Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

El Dorado τα ΝPEs για Intrum, Cepal, Dovalue - Tα υψηλά μερίσματα για τα επόμενα έτη θα συνεχιστούν

El Dorado τα ΝPEs για Intrum, Cepal, Dovalue - Tα υψηλά μερίσματα για τα επόμενα έτη θα συνεχιστούν
Επιστροφή μερισμάτων και κεφαλαίου, ύψους 150,8 εκατ. ευρώ από δυο εταιρείες - Τι κερδίζουν και οι ελληνικές τράπεζες ως μέτοχοι
Σχετικά Άρθρα
“Χρυσωρυχείο” αποδεικνύεται η ελληνική αγορά κόκκινων δανείων για τους μετόχους των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης (Dovalue, Intrum, Cepal).
Και έχοντας να διαχειριστούν επιπλέον το 80% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 70 δις. ευρώ, τα υψηλά μερίσματα για τα επόμενα έτη θα συνεχιστούν ιδιαίτερα όταν ομαλοποιηθούν τα υψηλά επιτόκια.
Η υψηλή κερδοφορία των τελευταίων χρόνων στους τρεις διαχειριστές έχει εκτοξεύσει το ύψος των μερισμάτων ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική αγορά σε εισπράξεις, περιθώρια κέρδους, αλλά και λειτουργικών κερδών.
Μόνο δυο εταιρείες, η Intrum και η Cepal θα επιστρέψουν για το 2023 περί τα 150,8 εκατ. ευρώ στους μετόχους τους ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Dovalue με υψηλή επιστροφή.
Η Intrum hellas για το 2023 θα επιστρέψει στην Intrum Σουηδίας (80%) και (20%) Τράπεζα Πειραιώς 110,8 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου 27,4 εκατ. ευρώ και μερίσματος 83,4 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε μια διετία, η Intrum έχει επιστρέψει 354,4 εκατ. ευρώ δίνοντας “σωσίβιο” στην σουηδική εταιρεία καθώς βρισκόταν σε συζητήσεις αναδιάρθρωσης χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η θυγατρική εταιρεία δάνεισε την μητρική προκειμένου να την βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Πέρυσι, η Intrum εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά φόρων 85,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε 223,45 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 286 εκατ. ευρώ.
Η Cepal με μετόχους την αμερικανική Davidson Κempner (80%) και την Alpha bank (20%) για τα έτη 2020-2021 θα αποδώσει μερίσματα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπραχθούν εντός του 2024.
Με κύκλο εργασιών ύψους 134,8 εκατ. ευρώ το 2023, και ίδια κεφάλαια 194,4 εκατ. ευρώ η Cepal πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 15,5 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2023, η Do Value Ηellas, (80% Dovalue Italy, 20% Εurobank) αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική θυγατρική για τον ιταλικό όμιλο καθώς το 81% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας κ. Θ. Καλαντώνης ανέλαβε και την εποπτεία της πορτογαλικής και ισπανικής αγοράς.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ιταλικής εταιρείας για το 2023, τα κέρδη ebidta από Ελλάδα και Κύπρο ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων, έναντι 149 εκατ. ευρώ του 2022.
Αντίστοιχα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ και το περιθώριο κέρδους στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 55,5%.
Το 2022, η Dovalue είχε πραγματοποιήσει καθαρά κέρδη 58,5 εκατ. ευρώ, επίπεδα τα οποία θα ξεπεραστούν το 2023 μετά τις προαναφερόμενες επιδόσεις.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των εταιρειών που θα λάβουν αδειοδότηση σε μια αγορά στην οποία θα πραγματοποιηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις ύστερα από τις υψηλές απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης