Τελευταία Νέα
Διεθνή

Haaretz: Το Ισραήλ σκότωσε σκόπιμα τους ίδιους τους πολίτες στις 7 Οκτωβρίου – Το μυστικό πρωτόκολλο Hannibal για Ισραηλινούς ομήρους

Haaretz: Το Ισραήλ σκότωσε σκόπιμα τους ίδιους τους πολίτες στις 7 Οκτωβρίου – Το μυστικό πρωτόκολλο Hannibal για Ισραηλινούς ομήρους
Ρεπορτάζ που ανατρέπει τα πάντα για την επίθεση της Hamas
Σχετικά Άρθρα
Το ρεπορτάζ στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz προσφέρει τα πιο σημαντικά στοιχεία μέχρι σήμερα ότι το Ισραήλ σκότωσε τους πολίτες του σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους μαχητές της Hamas να επιστρέψουν στη Γάζα μετά την ένοπλη επιχείρηση της παλαιστινιακής ομάδας.
Ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz ισχυρίστηκε ότι ο Ισραηλινός Στρατός επικαλέστηκε την αμφιλεγόμενη οδηγία του Hannibal κατά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σκοτώνοντας σκόπιμα Ισραηλινούς για να τους αποτρέψει από το να συλληφθούν όμηροι από Παλαιστίνιους μαχητές.
«Τα έγγραφα και οι μαρτυρίες που έλαβε η Haaretz αποκαλύπτουν ότι η επιχειρησιακή διαταγή Hannibal, η οποία κατευθύνει τη χρήση βίας για να αποτρέψει τη σύλληψη στρατιωτών σε αιχμαλωσία, χρησιμοποιήθηκε σε τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διείσδυσε η Hamas, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και αμάχους», αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας.
«Ούτε ένα όχημα δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γάζα» ήταν η εντολή», γράφει ο δημοσιογράφος Yaniv Kubovich.
«Σε αυτό το σημείο, ο Ισραηλινός Στρατός δεν γνώριζε την έκταση της απαγωγής κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, αλλά γνώριζε ότι εμπλέκονταν πολλοί άνθρωποι.
Έτσι, ήταν απολύτως σαφές τι σήμαινε αυτό το μήνυμα και ποια θα ήταν η μοίρα ορισμένων από τους απαχθέντες».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ακριβής αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των Ισραηλινών Δυνάμεων είναι άγνωστος.
Η έκθεση επικαλείται μαρτυρίες από μέλη του στρατού πάνω και κάτω από την αλυσίδα διοίκησης του IDF, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αξιωματικών μεσαίου και ανώτερου επιπέδου.
Ένας εκπρόσωπος του IDF είπε ότι οι εσωτερικές έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται.

Αμφιλεγόμενη οδηγία

Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εντός και εκτός Ισραήλ, η λεγόμενη οδηγία Hannibal επινοήθηκε ως απάντηση στην απειλή των ένοπλων ομάδων που αποκτούν μόχλευση επί του ισραηλινού κράτους μέσω της σύλληψης ομήρων.
Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις αιχμαλώτισαν αρκετούς Ισραηλινούς κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 80, διαπραγματεύοντας με επιτυχία την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα.
Η αντίληψη ότι οι Ισραηλινοί ήταν «καλύτερα νεκροί παρά απαχθέντες» οδήγησε στη δημιουργία του πρωτοκόλλου, το οποίο επέτρεπε τη χρήση θανατηφόρου βίας.
Οι ισχυρισμοί για επίκληση της οδηγίας του Hannibal στις 7 Οκτωβρίου έγιναν πριν από μήνες, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας ταξίαρχος του Ισραηλινού Στρατού έδωσε εντολή σε ένα τανκ να βομβαρδίσει ένα σπίτι στο Kibbutz Be'eri με έναν αριθμό Ισραηλινών και μαχητών της Hamas μέσα, σκοτώνοντας 13 Ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Όμως η έκθεση της Κυριακής (7/7/2024) είναι η πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή κατηγοριών για φιλικά πυρά.
Οι ισχυρισμοί προστίθενται στους ισχυρισμούς που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε σκόπιμα τους Ισραηλινούς πολίτες σε κίνδυνο προκειμένου να επιδιώξει το όραμα του κόμματος Λικούντ για εδαφικό μαξιμαλισμό.
Η απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Hamas φέρεται να καθυστέρησε για ώρες επειδή ο Netanyahu είχε αναδιατάξει στρατιώτες για να στηρίξουν Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η κυβέρνηση του Netanyahu έλαβε επείγουσες προειδοποιήσεις από τις αιγυπτιακές αρχές τους μήνες πριν από την επίθεση της Hamas ότι η παλαιστινιακή ομάδα πιθανότατα σχεδίαζε μια σημαντική ένοπλη επιχείρηση, όπως αποκαλύφθηκε.
Η ισραηλινή αναγνώριση της Λωρίδας της Γάζας, που θεωρείται ευρέως «ένα από τα πιο αυστηρά επιτηρούμενα μέρη στον κόσμο», έδειξε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές εκπαιδεύονταν στη χρήση ανεμόπτερου που χρησιμοποιήθηκαν για να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων του θύλακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης