Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Υπό διάλυση θεσμός και αποτιμήσεις! – Νέες απώλειες και σημάδια ξεπουλήματος

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Υπό διάλυση θεσμός και αποτιμήσεις! – Νέες απώλειες και σημάδια ξεπουλήματος
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Αδειάζουν χαρτιά, όπου βρουν αγοραστή οι επενδυτές. Αν βρουν! Γιατί σε πολλές μετοχές έχουν εξαφανιστεί οι εντολές αγοράς. Όσο-όσο έδειχναν κάποιες μετοχές, ότι πουλούσαν οι επενδυτές. Ο θεσμός περνάει κρίση. Τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει σχεδόν το σύνολο των εμπλεκομένων να κατηγορεί την ηγεσία της ΕΧΑΕ και όχι μόνο!

Πάλι υποχώρησε σήμερα η αγορά, αν και προσπάθησε να βγάλει αντίδραση. Έκλεισε με απώλειες 0,53%. Ψάχνουν το λόγο επενδυτές και χρηματιστές, αλλά δεν τον έχουν εντοπίσει. Εκτός και αν περιμένουν κάποιοι πτώση στις ξένες αγορές και πουλάνε Ελλάδα νωρίτερα, για να μη «στριμωχτούν» στην έξοδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με σημαντικές απώλειες 3,05% η Eurobank και ακολούθησε η Alpha Bank με πτώση 1,91%. Μικρότερες του 1% οι απώλειες για τις δύο άλλες συστημικές. Είχαμε σήμερα μία θετική έκθεση αλλά δεν έφερε αντίδραση.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Δεν υπέφεραν σήμερα μόνο οι τράπεζες. Πίεση ασκήθηκε στην Τιτάν (-1,97%) και μικρότερη (-1,08%) σε Μυτιληναίο και Viohalco. Τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 είχε η Coca Cola με 0,42%. Αν δεν είχαμε βελτίωση των συναλλαγών στο κλείσιμο, ο σημερινός τζίρος θα ήταν τραγικός. Είχαμε όμως σε πακέτα 20,7 εκατ. ευρώ και συνολικό 119,2 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενέκρινε την πώληση και πάμε ένα βήμα πιο κοντά στη δημόσια πρόταση. Χρειάζεται ακόμα χρόνος και στη στήλη έχουμε δώσει εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα. Μακάρι να μπορούσε να γίνει σε πιο σύντομο χρόνο η δημόσια πρόταση. Η απελευθέρωση ρευστότητας άνω του 1 δισ. ευρώ θα βοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο. Ένα πακέτο αξίας σχεδόν 16 εκατ. ευρώ ενίσχυσε τις συνολικές συναλλαγές σήμερα.

INTRAKAT: Έντονη η μεταβλητότητα σήμερα στη μετοχή. Έγραψε νωρίς χαμηλό στα 4,4450 ευρώ και λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στο υψηλό ημέρας και στα 4,75 ευρώ. Από το -4,20% στο +2,37%. Τελικά έκλεισε στα 4,70 ευρώ και στο +1,29%. Ο όγκος υψηλός και πάνω από 372 χιλ. τεμάχια.

ATTICA BANK: Μεγάλη πτώση σήμερα. Λέτε να άρχισαν να καταλαβαίνουν οι επενδυτές τι συμβαίνει; Η μετοχή στο -10,45% και στα 6 ευρώ και το δικαίωμα στο -37,50% και στα 125 ευρώ. Σημειώνουμε πως αν κάποιος αγοράσει στην τιμή κλεισίματος δικαίωμα και ασκήσει και τα δύο σκέλη της αύξησης αποκτά 3.047 μετοχές με μέση τιμή 0,495 ευρώ. Αν κάνετε τη σύγκριση θα καταλάβετε που πρέπει να πάει η μετοχή. Θεωρούμε πάντως την αξία της μεσομακροπρόθεσμα σημαντικά υψηλότερη από αυτή που δίνει τώρα το δικαίωμα.

ΕΧΑΕ: Δεν νομίζουμε ότι στα 25 χρόνια που καλύπτουμε το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ έχει υπάρξει άλλος CEO που να τον «πυροβολούν» τόσοι πολλοί. Ολοένα και περισσότεροι που ασχολούνται με το χρηματιστήριο τον θεωρούν τον χειρότερο που έχει περάσει. Είναι πραγματικά τρομερό κατόρθωμα. Στα 4,35 ευρώ με απώλειες 0,68 ευρώ.

ΑΕΕΑΠ: Πριν λίγο καιρό με αφορμή αύξηση κεφαλαίου εισηγμένης του κλάδου, είχαμε γράψει πως έτσι όπως είναι η αγορά είναι προτιμότερο να πουλήσει ακίνητο μία εταιρεία και όχι να κάνει αύξηση κεφαλαίου με discount 30%. Μέσω πώλησης ακινήτου στην αξία της αγοράς, θα μπορούσε να αγοράσει πίσω μετοχές της με έκπτωση. Έρχεται τώρα η Prodea και όπως έγραψε το ΒΝ και επιβεβαιώθηκε μετά και στο συνέδριο που γίνεται, σχεδιάζει πωλήσεις ακινήτων. Ορθή κίνηση, αφού θα τα πουλήσει σε τιμές αγοράς και μπορεί να μειώσει σημαντικά το δανεισμό της και να δώσει και κάτι πίσω στους μετόχους. Εδώ βέβαια έχουμε το θέμα της μικρής διασποράς, άρα αν κάνει αγορές ιδίων θα τη μειώσει περαιτέρω. Επομένως ένα μερισματάκι, ή καλύτερα μία μείωση δανεισμού είναι προτιμότερο.

ΑΔΜΗΕ: Επηρεάστηκε και αυτός από το γενικότερο κλίμα και ουσιαστικά διαγραμματικά λόγω της υποχώρησης μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα πως δεν έγινε ανοδική διάσπαση. Στα 2,35 ευρώ και στο -1,88% με 451 χιλ. τεμάχια.

QUEST: Την έκλεισαν οι αθεόφοβοι με απώλειες 1,04%... Τι να σχολιάσουμε;

ΕΥΑΘ: Βγαίνουν πωλήσεις, αλλά κατάφερε να κλείσει με άνοδο και στα 3,25 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Στα 0,99 ευρώ έκλεισε η μετοχή και με πωλητές.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ξεχώρισε από τις λίγες ανοδικές καθώς έκλεισε με άνοδο 3,03% και με υψηλό όγκο 315 χιλ. τεμάχια. Έχει δεχθεί όμως μεγάλη πίεση και έχει γράψει μεγάλη πτώση το προηγούμενο διάστημα.

ΕΛΒΕ: Δεν ξέρουμε αν θυμήθηκαν οι κάτοχοι μετοχών ότι έκοψε μέρισμα σήμερα, ή απλά κάποιος είδε πτώση και σου είπε «πούλα γιατί κάτι μπορεί να συμβαίνει και εδώ». Τόσα έχουμε δει τις τελευταίες μέρες τι να σκεφτούμε. Βρέθηκε στο -10% η μετοχή χάνοντας 0,55 ευρώ όταν είχε κόψει 0,40 ευρώ μέρισμα. Τελικά έκλεισε με απώλειες 9,01% και στα 5,05 ευρώ, δηλαδή έχασε 0,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης