Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς εισβάλει η Cenergy στην κλειστή αγορά των ανταγωνιστών της στις ΗΠΑ με περιθώρια κέρδους έως 20%

Πώς εισβάλει η Cenergy στην κλειστή αγορά των ανταγωνιστών της στις ΗΠΑ με περιθώρια κέρδους έως 20%

Η στρατηγική της εταιρείας, όπως είπε ο κ. Μπένος είναι η ανάπτυξη νέων καινότομων προϊοντων

Σχετικά Άρθρα
Είσοδο σε μια αγορά με υψηλά περιθώρια κέρδους (15-20%) εξασφαλίζει η Cenergy με την κατασκευή της μονάδας χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ (Βαλτιμόρη ), αξίας 200 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία από χθες τοποθετούνται από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές μέσω της ισόποσης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Α. Αλεξίου και ο οικονομικός διευθυντής κ. Α. Μπένος, η ελληνική πολυεθνική δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν περιοριστεί μόνο στην περιοχή της Ευρώπης.
Ύστερα από την μη ευόδωση της πρότασης της Δανέζικης Orsted να χρηματοδοτήσει την μονάδα λόγω πληθωρισμού, επιτοκίων, κ.α η διοίκηση διαπίστωσε ότι “υπάρχει η αγορά”. Δυο εταιρείες, o ιταλικός κολοσσός Prysmian και η Southwire κατέχουν το 95% μιας προστατευμένης αγοράς (8,5-9 δις. δολάρια ) η οποία στον κλάδο των καλωδίων δουλεύει με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, απ ότι χρεώνουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Η αμερικανική αγορά, όμως, εκτός από τις διεθνείς μέγα- τάσεις για την μετάβαση των οικονομιών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας (μεταφορά και διανομή ενέργειας ) έχει περιορισμούς στην διαθεσιμότητα της παραγωγής με πολύ μεγάλους χρόνους παράδοσης (έως 60 ημέρες ).
Η ελληνική εταιρεία ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ, ωστόσο η δραστηριοποίηση στην αμερικανική αγορά εδραιώνεται και διασφαλίζεται – έναντι λ.χ πιθανών δασμών- μέσω της τοπικής παραγωγής.
Η μονάδα της Cenergy πριμοδοτήθηκε ήδη από την πολιτεία του Maryland με φορολογική απαλλαγή 58 εκατ. ευρώ και εν μέσω συνεχούς ενθάρρυνσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση.
Η μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει το 2027 με την κατασκευή μονάδας χερσαίων καλωδίων προϋπολογισμού 200 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένων του κόστους αγοράς της έκτασης (30 εκατ. ευρώ) ενώ σε δεύτερη φάση υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα προϊόντα, όπως υποβρύχια καλώδια.
Ο εξοπλισμός της μονάδας θα είναι παρόμοιος του εργοστασίου της θήβας, ενώ η θέση είναι στρατηγική για εξαγωγές καθώς βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης κοντά σε δίκτυο αγωγών.
Προχωρώντας σε μια παρουσίαση της Cenergy, o κ. Αλεξίου υπενθύμισε ότι, η εταιρεία μετά την συγχώνευση το 2016 των “Ελληνικών Καλωδίων” και της “Σωληνουργεία Κορίνθου” με επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ αναπτύχθηκε προσφέροντας σε λύσεις σε διεθνείς εταιρείες τόσο με την παραγωγή χαλύβδινων σωλήνων για μεταφορά φυσικού αερίου και καυσίμων όσο με την παραγωγή χερσαίων και υποβρύχιων καλωδίων.
Αυτή η διπλή δυνατότητα είναι μοναδική παγκοσμίως και σήμερα αναπτύσσεται περαιτέρω καθώς η μονάδα καλωδίων ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς προσφέροντας διαφοροποιημένα προϊόντα για υψηλή -μεσαία τάση κα, ενώ η Σωληνουργεία καινοτομεί καθώς επεκτάθηκε στην παραγωγή σωλήνων για μεταφορά υδρογόνου καθώς και για δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Η στρατηγική της εταιρείας, όπως είπε ο κ. Μπένος είναι η ανάπτυξη νέων καινότομων προϊοντων, η γεωγραφική εξάπλωση μέσω έργων και εξαγωγών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Η επέκταση στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν μονόδρομος καθώς η παραγωγή της μονάδας της Κορίνθου μέχρι το 2028 είναι καλυμμένη ενώ η παραγωγή της μονάδας θήβας διπλασιάστηκε.

Πλήρης κάλυψη της αύξησης χθες το μεσημέρι

Η αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ (7,86 ευρώ ανά μετοχή) η οποία ξεκίνησε χθες το πρωϊ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους αναδόχους είχε καλυφθεί πλήρως μέχρι το μεσημέρι.
Η αύξηση πραγματοποιείται χωρίς δικαιώματα στους νυν μετόχους ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή προκειμένου να διατηρήσουν το ποσοστό τους.
Το ποσοστό της Viohalco εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 70% ενώ η ελεύθερη διασπορά θα φθάσει το 30% εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης