Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα στοιχήματα στην Attica bank - Τι δείχνει η αποτίμηση και η σύγκριση με την Optima Bank

Τα στοιχήματα στην Attica bank - Τι δείχνει η αποτίμηση και η σύγκριση με την Optima Bank
Στα τρέχοντα επίπεδα και μετά την αύξηση η Αττικής έχει κεφαλαιοποίηση όση περίπου η Optima Bank, με την Αττικής όμως να είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος
«Talk of the town» είναι η μετοχή της Attica bank το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πορεία της στο ταμπλό.
Η νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά την αύξηση θα έχει μεγαλομετόχους το επιχειρηματικό σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η μετοχή έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών.
Οι υπεραξίες που έδωσαν με τις κινήσεις τους στην Intrakat, εκτιμάται από μερίδα επενδυτών ότι μπορούν να επαναληφθούν και στην νέα τους επένδυση. Επιπλέον μετά την αύξηση θα γυρίσει σελίδα και θα αποτελέσει τον πέμπτο πυλώνα
Μετά από ένα πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων που έφεραν τη μετοχή να καταγράφει απώλειες 60% από την αρχή του έτους, χθες είδαμε ισχυρή αντίδραση.
Στις έξι συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής από τα 10,30 ευρώ πήγε στα 4,58 ευρώ.
Χθες όμως ενισχύθηκε περίπου 14% και έκλεισε στα 5,22 ευρώ έχοντας γράψει χαμηλό ημέρας στα 4,54 ευρώ.
Θα έχει συνέχεια η ανοδική αντίδραση ή κάπου εδώ είναι το σημείο που την κάνει ελκυστική και ενδείκνυται για τοποθετήσεις μέχρι την αύξηση κεφαλαίου;
Στελέχη της αγοράς που κατατάσσονται στους αισιόδοξους για την πορεία της μετοχής, αναφέρουν πως με τιμές κάτω από τα 5 ευρώ και μετά την αύξηση κεφαλαίου, η αποτίμηση θα είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ και τη θεωρούν άκρως ελκυστική.
Εκεί αποδόθηκαν οι χθεσινές κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη αντίδραση.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς που την παρακολουθούν, αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση έχει και η Optima Bank, με την Αττικής όμως να είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος.
Η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια υποχώρησε στα 250 εκατ. ευρώ (στο κλείσιμο λόγω ανόδου πήγε 277 εκατ. ευρώ) και όπως έχει ανακοινωθεί θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και σε περίπτωση που καλυφθεί πλήρως θα αντλήσει 735 εκατ. ευρώ.
Το ΤΧΣ θα βάλει 475,10 εκατ. ευρώ κατ΄ανώτατο όριο και έως 200 εκατ. ευρώ η Thrivest, συμφερώντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου. Θα εκδοθούν μετοχές και warrants και μετά την αύξηση η Thrivest θα έχει ποσοστό 50% έως 58,5% και το ΤΧΣ τουλάχιστον 35%. Η Thrivest έχει τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ αν το αποφασίσει.
Οι πιο συντηρητικοί «παίκτες» σημειώνουν πως προτιμούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μετά να την εξετάσουν επενδυτικά.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διενεργηθεί με δικαιώματα προτίμησης.
Το ονομαστικό ποσό ορίζεται στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό προς άντληση διαμορφώνεται σε 672,1 εκατ. ευρώ.
Θα εκδοθούν συνολικά 359,5 εκατομμύρια μετοχές, με την τιμή της έκδοσης/προσφοράς ανά νέα μετοχή να προσδιορίζεται στο 1,87 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τα warrants προορίζονται για τους μετόχους που συμμετείχαν στην ΑΜΚ.
Οι τίτλοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, σε αναλογία μία μετοχή έναντι ενός τίτλου. Θα εκδοθούν 359,5 εκατομμύρια τίτλοι, αντιστοιχώντας 3,5 μετοχές σε κάθε τίτλο κτήσης. Η τιμή έκδοσης κάθε μετοχής που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης ορίζεται σε 0,05 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι θα γίνει και reverse split.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης