Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από το Sajjil μέχρι το Sahab το Ιράν έχει διάφορους τύπους βαλλιστικών πυραύλων – Πόσο θανατηφόροι είναι

Από το Sajjil μέχρι το Sahab το Ιράν έχει διάφορους τύπους βαλλιστικών πυραύλων – Πόσο θανατηφόροι είναι

Από το Sajjil μέχρι το Sahab, το Ιράν έχει διάφορους τύπους όπλων στο οπλοστάσιο των βαλλιστικών πυραύλων

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 180 βαλλιστικούς πυραύλους, ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στο είδος της πυραυλικής ικανότητας που διαθέτει η Τεχεράνη στο στρατιωτικό της οπλοστάσιο.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, το Ιράν διαθέτει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, με ποικίλο βεληνεκές – από μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, έως βαλλιστικούς πυραύλους υγρού καυσίμου που βασίζονται κυρίως σε σχέδια που αντιγράφονται από τη βορειοκορεατική και τη ρωσική τεχνολογία.
Οι πύραυλοι Sajjil, που λειτουργούν με τεχνολογία στερεών καυσίμων, μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο περίπου 700 κιλών και να διεισδύσουν σε βάθος έως και 2.500 χιλιόμετρα μακριά από το ιρανικό έδαφος.
Το Τελ Αβίβ απέχει 2.000 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη.
Ένας άλλος παρόμοιος πύραυλος ονομάζεται Khaibar, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει 1.240 μίλια με 2.000 κιλά ωφέλιμο φορτίο.




Η σειρά Shahab χρησιμοποιείται συχνά από το Ιράν για να σοκάρει τον εχθρό του.
Το Shahab-3 μπορεί να φτάσει μέχρι και περίπου 900 χιλιόμετρα.
Ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν φόβο σε αστικές περιοχές και για ακριβείς παραχωρήσεις από τον αντίπαλο, οι απώλειες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα βλήματα είναι μικρότερες από τους πυραύλους Sajjil.
Οι πύραυλοι Sajjil και οι πύραυλοί του Qiam μπορούν να εκτοξευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο με τη βοήθεια μικρότερων οχημάτων.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ιράν έχει βελτιώσει τις δεξιότητές του στην παραγωγή πυραύλων ακριβείας.
Για παράδειγμα, η οικογένεια Fateh-110 έχει πιστωθεί ότι είχε σημαντική ακρίβεια στη στόχευση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως αποδεικνύεται από την επίθεση του Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Τον Ιανουάριο του 2024, το Ιράν εξαπέλυσε επίσης πυραυλικές επιθέσεις σε αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινές «μονάδες κατασκοπείας» στην περιοχή Erbil του βόρειου Ιράκ.
Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η επίθεση δεν ήταν επιτυχής όπως ισχυρίστηκε το ιρανικό κράτος, λέγοντας ότι οι πύραυλοι δεν βρήκαν στόχο.
Στη συνεχιζόμενη επίθεση με πυραύλους του Ιράν, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι ΗΠΑ, ως συνήθως είναι στο πλευρό του Ισραήλ, βοηθώντας τον ισραηλινό στρατό να αναχαιτίσει τυχόν βλήματα που κατευθύνονται από το Ιράν.
Σε παρόμοια επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους εξουδετερώθηκαν επιτυχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης