Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακήρυχτος πόλεμος στη Λατινική Αμερική - Η Βενεζουέλα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αργεντίνου προέδρου Javier Milei

Ακήρυχτος πόλεμος στη Λατινική Αμερική - Η Βενεζουέλα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αργεντίνου προέδρου Javier Milei
Έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο της Αργεντινής, καθώς και την αδελφή του και Γενική Γραμματέα του Προεδρικού Γραφείου, Karina Mil
Δικαστήριο στη Βενεζουέλα ενέκρινε αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του προέδρου της Αργεντινής, Javier Milei, σχετικά με την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του αεροσκάφους της Emtrasur, το οποίο βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες.
«Το Πρωτοδικείο του Καράκας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα που υπέβαλε η Γενική Εισαγγελία στις 18 Σεπτεμβρίου, στο οποίο ανέφερε ότι ζητούσε προληπτικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας στο πλαίσιο της έρευνας κατά του πολίτη Javier Milei, <...> αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα», αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Tarek William Saab, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του επιδιώκει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Milei, την αδελφή του και Γενική Γραμματέα του Προεδρικού Γραφείου, Karina Milei, καθώς και την Υπουργό Ασφαλείας της Αργεντινής, Patricia Bullrich.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Βενεζουέλας, κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για κλοπή εθνικού περιουσιακού στοιχείου.

Απάντηση από την Αργεντινή: Αβάσιμη η έρευνα κατά του προέδρου Milei

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής χαρακτήρισε αβάσιμη την έρευνα κατά του Milei, σημειώνοντας ότι η απόφαση για την παράδοση του αεροσκάφους στις Ηνωμένες Πολιτείες ελήφθη από αργεντίνικο δικαστήριο.
Το αεροσκάφος της Emtrasur είχε εμποδιστεί να απογειωθεί από το Μπουένος Άιρες τον Ιούνιο του 2022, όταν δικαστήριο απαγόρευσε στο πλήρωμα του αεροσκάφους, το οποίο περιλάμβανε πέντε Ιρανούς και 14 Βενεζουελάνους πολίτες, να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω ερευνών για ενδεχόμενες σχέσεις τους με τρομοκράτες.
Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.
Μετά την κατάσχεση του αεροσκάφους και του πληρώματος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από τις αρχές της Αργεντινής να κατασχέσουν το αεροσκάφος της Emtrasur, το οποίο είχε παραληφθεί από την ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air, η οποία τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις.
Στις αρχές Ιανουαρίου, δικαστήριο της Αργεντινής ενέκρινε το αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης για παράδοση του αεροσκάφους, και στις 12 Φεβρουαρίου, αυτό μεταφέρθηκε στη Φλόριντα για μετέπειτα διάθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης