Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΘΟ δεν λένε όλη τη αλήθεια
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) «πανηγυρίζει» με το δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα διαφημίζοντας το ύψος των ρυθμίσεων, αλλά δεν έκανε τον «κόπο» να αναβαθμίσει την ποιότητα των πληροφοριών μετά την κατάθεση ερώτησης των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα Σεπτεμβρίου για την προστασία των δανειοληπτών.
Το δελτίο τύπου είναι copy paste των προηγούμενων μηνιαίων στοιχείων αλλάζοντας μόνο τους αριθμούς.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και ειδικότερα η Γενική Γραμματέας Θεώνη Αλαμπάση Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δεν άλλαξαν την ποιότητα των πληροφοριών.
Έτσι η πλήρης εικόνα των ρυθμίσεων θα αποκαλυφθεί στην επόμενη ερώτηση Βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Μέχρι τότε θα μας λένε όσα θέλουν να μάθουμε κα όχι τι πραγματικά κάνουν τα funds.
Τι μας λένε...
Ωστόσο το Δελτίο Τύπου μας λέει ότι αυξήθηκαν κατά 52,48% οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλές τον Οκτώβριο που διαμορφώθηκαν σε 1.845 αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές αξίας 600 εκατ. ευρώ από 1.210 ρυθμίσεις αρχικών οφειλών 438 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 2023.
Οι προσημειώσεις ακινήτων και οι διαταγές πληρωμών έφτασαν τις 19.000 το 2023
Κατά σύμπτωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ανέφερε ότι το 2023 έγιναν 9.388 προσημειώσεις ακινήτων και 9.472 αφορούσαν διαταγές πληρωμής.
Ο συνολικός αριθμός των δικαστικών αποφάσεων για προσημειώσεις ακινήτων και διαταγών πληρωμών ανήλθε σε 18.860.
Οι προσημειώσεις έγιναν για οφειλές οι οποίες αν δεν πληρωθούν θα γίνουν διαταγές πληρωμής.
Οι διαταγές πληρωμές τους 2023 πιθανόν να έχουν γίνει πλειστηριασμοί το 2024 και το 2025.
Οι 18.860 δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους πιθανόν δεν θα έχουν μάθει για τα «θαύματα» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και αναγκάζονται να χάσουν τα σπίτια τους.
Τα «καλά νέα» συμπληρώνονται με 5.771 νέες αιτήσεις από τον Οκτώβριο του 2023 και οι οριστικές υποβολές ήταν 3.493 αιτήσεις
Το ύψος των οφειλών που ρυθμίστηκαν ανήλθαν σε 8,5 δις ευρώ.
Ωστόσο, δεν λέγεται με σαφήνεια το ύψος των ρυθμίσεων που έγιναν από τα Funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια.
Ο κύριος όγκος των ρυθμίσεων που διαφημίζει το ΥΠΕΘΟ είναι με το Δημόσιο όπως είχε προκύψει από την απάντηση προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 17 Σεπτεμβρίου από τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αποκάλυπταν ότι από τα 5,7 δισ. ευρώ που είχαν ρυθμιστεί μόλις το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε τα funds και τους servicers.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών