Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλύφθηκαν οι «τρύπες» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη – Ούτε το 5% των στρατιωτικών αναγκών δεν μπορεί να καλυφθεί

Αποκαλύφθηκαν οι «τρύπες» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη – Ούτε το 5% των στρατιωτικών αναγκών δεν μπορεί να καλυφθεί
Δεν υπάρχει άμυνα από πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Ευρώπη
Η Ευρώπη διαθέτει μόνο ένα κλάσμα των αναγκών αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πλευράς της, σύμφωνα με τους εσωτερικούς υπολογισμούς του ίδιου του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας την κλίμακα των τρωτών σημείων της ηπείρου.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει υπογραμμίσει τη σημασία της αεροπορικής άμυνας, καθώς το Κίεβο εκλιπαρεί τη Δύση για πρόσθετα συστήματα και ρουκέτες για να προστατεύσει τις πόλεις, τα στρατεύματα και το ενεργειακό της δίκτυο από καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times βάσει των εμπιστευτικών αμυντικών σχεδίων που εκπονήθηκαν πέρυσι, τα κράτη του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να παρέχουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των μελών του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από μια επίθεση πλήρους κλίμακας.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε ότι η ικανότητα άμυνας από πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές ήταν «ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου υπεράσπισης της Ανατολικής Ευρώπης από εισβολή», προσθέτοντας: «Και αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε αυτό».
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν σήμερα, 30 Μαΐου 2024, στην Πράγα για διήμερες συνομιλίες με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, όπου η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα είναι κεντρικό θέμα.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει την ικανότητα να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σε μια σημαντική αμυντική ανασκόπηση πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε την «πρόκληση της προστασίας»...κατά της επίθεσης από τους ουρανούς» ως «η πιο οξεία εδώ και πάνω από 30 χρόνια».

Αλλάζει ο τρόπος του πολέμου

Η βαριά χρήση πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άκρως καταστροφικών «βομβών ολίσθησης» της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία έχει προσθέσει επιτακτική ανάγκη στις προσπάθειες των μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες μετά από δεκαετίες περικοπών του στρατιωτικού προϋπολογισμού.
«[Η αεροπορική άμυνα] είναι μια από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχουμε», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
«Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».
Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες να παράσχουν πρόσθετο εξοπλισμό αεράμυνας στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει τα περιορισμένα αποθέματα της ηπείρου σε ακριβά και αργά στην κατασκευή συστήματα.
Προκάλεσε επίσης μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων πρωτοβουλιών για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων.
Πέρυσι, η Γερμανία ξεκίνησε την πρωτοβουλία της Sky Shield με περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες της ΕΕ για την ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος αεράμυνας χρησιμοποιώντας τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ωστόσο, η Γαλλία επέκρινε δημόσια την πρόταση και πρόσφερε μια αντίπαλη ιδέα που υποστηρίζεται από μικρότερο αριθμό συμμάχων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Ελλάδα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην ανάπτυξη και ενδεχομένως να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, πρόταση που η πρόεδρος της επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι θα υποστήριζε.
Ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν προτείνει την άντληση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση αμυντικών έργων.
Σε επιστολή που έστειλαν στη von der Leyen, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Πολωνίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Donald Tusk, περιέγραψαν την αεράμυνα ως «μείζονα τρωτό σημείο στην ασφάλειά μας», προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «[μας δίδαξε] μαθήματα που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούν".
Ο πολλαπλασιασμός των φθηνών επιθετικών drones μεγάλης εμβέλειας, όπως χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, έχει προσθέσει σε αυτές τις ανησυχίες.
«Τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας δεν είναι πλέον ικανότητα υπερδύναμης», είπε ένας αξιωματούχος της δυτικής άμυνας.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι «οι στόχοι ικανότητας και τα αμυντικά σχέδια είναι ταξινομημένα», αλλά πρόσθεσε ότι η αεροπορική και πυραυλική άμυνα «είναι κορυφαίες προτεραιότητες» και ότι «τα αποθέματα έχουν μειωθεί».

Οι απαιτήσεις

«Τα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ αυξάνουν επίσης σημαντικά τις απαιτήσεις για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα σε ποσότητα και ετοιμότητα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι χώρες επενδύουν σε νέες δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.
«Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι η αποτροπή του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας παραμένει ισχυρή», πρόσθεσαν.
Αμέσως μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα αεράμυνας με μπαταρία Patriot για να προστατεύσουν ένα αεροδρόμιο στη νότια Πολωνία που έγινε κόμβος αποστολής δυτικών όπλων στο Κίεβο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν τόσα λίγα τέτοια συστήματα να διαθέσουν, ώστε η ικανότητά τους να αναπτυχθούν περισσότερο πέρα από τα εδάφη τους είναι πολύ περιορισμένη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα έξι αντιτορπιλικά Type 45 του Βασιλικού Ναυτικού είναι εξοπλισμένα με συστήματα βαλλιστικής άμυνας πυραύλων, αλλά τα πλοία έχουν σχεδιαστικές ατέλειες.
Ο βρετανικός στρατός διαθέτει επίσης έξι υπερσύγχρονα επίγεια συστήματα αεράμυνας Sky Sabre, αλλά οι αναχαιτιστές πυραύλων του έχουν βεληνεκές μόνο περίπου 40 χιλιόμετρα και δύο από τα συστήματα είναι στο εξωτερικό.
«Η ικανότητα αεράμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εντελώς ανεπαρκής», δήλωσε ο Jack Watling, ανώτερος ερευνητής στο think-tank του Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
Η πλήρης ενοποίηση των διαφόρων συστημάτων αεράμυνας της Ευρώπης θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση του ελλείμματος δημιουργώντας ένα πυκνό πλέγμα αισθητήρων και αναχαιτιστών σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ωστόσο, «οι προσπάθειες ενημέρωσης της υποδομής διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ για την αεράμυνα δεν κατέληξαν ποτέ», είπε ο Watling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης