Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Πυρηνικοί σταθμοί στην Άπω Ανατολή με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και το χαμηλό κόστος ηλεκτρισμού

Ρωσία: Πυρηνικοί σταθμοί στην Άπω Ανατολή με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και το χαμηλό κόστος ηλεκτρισμού
H ετήσια κατανάλωση ενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή ήδη να είναι λίγο μικρότερη από 70 δισεκατομμύρια kWh και να αναμένεται να φτάσει τα 96 δισεκατομμύρια kWh έως το 2030
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα στο Ανατολικό Οικονομικό Forum του 2024 ότι πρέπει να κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργοί πυρηνικοί σταθμοί στην περιοχή: ο πυρηνικός σταθμός Bilibino (με τέσσερις αντιδραστήρες 12 mW) και ο πλωτός πυρηνικός σταθμός Akademik Lomonosov (διαθέτει δύο αντιδραστήρες 35 mW), και οι δύο βρίσκονται στην περιοχή Chukotka.
Με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή ήδη να είναι λίγο μικρότερη από 70 δισεκατομμύρια kWh και να αναμένεται να φτάσει τα 96 δισεκατομμύρια kWh έως το 2030, η ανάγκη για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στην περιοχή φαίνεται ξεκάθαρη.
Έχοντας επισημάνει ότι η φαινομενική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας εμποδίζει την ανάπτυξη στην περιοχή, όπως η κατασκευή νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών, ο Putin ανέθεσε στην κυβέρνηση να αναπτύξει ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, αναμένεται να κατασκευαστούν αρκετοί νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Άπω Ανατολή:
- τον πυρηνικό σταθμό Khabarovsk, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Khabarovsk
Οι δύο αντιδραστήρες τουδυναμικότητας  600 mW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2036 και το 2038, αντίστοιχα.
- τον πυρηνικό σταθμό Primorsky, που θα κατασκευαστεί στο Primorsky Krai. Οι δύο αντιδραστήρες του 600 mW θα λειτουργήσουν έως το 2039 και το 2042, αντίστοιχα.
- δύο μικρότεροι πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στη Δημοκρατία της Sacha και στην Chukotka.
- Ένας νέος πλωτός πυρηνικός σταθμός αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί στην Chukotka.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης