Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακραία πρόκληση: Η Πολωνία κλείνει το Ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Poznan - Οργή Zakharova: Σας περιμένει οδυνηρή απάντηση

Ακραία πρόκληση: Η Πολωνία κλείνει το Ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Poznan - Οργή Zakharova: Σας περιμένει οδυνηρή απάντηση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Poznan και το προσωπικό του θα απελαθεί από τη χώρα
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Μια ακόμη πρόκληση από την πλευρά της Πολωνίας, η οποία «γκρεμίζει» σταδιακά και αυτοκτονικά.... την διπλωματικό οδό με τη Ρωσία, στις ήδη τεταμένες της σχέσεις με τη χώρα μετά την διαρκή εμπλοκή της στο ουκρανικό μέτωπο.
Αυτή τη φορά, όπως αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22/10, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας αποφάσισε να κλείσει το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην πόλη Poznan και το προσωπικό του θα απελαθεί από τη χώρα.
Ο αρμόδιος επικεφαλής του τμήματος, Radoslaw Sikorski έκανε την ενημέρωση προχωρώντας σε σχετικές δηλώσεις.
«Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε την άδεια λειτουργίας του Ρωσικού Προξενείου στο Poznan.
Η παρουσία του προσωπικού του στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα θεωρηθεί ως ανεπιθύμητη (non grata)», είπε σε μια ενημέρωση για τους δημοσιογράφους που μεταδόθηκε από το TVP Info.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «απόπειρες εκτροπής» από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Όπως εξήγησε περαιτέρω από την πλευρά του ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής διπλωματικής υπηρεσίας, Pavel Vronsky «αυτό θα συμβεί τις επόμενες δύο μέρες».

Το πρώτο σχόλιο της Ρωσίας: «Θα δώσουμε μια οδυνηρή απάντηση στην Πολωνία»


Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Maria Zakharova, σε ένα πρώτο της σχόλιο επί των εξελίξεων, τόνισε ότι η απόφαση της Πολωνίας να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του ρωσικού προξενείου στο Poznan μπορεί να θεωρηθεί «ως άλλη μια εχθρική ενέργεια από την πολωνική πλευρά».
«Θα δώσουμε μια οδυνηρή απάντηση στην Πολωνία», τόνισε η διπλωμάτης σε συνέντευξή της στο RIA Novosti.

Στον πάτο οι σχέσεις με Ρωσία... 

Οι σχέσεις της Πολωνίας τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη σύμμαχό της Λευκορωσία επιδεινώνονται εδώ και μια δεκαετία μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στο Donbass.
Αυτές οι σχέσεις έφτασαν στον πάτο μετά από αυτό που η Πολωνία ισχυρίζεται ότι ήταν υβριδικός πόλεμος στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ισχυρή υποστήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία στον απόηχο της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2024.
Η Πολωνία έγινε κόμβος τόσο για στρατιωτική όσο και για ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

Προκλήσεις επί προκλήσεων....

Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski είχε τονίσει ότι η αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στο Redzikov της Πολωνίας, προορίζεται να καταστρέψει όχι μόνο ιρανικούς, αλλά και ρωσικούς πυραύλους «που πετούν προς την Πολωνία».
Η αμερικανική βάση πυραυλικής άμυνας στο Redzikov, η οποία βρίσκεται 165 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, αποτελείται από ένα ραντάρ AN/SPY-1, εκτοξευτές Mk 41 VLS και αντιβαλλιστικούς πυραύλους SM-3 (Standard Missile-3).
Τον Μάιο 2024, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της αμερικανικής αμυντικής-βιομηχανικής εταιρείας Northrop Grumman έναντι 49 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για την Πολωνία.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τακτικά ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσεται στην Πολωνία δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά υποτίθεται ότι θα χρησιμεύσει για την προστασία από τους ιρανικούς πυραύλους...

«Βράζει» ο Πολωνικός Τύπος: Η Βαρσοβία μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο με Ρωσία κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Όπως μετέδιδε το BN, σε συναγερμό βρίσκεται η Βαρσοβία με χαρακτηριστικό να είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην πολωνική έκδοση Myśl Polska, όπου ο συντάκτης είναι πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι στη χώρα του προετοιμάζουν τον πληθυσμό τους για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ως σαφές παράδειγμα των αυξανόμενων μιλιταριστικών συναισθημάτων στην Πολωνία, αναφέρονται τα λόγια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Πολωνικού Στρατού Wiesław Kukula, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτή η γενιά θα πρέπει να πολεμήσει».
Ο Πολωνός πρεσβευτής στη Γαλλία Jan Emeryk Rosciszewski έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βαρσοβία θα αναγκαστεί να μπει στον πόλεμο όταν η Ουκρανία αρχίσει να χάνει ξεκάθαρα σε μια ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. Επιπλέον, παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας Donald Tusk και τον επικεφαλής του Πολωνικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του Βορρά.
Εάν η αντίστοιχη εντολή έρθει από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Rutte, οι πολωνικές αρχές είναι έτοιμες να μπουν πρώτες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας χωρίς δισταγμό.
Ο συντάκτης του άρθρου πιστεύει ότι είναι δυνατό να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο μόνο με την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης στη χώρα για το θέμα της ασφάλειας της Πολωνίας, στο πλαίσιο της οποίας οι Πολωνοί θα μπορούν να εκφράσουν αν θέλουν να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας για χάρη της προστασίας της Ουκρανίας και των αμερικανικών συμφερόντων.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Rutte κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να βοηθούν τη Ρωσία σε στρατιωτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων παρέχοντας την υποδομή και το έδαφός της. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η Λευκορωσία, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη ΛΔΚ, φέρεται να αποτελούν «απειλή για την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης