Σε αντίθεση με την Ελλάδα
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, η Ρώμη κατέγραψε μια συγκλονιστική πτώση 62,4% στις παράνομες αφίξεις το 2024, με 37.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στην Ιταλία στις 12 Αυγούστου σε σύγκριση με σχεδόν 100.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το 2023 ήταν ιδιαίτερα κακό όσον αφορά τις παράνομες αφίξεις, με το νότιο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα να είναι το σκληρότερο πλήγμα από όλα τα σημεία προσγείωσης.
Περίπου 120 βάρκες που μετέφεραν από 6-7.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί μια μέρα τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα οι σχολιαστές και οι νομοθέτες να περιγράψουν το γεγονός ως «εισβολή».
Ενώ η Ιταλία γιορτάζει, ωστόσο, άλλες μεσογειακές χώρες στοχοποιούνται από τους ίδιους λαθρεμπόρους σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από πριν, η Ισπανία σημείωσε αύξηση 155% φέτος και η Ελλάδα ένα επιβλητικό 222%—δείχνοντας ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει λυθεί μακριά αλλά απλώς περιστρέφεται σε πιο ευάλωτες ακτές.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία της Meloni διαπρέπει επίσης στις «υποβοηθούμενες επιστροφές», στις οποίες οι μετανάστες που επιλέγουν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λαμβάνουν διοικητική, υλικοτεχνική ή οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσουν να επανενταχθούν.
Για σύγκριση, η Ιταλία πραγματοποίησε πάνω από 9.000 υποβοηθούμενες επιστροφές στη Λιβύη και την Τυνησία μόνο τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ ο συνολικός αριθμός το 2023 προς όλες τις χώρες προέλευσης ήταν περίπου 3.200.
Παρά τις πρώτες επικρίσεις για αναποτελεσματικότητα, η στρατηγική της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης φαίνεται να λειτουργεί όπως είχε προβλεφθεί.
Βασίζεται σε δύο συνιστώσες:
την αποτροπή και τη διπλωματία, που εργάζονται από κοινού για την επίλυση του προβλήματος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών