Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δώδεκα κράτη μέλη πιέζουν για την ενταξιακή πορεία Ουκρανίας – Μολδαβίας

Δώδεκα κράτη μέλη πιέζουν για την ενταξιακή πορεία Ουκρανίας – Μολδαβίας
«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έδινε πρόσθετα κίνητρα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία», έγραψαν οι υπουργοί στην κοινή επιστολή τους
Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ άσκησαν από κοινού πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των υποψηφίων χωρών Ουκρανίας και Μολδαβίας και να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή προς τη βελγική προεδρία της ΕΕ, την οποία είδε το Euractiv.
«Ζητούμε από κοινού την έγκριση των διαπραγματευτικών πλαισίων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το αργότερο τον Ιούνιο, προκειμένου να συγκληθούν διακυβερνητικές διασκέψεις με τις δύο χώρες έως τα τέλη Ιουνίου 2024», έγραψαν οι υπουργοί στην επιστολή τους, με ημερομηνία 5 Ιουνίου, προς τη βελγίδα ομόλογό τους Hadja Lahbib.
Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, πιέζει τις τελευταίες εβδομάδες για την επίτευξη απόφασης επί του θέματος. Μια διακυβερνητική διάσκεψη με μια υποψήφια χώρα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια.
«Υπό το φως των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν και των συνεχιζόμενων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία, για τις οποίες η Επιτροπή έχει προηγουμένως αναφερθεί, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε», έγραψαν οι υπουργοί.
Η επιστολή υπογράφηκε από τους υπουργούς της Τσεχίας, της Σουηδίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
Η κοινή ώθηση από τα δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έρχεται αφού οι πρεσβευτές τους εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν επί των πλαισίων διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία και τη Μολδαβία μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, παρά τις κάποιες αντιρρήσεις από την Ουγγαρία που ακόμα υπάρχουν.
Ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ θα εξακολουθούσαν να απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση, σχεδόν όλα τα 27 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων (ΔΔΣ), σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Ωστόσο, η Βουδαπέστη εξακολουθεί να εμποδίζει την Ουκρανία, αλλά όχι τη Μολδαβία.
Έχει μάλιστα ζητήσει πρόσθετες αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας λόγω 11 διμερών ζητημάτων που αφορούν τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, το εμπόριο, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη γεωργία, την εσωτερική αγορά και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Αντανακλώντας τα αποτελέσματα της συζήτησης (…) της 29ης Μαΐου, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειές σας και είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε την πρόοδο που σημειώνεται», δήλωσαν οι υπουργοί.
«Συμφωνώντας σε αυτά τα διαπραγματευτικά πλαίσια και συγκαλώντας διακυβερνητικές διασκέψεις, θα ανοίξουμε de facto και de jure τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες», πρόσθεσαν.
Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα την Παρασκευή (7 Ιουνίου), με την πιθανότητα να καταλήξουν σε μια πολιτική απόφαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενημερώσει προφορικά τους πρεσβευτές της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο των δύο χωρών στις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι και οι δύο αναμένεται να λάβουν θετική αξιολόγηση.
«Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έδινε πρόσθετα κίνητρα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία», έγραψαν οι υπουργοί στην κοινή επιστολή τους
«Δεδομένης της δεινής κατάστασης στην Ουκρανία και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στη Μολδαβία, αυτό θα τονώσει το ηθικό και θα προωθήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές», πρόσθεσαν.
Προέτρεψαν επίσης ότι, προκειμένου «να συνεχιστεί η αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης, η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει απτά οφέλη για τους πληθυσμούς των αντίστοιχων χωρών».
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σταδιακή ενσωμάτωση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της σταδιακής ένταξης σε επιμέρους πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ πριν από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», τόνισαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης