Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι λόγοι που έχει στεγνώσει από ρευστότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών – Αναζητούνται 2 δισ. ευρώ

Οι λόγοι που έχει στεγνώσει από ρευστότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών – Αναζητούνται 2 δισ. ευρώ
Εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου και placement Εθνικής Τράπεζας, στεγνώνουν τη ρευστότητα
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 2 δισ. ευρώ ρευστότητα θα στερηθούν οι ελληνικές μετοχές το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι ο βασικός λόγος της εικόνας που έχει η αγορά το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η Τράπεζα Κύπρου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αρχές Οκτωβρίου αναμένεται το placement της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτές οι κινήσεις κοστολογούνται έως και 2 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν, αφού δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα, θα ανακυκλωθεί το παλιό.
Δηλαδή θεσμικοί, εγχώριοι και ξένοι, κάνουν χώρο στα βιβλία τους για να αποκτήσουν μετοχές.
Ίδιες πηγές αναφέρουν πως μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να μην είναι δημόσια εγγραφή, όμως οι θεσμικοί θα πρέπει να αποκτήσουν μετοχές.
Το ίδιο θα συμβεί και λόγω του placement της Εθνικής, το οποίο θα αυξήσει την ελεύθερη διασπορά της μετοχής.
Το ποσό που τελικά θα απαιτηθεί εξαρτάται από το ποσοστό που θα δοθεί στην Εθνική Τράπεζα από το ΤΧΣ και τη βαρύτητα που θα πρέπει να έχουν οι θεσμικοί στα βιβλία τους στη μετοχή της Κύπρου.
Η μετοχή της Εθνικής εμφανίζει αδυναμία το τελευταίο διάστημα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την τιμή να κινείται πέριξ των 7,3 ευρώ.
Κάποιοι επενδυτές με αυτόν τον τρόπο αισιοδοξούν ή πιέζουν ώστε να λάβουν μετοχές του placement πέριξ των 7 ευρώ, αν υποτεθεί ότι θα δοθεί και ένα μικρό discount.
Αν και είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόθεση του ΤΧΣ είναι να μην πουλήσει σε καμία περίπτωση μετοχές κάτω από τα 7 ευρώ, με δεδομένο πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση ήδη.
Υπενθυμίζεται πως η ρευστότητα της αγοράς είναι ήδη πιεσμένη από διαθέσεις μετοχών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα (π.χ. Jumbo και Μυτιληναίος και πιο παλιά η Τράπεζα Πειραιώς).

Έρχονται και αυξήσεις κεφαλαίου

Εκτός των παραπάνω δύο σημαντικών κινήσεων, υπάρχουν και κάποιες άλλες κινήσεις που θα αντλήσουν κεφάλαια από την υπάρχουσα ρευστότητα.
Ακόμα και αν οι παραπάνω δύο κινήσεις δεν φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, με τις παρακάτω κινήσεις θα το πιάσουν.
Η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy ύψους 200 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από νέους επενδυτές και τους μετόχους μειοψηφίας, ενώ η Viohalco δε θα έχει συμμετοχή προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της και να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά. Επομένως δε θα καλύψει τη συμμετοχή της και 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν από τους υπάρχοντες επενδυτές, ίσως και κάποιους νέους που ποντάρουν στο άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα βάλουν το ΤΧΣ και τη Thrivest. Αυτά τα κεφάλαια θα είναι νέα κεφάλαια που δεν ήταν τοποθετημένα σε μετοχές.
Μέχρι το τέλος του έτους η Fourlis θέλει να μειώσει το ποσοστό της στην Trade Estates ώστε να μην την ενοποιεί και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για placement. Το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μεγάλο για την αγορά.
Απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έλαβε η Ideal και ίσως χρησιμοποιήσει το διοικητικό της συμβούλιο την εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης, αν κάνει κάποια μεγάλη εξαγορά, όπως έχει πει η διοίκηση εντός του έτους.
Αύξηση μικρή έχει ανακοινώσει η Premia, υπέρ τρίτου μετόχου και με την προϋπόθεση παραίτησης των παλαιών μετόχων.
Μία ανάσα θα ήταν η δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, αλλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, αν δεν αλλάξει κάτι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης