Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το βαθύ discount των ελληνικών μετοχών - Ολόκληροι κλάδοι με P/BV κάτω από τη μία φορά

Το βαθύ discount των ελληνικών μετοχών  - Ολόκληροι κλάδοι με P/BV κάτω από τη μία φορά
Τι αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών
Βαθύ είναι το discount των ελληνικών μετοχών σε όρους αποτίμησης προς ίδια κεφάλαια (P/BV) όπως αποκαλύπτει η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών.
Από τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων και την επεξεργασία τους από το Bankingnews προκύπτει πως δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων και μάλιστα αρκετές είναι με εξαιρετικά χαμηλό P/BV.
Ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται με discount είτε λόγω κυκλικότητας, είτε λόγω ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία των μεγεθών, είτε ακόμα και λόγω των επιτοκίων.
Ξεκινώντας από το γνωστό discount των τραπεζών, που αποτελεί και το λόγο ελκυστικότητας των συστημικών τραπεζών έναντι των ομοειδών, παρατηρούμε πως και οι 4 συστημικές διαπραγματεύονται κάτω από τα ίδια κεφάλαια, ενώ η κερδοφορία μεταφράζεται σε υψηλή απόδοση των κεφαλαίων.
H Alpha Bank έχει καθαρή θέση 7,59 δισ. ευρώ με αποτίμηση στο Χ.Α.3,5 δισ. ευρώ (P/BV 0,46x).
Τα ίδια κεφάλαια της Πειραιώς είναι στα 7,74 δισ. ευρώ με την αποτίμηση στα 4,6 δισ. ευρώ (P/BV 0,59x).
Τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας είναι στα 8,25 δισ. ευρώ και η αποτίμηση είναι στα 6,9 δισ. ευρώ (P/BV 0,83x), ενώ τέλος η Eurobank έχει ίδια κεφάλαια 8,61 δισ. ευρώ με αποτίμηση 7,17 δισ. ευρώ (P/BV 0,83x).
Ο μεταλλουργικός κλάδος και ο κλάδος των εταιρειών ακινήτων έχουν αρκετά χαμηλό δείκτη P/BV.
Η ζήτηση στον μεταλλουργικό κλάδο υποχώρησε σημαντικά, όπως υποχώρησαν και οι τιμές, επηρεάζοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα.
Από την άλλη τα ακίνητα αυξάνουν την αξία τους χρόνο με το χρόνο, αλλά τα υψηλά επιτόκια καθήλωσαν χαμηλά τις αποτιμήσεις και παρά την έναρξη του κύκλου μειώσεων επιτοκίων, δεν έχουν ανακάμψει.
Να σημειωθεί πως ειδικά στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση η πίεση των τιμών των μετοχών δεν ξεκίνησε στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά διαρκεί μερικούς μήνες.
Στον μεταλλουργικό κλάδο, η Αφοί Κορδέλλου διαθέτει ένα από τους χαμηλότερους δείκτες P/BV (0,39 φορές) με την αποτίμηση να είναι στο 1/3 των πωλήσεων του εξαμήνου!
Η Τζιρακιάν είναι στις 0,43 φορές.
Η Έλαστρον αν και αύξησε το EBITDA και τις πωλήσεις έχει δείκτη 0,47 φορές και έχει πιεστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Η μεγάλη του κλάδου, η ΕΛΒΧΑΛΚΟΡ, με βελτιωμένη κερδοφορία, έχει δείκτη 0,71 φορές.
Στον κλάδο των ακινήτων, η BriQ Properties έχει 0,62 φορές δείκτη P/BV, η Trade Estates 0,63 φορές, η Noval Properties 0,67 φορές, η Premia 0,67 φορές επίσης, και η Trastor 0,71 φορές.
Η Orilina είναι στις 0,78 φορές.
Ο όμιλος Μύλοι Λούλη, με βελτιωμένα αποτελέσματα, τα οποία αν διατηρήσει στο β’ εξάμηνο θα του δώσουν μονοψήφιο p/e έχει ένα από τους χαμηλότερους δείκτες p/bv και συγκεκριμένα 0,43 φορές.
Η Medicon είναι στις 0,57 φορές, η Τεχνική Ολυμπιακή με βελτιωμένη κερδοφορία έχει 0,58 φορές και ενώ έχει και αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Η Ελινόιλ είναι στις 0,59 φορές, η Πλαστικά Θράκης στις 0,6 φορές, η ΕΥΑΘ στις 0,63 φορές και πάνω από τη μισή κεφαλαιοποίηση την έχει στο ταμείο, η Interlife και η Έλτον στις 0,65x, η Intracom στις 0,69x, η Flexopack στις 0,69 και παρά τη μείωση κερδών μπορεί και φέτος να έχει μονοψήφιο p/e, η ΕΥΔΑΠ στις 0,7 φορές με τη μισή αποτίμηση στο ταμείο, η HelleniQ Energy 0,72 φορές και η Viohalco 0,84 φορές.
Κάτω από μία φορά και της AS Company που έχει τη μισή αποτίμηση στο ταμείο της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης