Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα, το Βιετνάμ του Ισραήλ - Σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων για τους στρατιώτες των IDF, πληθαίνουν οι αυτοκτονίες

Γάζα, το Βιετνάμ του Ισραήλ - Σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων για τους στρατιώτες των IDF, πληθαίνουν οι αυτοκτονίες
Ισραηλινές Αρχές αποκάλυψαν ότι παρέχουν φροντίδα σε χιλιάδες στρατιώτες που πάσχουν από PTSD ή ψυχικές διαταραχές λόγω των εμπειριών τους από τον πόλεμο στη Γάζα
Μια μητέρα ενός μέλους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) που αυτοκτόνησε, δήλωσε στο CNN ότι όσα είδε ο γιος της στη Γάζα πιθανότατα τον στοίχειωναν μέχρι και την ημέρα που αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή.
Σύμφωνα με τη μητέρα του Eliran Mizrahi, ο γιος της επέστρεψε ως ένας εντελώς "διαφορετικός άνθρωπος", τραυματισμένος ψυχολογικά από τον πόλεμο στη Γάζα, συχνά περιγράφοντας στην οικογένειά του ότι έβλεπε "αόρατο αίμα".
«Εξαιτίας του στρατού, εξαιτίας αυτού του πολέμου, ο αδερφός μου δεν είναι εδώ», δήλωσε η αδερφή του.
Ο Mizrahi πέρασε 186 ημέρες χειριζόμενος ένα όχημα D-9 προτού τραυματιστεί από επίθεση RPG.
Μετά τη μεταφορά του για θεραπεία, διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες (PTSD) τον Απρίλιο και άρχισε να λαμβάνει εβδομαδιαία θεραπεία.
Δύο ημέρες πριν επιστρέψει στον στρατό, αυτοκτόνησε.
Οι Ισραηλινές Αρχές αποκάλυψαν ότι παρέχουν φροντίδα σε χιλιάδες στρατιώτες που πάσχουν από PTSD ή ψυχικές διαταραχές λόγω των εμπειριών τους από τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο, οι IDF δεν έχουν δώσει επίσημο αριθμό για το πόσα μέλη τους έχουν αυτοκτονήσει.
Ένας γιατρός δήλωσε στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι πολλοί στρατιώτες "δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή".

«Αδιανόητες φρικαλεότητες στη Γάζα»

Στρατιώτες που πολέμησαν στη Γάζα ανέφεραν στο CNN ότι έγιναν μάρτυρες φρικαλεοτήτων που ο έξω κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως.
Δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των στρατιωτών που έχει απομακρυνθεί από τη μάχη υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα.
Το Υπουργείο Ασφάλειας του Ισραήλ ανέφερε ότι κάθε μήνα πάνω από χίλιοι στρατιώτες απομακρύνονται από τις μάχες για να κάνουν θεραπεία, με το 35% να παραπονιέται για την ψυχική του κατάσταση και το 27% να αντιμετωπίζει "ψυχική αντίδραση ή μετατραυματικό στρες".
Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται ότι σχεδόν 14.000 διαταραγμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες θα λάβουν θεραπεία, με το 40% πιθανώς να αντιμετωπίσει ψυχικά προβλήματα.
Ένας στρατιωτικός ιατρός δήλωσε στο CNN ότι κάποιοι νεαροί στρατιώτες υπέστησαν ψυχικό τραύμα, με αποτέλεσμα να κλαίνε συχνά ή να δείχνουν σημάδια συναισθηματικής απάθειας και αποστασιοποίησης.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στη Γάζα για ξένους δημοσιογράφους, καθιστώντας δύσκολο τον πλήρη τεκμηριωτικό έλεγχο της κατάστασης των Παλαιστινίων.
Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες μοιράστηκαν με το CNN τις φρικαλεότητες που είδαν, φωτίζοντας τη βαρβαρότητα του πολέμου που διεξάγει ο Πρωθυπουργός Netanyahu.
Ο Guy Zaken, συγκυβερνήτης στο D-9 που χειριζόταν ο Mizrahi, δήλωσε ότι "είδαμε πολύ, πολύ δύσκολα πράγματα", προσθέτοντας ότι είναι "πράγματα που είναι δύσκολο να αποδεχθείς".
Ο Zaken αποκάλυψε ότι πλέον δεν μπορεί να τρώει κρέας, καθώς του θυμίζει τις σκηνές που είδε στη Γάζα, και δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, με τον ήχο των εκρήξεων να αντηχεί στο μυαλό του.
«Όταν βλέπεις πολύ κρέας απ' έξω, και αίμα... τόσο δικό μας όσο και των άλλων, τότε πραγματικά σε επηρεάζει όταν τρως», είπε στο CNN, αναφερόμενος στα σώματα ως "κρέας".
Ένας ανώνυμος ιατρικός υπάλληλος παραδέχτηκε ότι στην αρχή του πολέμου δεν εμπιστευόταν τους Παλαιστινίους, αλλά ανέφερε ότι ορισμένες αντιλήψεις αλλάζουν «όταν βλέπεις τους πολίτες της Γάζας μπροστά σου».
Από την πλευρά του, ο Ahron Bregman, πολιτικός επιστήμονας στο King's College του Λονδίνου, που έχει υπηρετήσει στις IDF, χαρακτήρισε αυτόν τον πόλεμο ως διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλο που έχει πολεμήσει το Ισραήλ, καθώς είναι "αρκετά μακροχρόνιος" και "αστικός", πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιώτες πολεμούν ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, "η πλειοψηφία των οποίων είναι πολίτες".
«Περνούν από πάνω τους», παραδέχτηκε.
Ο Bregman αναρωτήθηκε επίσης: «Πώς μπορείς να βάλεις τα παιδιά σου για ύπνο όταν ξέρεις ότι είδες παιδιά να σκοτώνονται στη Γάζα;».
Πρόσφατα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι 10 στρατιώτες αυτοκτόνησαν μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 11 Μαΐου, σύμφωνα με στρατιωτικά δεδομένα.
Όταν το CNN ρώτησε για τον αριθμό των αυτοκτονιών στις IDF από την αρχή του πολέμου, ο ψυχολόγος και διοικητής της Μονάδας Αντιμετώπισης Μάχης των IDF, Uzi Bechor, αποκάλυψε ότι δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία και ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στις IOF είναι «σταθερό».
Το 2021, η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των στρατιωτών, με τουλάχιστον 11 στρατιώτες να έχουν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με τους Times of Israel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης