Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πορτογαλία: Αναθεωρεί προς τα κάτω τους κλιματικούς στόχους – Ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Πορτογαλία: Αναθεωρεί προς τα κάτω τους κλιματικούς στόχους – Ο κίνδυνος για την Ευρώπη
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να παρουσιάσει τον νέο της οδικό χάρτη έως το 2030 αυτόν τον μήνα
Σχετικά Άρθρα
Η Πορτογαλία ίσως είναι η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα μειώσει τους στόχους της για το κλίμα για το 2030, καθώς η ΕΕ χρειάζεται να περιορίσει τις φιλοδοξίες της εν μέσω καθυστερήσεων και οικονομικών δυσχερειών, δήλωσαν στο Montel ειδικοί του κλάδου.
Οι κλιματικοί στόχοι της χώρας βρίσκονται υπό αναθεώρηση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η νεοδιορισθείσα υπουργός Ενέργειας Maria da Graca Carvalho.
Σύμφωνα με το Montel, η Λισαβόνα ήταν πιθανό να μειώσει τη δυναμικότητα στην επόμενη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών, καθώς και τον στόχο της για το πράσινο υδρογόνο έως το τέλος της δεκαετίας, με στόχο να διατηρηθεί το κόστος για τους καταναλωτές υπό έλεγχο, πρόσθεσε η ίδια.
«Οι δηλώσεις αποτέλεσαν έκπληξη... αλλά νομίζω ότι έχουν νόημα», δήλωσε ο Ignacio Cobo, σύμβουλος για την Πορτογαλία στη συμβουλευτική εταιρεία Afry.

Μακρινός και αδύνατος ο στόχος

Η Πορτογαλία έχει σήμερα εγκατεστημένη χερσαία αιολική ισχύ 5,4 GW, ηλιακή ισχύ 3 GW και υδροηλεκτρική ισχύ 8,4 GW, ενώ σχεδιάζει να διαθέτει 2 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να είναι σε θέση να δημοπρατήσει έως και 8 GW περισσότερα έως το 2030, αυξάνοντας παράλληλα τον στόχο της για τους ηλεκτρολύτες σε 5,5 GW έως την ημερομηνία αυτή.
Μια τέτοια δυναμικότητα ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, για παράδειγμα, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντάς την να διπλασιάσει τη ζήτησή της σε έξι χρόνια, δήλωσε ο Cobo. «Φαίνεται τραβηγμένο και αδύνατο».
Οι πορτογαλικοί στόχοι ήταν «πολύ φιλόδοξοι και η χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη - οι στόχοι πρέπει να εξορθολογιστούν, καθώς το 2030 είναι προ των πυλών», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Κάποια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους της», δήλωσε ο Pedro Amaral Jorge, διευθύνων σύμβουλος του πορτογαλικού λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Apren, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι προθεσμίες θα αναθεωρηθούν και όχι οι στόχοι καθεαυτοί.

Για την Πράσινη Συμφωνία

Η Πράσινη Συμφωνία «δεν θα ανατραπεί», αλλά το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου θα επανεξετάσει πτυχές της, πρόσθεσε.
Ο Cobo συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τέτοιες αναθεωρήσεις των στόχων προς τα κάτω «θα πρέπει να παρατηρηθούν σε περισσότερες χώρες», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η σκοπιμότητα των σχεδίων.
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να παρουσιάσει τον νέο της οδικό χάρτη έως το 2030 αυτόν τον μήνα. Παρά τη μείωση των φιλοδοξιών ορισμένων τεχνολογιών, θα στοχεύει στην απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα από τα προηγούμενα σχέδια, σύμφωνα με την Carvalho.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης