Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Μεταναστευτικό και ενέργεια οδήγησαν στην κατάρρευση την κυβέρνηση

Ισλανδία: Μεταναστευτικό και ενέργεια οδήγησαν στην κατάρρευση την κυβέρνηση
Oι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου 2024
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Bjarni Benediktsson ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού σε έκτακτη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Benediktsson δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο συνασπισμός του Κόμματος Ανεξαρτησίας του (εταίρος του ΕΛΚ) με το αγροτικό-φιλελεύθερο Κόμμα της Προόδου και το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, δεν μπόρεσε να βρει λύσεις για να προχωρήσει ο συνασπισμός.
«Νομίζω ότι θα απογοήτευα τον λαό της χώρας, και όχι λιγότερο τα μέλη του κόμματός μου, αν προσποιούμουν ότι θα μπορούσα να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Benediktsson.

Ιστορικό χαμηλό για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού

Η δημοτικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πέσει πρόσφατα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού, ένα από τα κυριότερα ιστορικά κεντροδεξιά κόμματα της Ισλανδίας, να συγκεντρώνει ποσοστό 14%, σύμφωνα με την Euractiv.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί πλέον να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα του συνασπισμού σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ενέργεια.
Η συνεργασία με το αριστερό-πράσινο κίνημα, ειδικότερα, ήταν δύσκολη, με τον Benediktsson να λέει ότι το κόμμα είχε «διαφορετικό όραμα για το μέλλον» από αυτό που πρεσβεύει το κόμμα του.
«Η απόφαση για τον τερματισμό του συνασπισμού ήταν δική μου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους, παρά τις πρόωρες εκλογές.
Ο Benediktsson θα παραμείνει ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας και θα είναι εκ νέου υποψήφιος τον Νοέμβριο.
Θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ισλανδίας Halla Tómasdóttir τη Δευτέρα για να επισημοποιήσει την απόφασή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης