Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,3%, με Nvidia -1,7%

Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,3%, με Nvidia -1,7%
Κραχ στη μετοχή της US Steel
(Συνεχές update) Με μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις έκλεισαν -μετά το sell-off της Τρίτης (3/9)- οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά από εναλλαγές μεταξύ κερδών και απωλειών.
Οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνολική εικόνα των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα: 

- Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 7,9% στα 78,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο -σε υψηλά δύο ετών. Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα διευρύνθηκε στα 30,12 δισ. δολάρια από 22,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 0,5% τον Ιούλιο στα 266,6 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 1,7% και 265,27 δισ. δολ. τον Ιούνιο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,1% στα 345,39 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 0,6% και 338,28 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

- Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξε για λίγο σε θετικό, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% τον Ioύλιο 2024 -περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, μετά από δύο μήνες πτώσης. Εξαιρουμένης της κατηγορίας των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 0,4%.

- Παράλληλα, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 3,5 ετών τον Ιούλιο. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας, που αποτελούν μέτρο για τη ζήτηση εργασίας, μειώθηκαν κατά 237.000 στα 7,673 εκατομμύρια στο τέλος Ιουλίου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τον Ιούνιο, που πλέον δείχνουν ότι υπήρχαν 7,910 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας αντί θα 8,184 εκατομμύρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 8,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 273.000 στα 5,521 εκατομμύρια, ενώ οι απολύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 202.000 στο χαμηλό ακόμα επίπεδο του 1,762 εκατομμυρίου. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας δεν καταρρέει, αλλά επιβραδύνεται σταδιακά, γεγονός που περιορίζει την πίεση στη Fed να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην προσεχή συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

- Την Τρίτη 3/9, τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ -την άλλοτε κινητήρια δυναμη της αμερικανικής οικονομίας- έδειξαν επιβράδυνση στην οικονομία. Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο 47,9, από 49,6 που είχε αναφερθεί τον Ιούλιο. Η έκθεση έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ παρατήρησε μείωση της παραγωγής, κλείνοντας την περίοδο έξι συνεχόμενων μηνών ανάπτυξης. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2023.
«Η περαιτέρω πτωτική κάμψη του δείκτη PMI δείχνει ότι ο τομέας της μεταποίησης λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομία στα μέσα του τρίτου τριμήνου. Οι μελλοντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι αυτή η επιβάρυνση θα μπορούσε να ενταθεί τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson.

Το κλείσιμο στους τρεις δείκτες (άνοιγμα  στις 16:30):

Καταγραφή_278.JPG

Η Nvidia έκλεισε με πτώση -1,66%, συμπαρασύροντας τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

«Beige Book» της Fed: Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας - «Αγκάθι» στη μεταποίηση, μετριάζεται ο πληθωρισμός

Επιβράδυνση -και ύφεση σε ορισμένες περιοχές- της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ εντοπίζει η μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το επιχειρηματικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι Fed.
Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά σε τρεις Περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των Περιφερειών που ανέφεραν σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα αυξήθηκε από πέντε την προηγούμενη περίοδο σε εννέα την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2024).
Τα επίπεδα απασχόλησης ήταν συνολικά σταθερά, αν και υπήρχαν μεμονωμένες αναφορές ότι οι επιχειρήσεις κάλυπταν μόνο τις απαραίτητες θέσεις, μείωσαν τις ώρες και τις βάρδιες ή μείωσαν τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, οι αναφορές για απολύσεις παρέμειναν σπάνιες. Συνολικά, η αύξηση των μισθών ήταν μέτρια. Οι εργοδότες ήταν πιο επιλεκτικοί με τις προσλήψεις τους και ήταν λιγότερο πιθανό επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό τους, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη ζήτηση και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν στις περισσότερες Περιφέρειες, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνέχισαν να ποικίλλουν ανά Περιφέρεια εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων και των υψηλών τιμών οχημάτων.
Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε στις περισσότερες Περιφέρειες και ο κλάδος κατασκευής κατοικιών και ακίνητης περιουσίας ανέφερε μεικτές μετρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό. Οι αυξήσεις του κόστους των εισροών για τις επιχειρήσεις ήταν επίσης μέτριες, αν και μία Περιφέρεια ανέφερε ότι το κόστος επιταχύνεται. Ορισμένες Περιφέρειες παρατήρησαν επίσης ότι τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και η ασφάλιση, συνέχισαν να αυξάνονται. Αντίθετα, ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι πιέσεις κόστους μετριάστηκαν για τα τρόφιμα.

«Βουτιά» στη μετοχή της ιστορικής US Steel μετά την άρνηση Biden για εξαγορά από τη Nippon

Με πτώση 17,5% έκλεισε η μετοχή της ιστορικής χαλυβουργίας των ΗΠΑ, US Steel, μετά την είδηση αμερικανικών ΜΜΕ για μπλόκο από την κυβέρνηση Biden στην εξαγορά από την ιαπωνική Nippon Steel.
Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαγορά των 14,9 δισ. δολαρίων θα αποτελούσε κίνδυνο εθνικής ασφάλειας που δεν θα μπορούσε να μετριαστεί από τις δύο εαιρείες.
Η απόφαση του Joe Biden, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες, έρχεται καθώς η Kamala Harris -υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία- εντείνει την εκστρατεία της για ψήφους στην Πενσυλβάνια, έδρα της US Steel. Μιλώντας στην περιοχή τη Δευτέρα 2/9, ανέφερε ότι η εμβληματική αμερικανική χαλυβουργία θα πρέπει να παραμείνει «Αμερικανικής ιδιοκτησίας και αμερικανικής λειτουργίας».
Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος Donald Trump, έχει απειλήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία, ενώ αρνητική στάση διατηρούν και τα συνδικάτα
Η US Steel προειδοποίησε ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στην Πενσυλβάνια εάν η εξαγορά αποτύχει, προσθέτοντας ότι η έλλειψη συμφωνίας θα εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με τη διατήρηση της έδρας της στο Πίτσμπουργκ. Η διοίκηση της US Steel εξακολουθεί να δηλώνει πως δεσμεύεται από όσα έχει συμφωνήσει με την Nippon Steel, η οποία άλλωστε προέρχεται από μια χώρα, την Ιαπωνία, που ήταν και παραμένει ένας από τους στενότερους στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ.
«Δυστυχώς, και οι δύο πλευρές φαίνεται να θεωρούν το μπλοκάρισμα αυτής της συμφωνίας ως μια έξυπνη πολιτική κίνηση σε μια προεκλογική χρονιά», δήλωσε στους Financial Times η Nancy McLernon, επικεφαλής της Global Business Alliance. «Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην Πενσυλβάνια και τελικά στη χώρα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα για αυτήν την κοντόφθαλμη στάση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης