Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο η Ουκρανία – Αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Αύγουστο 2024

Με την πλάτη στον τοίχο η Ουκρανία – Αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Αύγουστο 2024
«Η Ουκρανία έχει έναν μήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία»
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με αθέτηση υποχρεώσεων τον Αύγουστο του 2024 βρίσκεται η ουκρανική κυβέρνηση, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
«Η Ουκρανία έχει έναν μήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία», γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist, ενώ προσθέτει:
«Το ΔΝΤ επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τον [Υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας] κ. [Serhiy] Marchenko μια απομείωση χρέους, αλλά μια συμφωνία φαίνεται απίθανη στον διαθέσιμο χρόνο».
Το Bloomberg μετέδωσε ότι το Κίεβο δεν μπόρεσε να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές κατά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους του 20 δισεκ. δολαρίων.
Το περιοδικό Economist σημειώνει ότι μια χρεοκοπία της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας.
Η περισσότερη ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία έρχεται με τη μορφή προμηθειών όπλων, εξηγεί το περιοδικό, ενώ η οικονομική βοήθεια ανέρχεται μόνο σε ένα μικρό μέρος αυτής και δεν καλύπτει όλα τα έξοδα του Κιέβου.
Επίσης, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα της Ουκρανίας φοβούνται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η πρώτη προσπάθεια των συμμάχων του Κιέβου να μετατοπίσουν «το οικονομικό βάρος του πολέμου και το κόστος της ανοικοδόμησης μακριά από τις κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα». Υπάρχει επίσης σκεπτικισμός για τα μακροπρόθεσμα σχέδια ανάκαμψης μετά το τέλος του πολέμου.
«Το τρέχον αδιέξοδο δημιουργεί μια ανησυχητική προοπτική: ότι η δυσπιστία μεταξύ αυτών [των δυτικών κρατών] και των ιδιωτών επενδυτών θα επιβραδύνει την πρόοδο», έγραψε το Economist, τονίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της Ουκρανίας «δεν θα αποφέρει ποτέ κέρδος» και επομένως θα πρέπει να επωμιστούν οι σύμμαχοι της χώρας.
Τον Μάρτιο, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ουκρανία διέθεσε σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, ύψους 87 δισεκ. δολαρίων, για την άμυνα - ενώ τα εσωτερικά της έσοδα ανέρχονται σε μόλις 46 δισεκ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης