Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικρίσεις για τις «χαμηλές» στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας

Επικρίσεις για τις «χαμηλές» στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας
H Γερμανία μπαίνει τώρα σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της αμυντικής της ικανότητας
Αναλυτές και πολιτικοί από όλο το φάσμα της κοινής γνώμης άσκησαν έντονη κριτική στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που κατέληξαν τα κόμματα του γερμανικού συνασπισμού, καταγγέλλοντας ότι η μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία.
Μετά από δεκαετίες περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό, η Γερμανία μπαίνει τώρα σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της αμυντικής της ικανότητας, έχοντας απέναντί της την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους φόβους για επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024 της Γερμανίας ψηφίστηκε τελικά την Παρασκευή και υπό την πίεση του συνταγματικού ορίου δανεισμού της Γερμανίας (φρένο χρέους) ο αμυντικός προϋπολογισμός πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ φέτος.
Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν εντυπωσιάστηκαν από τα στοιχεία που συμφώνησαν οι εταίροι του συνασπισμού, το κεντροαριστερό SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP.
«Αυτό δεν θα ανταποκρινόταν σε καμία περίπτωση στο σημερινό επίπεδο απειλής και σίγουρα όχι στην ευθύνη της Γερμανίας στον κόσμο», δήλωσε ο André Wüstner, πρόεδρος της Bundeswehrverband, μιας ένωσης περισσότερων από 200.000 μελών των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των εν ενεργεία στρατιωτών.
Το ποσό «δεν ανταποκρίνεται καν στην προσαρμογή για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Florian Hahn, βουλευτής της κεντροδεξιάς CDU/CSU, της μεγαλύτερης ομάδας της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που είναι σημαντικό τώρα, δηλαδή την αποτροπή έναντι του Putin και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτά είναι, φυσικά, πολύ κακά νέα» δήλωσε στο BR24 το Σάββατο.
Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν επίσης την κατάσταση μετά την ψηφοφορία.
Ο Andreas Schwarz του SPD χαρακτήρισε τα στοιχεία «απογοητευτικά», ενώ ο Anton Hofreiter των Πρασίνων δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν θα τα καταφέρει» με παρόμοια ποσά μακροπρόθεσμα.
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD/S&D) είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ για το 2025.
«Ο υπουργός Άμυνας παίρνει περισσότερα χρήματα από ό,τι στον προηγούμενο προϋπολογισμό, αλλά παίρνει λιγότερα χρήματα από αυτά που ζήτησε δημοσίως. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία του προϋπολογισμού», δήλωσε το Σάββατο απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP/Renew), υπέρμαχος του φρένου χρέους.

Απαιτούνται 28 δισ. ευρώ

Η Γερμανία θα εξακολουθήσει, ωστόσο, να αντιμετωπίζει έλλειμμα στη χρηματοδότηση της άμυνας από το 2028, όταν θα πρέπει να δαπανηθεί το εκτός προϋπολογισμού ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση το 2022 για να συμπληρώσει τον τακτικό προϋπολογισμό και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της από 52 δισ. ευρώ το 2024 σε 80 δισ. ευρώ για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.
Παρόλο που ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD/S&D) δεσμεύτηκε την Παρασκευή να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, δεν είναι βέβαιο αν θα είναι ακόμη στην εξουσία μέχρι τότε. Το κόμμα του υπολείπεται του CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης