σάββας Ασημιάδης, εκτελεστικό μέρος 220 χιλ. ευρώ και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος 53 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη της Ideal ήταν 16 εκατ. ευρώ. 
Η Ικτίνος είχε ζημιές 7.5 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ ο Ευάγγελος Χαϊδάς, CEO, έλαβε 343 χιλ. ευρώ και η Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια CEO 246 χιλ. ευρώ. 
Στην Παπουτσάνης ο Γιώργος Γκάτζαρος, πρόεδρος, θα λάβει 304 χιλ. ευρώ και ο Μενέλαος  Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, 296 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη της Παπουτσάνης ήταν 4,08 εκατ. ευρώ. 
Στην Entersoft o CEO, Αντώνης Κοτζαμανίδης λαμβάνει 225 χιλ. ευρώ και τα εκτελεστικά μέλη Σταύρος Μένεγος και Χαράλαμπος Αβρατόγλου 152 χιλ. ευρώ και 126 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. 
Στην Premia Properties, ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος, έλαβε 220 χιλ. ευρώ. 
Στην Καρέλιας ο Ευστάθιος Καρέλιας, αντιπρόεδρος έλαβε 170 χιλ. ευρώ και ο Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος 160 χιλ. ευρώ. Η Καρέλιας είχε κέρδη 87 εκατ. ευρώ και έχει μία τεράστια ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ περίπου, άρα η διοίκηση παίρνει εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή. 
Στην Κλουκίνας-Λάππας η Βιολέττα Λάππα, CEO, έλαβε 152 χιλ. ευρώ και ο Γιάννης Λάππας, πρόεδρος και CEO 95 χιλ. ευρώ. 
Στην Intercontinental International ο Ευάγγελος Κοντός, διευθύνων σύμβουλος αμείβεται με 124 χιλ. ευρώ. 
Στη Revoil ο Ευάγγελος Ρούσσος πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει 95 χιλ. ευρώ συνολικά, ενώ ο CEO Γιώργος Ρούσσος μόλις 3,5 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία είχε 2 εκατ. ευρώ κέρδη, αλλά οι αμοιβές είναι μικρές. 

πορεία_μετοχών.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης