Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα η Ισπανία - Ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες

Κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα η Ισπανία - Ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες
Το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox, η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, κατηγορούν τον Sanchez για μια χαοτική και αλλοπρόσαλλη μεταναστευτική πολιτική

Κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού κινείται η ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez.
Σύμφωνα με το Euractiv, οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες μιας μαζικής νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στη χώρα, σε πλήρη αντίθεση με τα πρόσφατα σχέδια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni για τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Με απώτερο στόχο τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία πριν από το 2024, το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει σημαντική μείωση των διοικητικών προθεσμιών για την προσωρινή νομιμοποίηση των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν προηγουμένως απορριφθεί, πρόσθεσε η El País.
Εκτός από τον Σουμάρ, το νέο νομοσχέδιο υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι κοινοβουλευτικοί εταίροι του Sanchez: το αριστερό καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα ERC, το περιφερειακό κόμμα της Γαλικίας BNG, το ριζοσπαστικό αριστερό βασκικό κόμμα EH Bildu και το ακροαριστερό κόμμα Podemos.
Το 2023, εκτιμάται ότι στην Ισπανία ζούσαν 686.000 παράτυποι μετανάστες, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού της Ισπανίας εκτός ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης Funcas.
Ο σημερινός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος.
Ο νέος νόμος θα μπορούσε να υποστηριχθεί ακόμη και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), υπό τον όρο ότι η νομιμοποίηση θα γίνεται «κατά περίπτωση» και ότι δεν θα είναι μια διαδικασία «μαζικής νομιμοποίησης» αλλά «εξατομικευμένη», δήλωσαν πρόσφατα πηγές του κόμματος.

Φιλόδοξο σχέδιο

Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη νομιμοποίηση μεταναστών στην Ισπανία, αν και θα ήταν η πιο φιλόδοξη ως προς τους στόχους της .
Τα προηγούμενα χρόνια, οι πρώην πρωθυπουργοί José María Aznar (PP) και José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) είχαν επίσης θεσπίσει παρόμοια μέτρα.
Η είδηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή, αφού τα Κανάρια Νησιά και οι ισπανικοί θύλακες Θέουτα και Μελίλια στη Βόρεια Αφρική είδαν ρεκόρ αφίξεων μεταναστών το περασμένο καλοκαίρι, στην περίπτωση των Καναρίων Νήσων από χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Το βράδυ της Κυριακής, ένα σκάφος μεταναστών έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Γκραν Κανάρια με 231 άτομα στο σκάφος, εκ των οποίων 58 ανήλικοι και 13 γυναίκες: αριθμός ρεκόρ για το νησί, ανέφερε το Canarias 7.
Ενώ το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox, η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, κατηγορούν τον Sanchez για μια χαοτική και αλλοπρόσαλλη μεταναστευτική πολιτική, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την ανάγκη για νόμιμη μετανάστευση, ώστε να ενισχυθεί η αγορά εργασίας της χώρας και να συμβάλει στη βιωσιμότητα του ισπανικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νέου νόμου, ο οποίος είναι αποτέλεσμα μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που υποστηρίχθηκε από διάφορες ΜΚΟ και αριστερά κόμματα, η νέα νομιμοποίηση των μεταναστών θα μπορούσε να αποφέρει από 790 έως 950 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναφέρει το ElDiario.es .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης