Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 – Ψηφίζεται την Κυριακή 15/12

Βουλή: Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 – Ψηφίζεται την Κυριακή 15/12
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας
Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 11/12, η συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2025, με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων.
Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Α' αντιπροέδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα το πλαίσιο της συζήτησης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε ότι σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθούν οι ομιλίες όλων των γενικών και των ειδικών εισηγητών.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και οι συνεδριάσεις θα είναι μαραθώνιες, με στόχο να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Από αύριο, Πέμπτη 12/12, οι συνεδριάσεις θα αρχίζουν στις 9 το πρωί και θα εξελίσσονται χωρίς καμία διακοπή των εργασιών.
Σε όλες τις συνεδριάσεις θα μπορούν να παρεμβάλλονται οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, εντός του πλαισίου που ορίζει ο Κανονισμός.
Την Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Πάντως, το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή 15/12 με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,Νίκου Ανδρουλάκη και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Υπέρ» ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Κατά», πλην των αμυντικών δαπανών, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Επίσης, «κατά» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ «επιφύλαξη» εξέφρασαν το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η ΚΟ «Σπαρτιάτες».

Μηταράκης (ΝΔ): Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στον μεγάλο εθνικό στόχο

Πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, την εισήγηση του οποίου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μηταράκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισήγησής του στις πιο αντιπροσωπευτικές προβλέψεις για το έτος 2025 σε σχέση με το 2019.
«Εισηγούμαι τον προϋπολογισμό του 2025, ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στον μεγάλο εθνικό στόχο: την ουσιαστική σύγκλιση των εισοδημάτων με την ΕΕ, καλύπτοντας κενά δεκαετιών, λανθασμένες πολιτικές επιλογές, ξεπερνώντας με βιώσιμο τρόπο τις αρνητικές συνέπειες των μνημονίων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.
Πρόσθεσε ότι από το 2019 έχουν γίνει ουσιαστικά και μετρήσιμα βήματα μπροστά, σε κάποιους τομείς «άλματα μπροστά», χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης:
- Το 2025 το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 62 δισ. ή 34%.
- Σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 180 ευρώ ή 28%.
- Ο μέσος μισθός των εργαζομένων σε πλήρη απασχόληση έφτασε τα 1.445 ευρώ.
- Ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν σε πλήρη απασχόληση σήμερα έχει αυξηθεί κατά 500.000.
- Αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές κατά 84%, η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Οι δαπάνες για την Υγεία προβλέπονται αυξημένες κατά 74%.
- Οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα είναι αυξημένες κατά 73%.
- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται αυξημένο κατά 63%.
- Το δημόσιο χρέος είναι μειωμένο κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τη δεκαετή κρίση και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
«Ο προϋπολογισμός του 2025 θα είναι προϋπολογισμός πραγματικής σύγκλισης. Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Η Ελλάδα πλέον συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα μεγέθη, καλύπτοντας τη χαμένη απόσταση από την εποχή των μνημονίων», πρόσθεσε , μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε εμφατικά στις μειώσεις φόρων, λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει μείωση φόρων άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Έχουμε μειώσει ήδη 72 φόρους και εισφορές, 12 φέτος, και έχουμε υλοποιήσεις 23 μειώσεις σε έμμεσους φόρους και συνεχίζουμε», ενώ φέτος μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 20% στις ασφαλισμένες κατοικίες, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και όλων όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» και μονιμοποιείται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις άνω των 2,3 δισ. ευρώ για την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
«Εντός του μήνα, δίνουμε 243 εκατ ευρώ. σε 1,9 εκατ. ευάλωτους οικονομικά πολίτες. Λανθασμένα λέει η αντιπολίτευση ότι αυξήθηκαν οι φόροι. Αντίθετα, οι φόροι μειώνονται σταθερά, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2023, σε σχέση με το 2022, εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ καθώς από 42,8% -φόροι ως ποσοστό ΑΕΠ- έπεσε στο 40,7%», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
«Η Ελλάδα, πλέον, συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα μεγέθη: ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα, επενδύσεις, ανεργία, απασχόληση. Και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία που αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή», κατέληξε.

Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Κίνδυνος ο προϋπολογισμός να παγιδευτεί η κοινωνία σε διαρκή λιτότητα

Δεν είναι η εικόνα στη χώρα αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση διέπρεψε στα κοινωνικά επιδόματα, την προηγούμενη πενταετία, αλλά πλέον το νέο πλαίσιο στην ΕΕ θέτει περιορισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, «ο προϋπολογισμός του 2025 έχει μεγάλο κίνδυνο να παγιδεύσει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε διαρκή λιτότητα. Και αυτό, την ίδια ώρα που το κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι το υπέρογκο κόστος ζωής και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εγκλωβισμένο στην παγίδα του ιδιωτικού χρέους. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατείείναι τα χθεσινά στοιχεία για τον ΕΦΚΑ που δείχνουν ότι χάθηκε το 50% των ρυθμίσεων οφειλών, λόγω «των μίζερων ρυθμίσεων και των υπέρογκων προστίμων και τόκων».
Συμπλήρωσε πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους δείκτες που επηρεάζουν το εισόδημα και την ποιότητας ζωής», η Ελλάδα είναι διχασμένη και οριζοντίως, ήτοι χωροταξικά-γεωγραφικά.
«Ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός, συρρικνώνεται και παρακμάζει. Αυτήν την πραγματικότητα ζει σήμερα ένα τεράστιο μέρος της χώρας, με την κυβέρνηση σε ρόλο απλού παρατηρητή»,σημείωσε.
Ακόμη, ανέφερε ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί, αλλά στον αντίποδα υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, «η άλλη πλευρά των αριθμών αποκαλύπτει ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι 40% του ΑΕΠ, ήτοι 6 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το χειρότερο είναι πως η σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων έχει πάει σχεδόν στο 2 προς 1 στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το περίπου 1 προς 1 και κάτι που είναι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
«Οι αρνητικές επιδόσεις είναι πρωτίστως στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τελικά στο εμπορικό έλλειμμα», τόνισε και πρόσθεσε πως «η χώρα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο που θα ανατρέψει σταδιακά, προφανώς όχι σε μια μέρα, τη σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων, με μετρήσιμους στόχους, συμφωνημένους στη Βουλή και με τους κοινωνικούς εταίρους».
Έκανε αναφορά σε 8 εθνικούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη ΔΕΘ.

Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Αποτυχία της κυβέρνησης- Θα αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη Ελλάδα

«Η αποτυχία της κυβέρνησης και όσα έχει δημιουργήσει στους πολίτες είναι μια σκληρή αλήθεια, αλλά είναι αλήθεια. Εμείς, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη Ελλάδα, πιο συμπεριληπτική, που θα στηρίζει την έντιμη και υγιή επιχειρηματικότητα, που θα ισχύει το κοινωνικό κράτος» , υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χ. Μαμουλάκης, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Σ. Φάμελλου.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δομική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2025, τονίζοντας ότι «είναι ένας μνημονιακής λογικής προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δημιουργούν πραγματικά ασφυκτικές συνθήκες τόσο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά όσο και για την ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών», προσθέτοντας ότι «οι εξωγενείς γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η εκτίναξη του δημοσίου Χρέους, το δημογραφικό και η ανύπαρκτη θωράκιση μπροστά στην κλιματική αλλαγή- θα έπρεπε να είναι στην προσοχή μας».
Ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε ότι «αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η συζήτηση και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού συμπίπτει από μια χρυσή επέτειο, αλλά και μια μαύρη συνάμα, που είναι ότι σήμερα κλείνουν 6 χρόνια από τη συζήτηση και ψήφιση του πρώτου κρατικού προϋπολογισμού που η πατρίδα πήρε βαθιά ανάσα και είχε την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, της εξυγίανσης και της αισιοδοξίας για το μέλλον».
Πρόσθεσε πως «η μαύρη επέτειος, είναι ότι το 2019 σε αυτή την αίθουσα, δυστυχώς ψηφίσθηκε ο Πτωχευτικός Κώδικας του κ. Μητσοτάκη, ένας Πτωχευτικός Κώδικας που τώρα βλέπουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία, με τη στέγη προμετωπίδα που εργαλειοποιείται από τα funds και μας παρουσιάζεται μάλιστα και ως ανάπτυξη».
Κάνοντας αναφορά στον Μηταράκη, σχολίασε ότι στην ανάλυση που παρουσίασε στη Βουλή απουσίασαν οι κίνδυνοι για την οικονομίας μας «για την επερχόμενη οικονομική ύφεση, την ασθενική οικονομική πορεία της ευρωζώνης και για το πως θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το εξαγωγικό αποτύπωμα της χώρας και να ενισχύσουμε την ατμομηχανή του τουρισμού, που τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε πόσο ευάλωτη είναι».
Σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα ο κ. Μαμουλάκης αναρωτήθηκε κατά πόσο αυτή μπορεί να εγγυηθεί από το κόμμα της ΝΔ, που ε εκτροχίασε προ λίγων ετών τους προϋπολογισμούς και φτάσαμε στην χρεοκοπία του κράτους».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της έχει αποφασίσει την ανελαστική οριζόντια αφαίμαξη, μέσω κυρίως της αύξησης της έμμεσης φορολόγησης με τα φυσικά πρόσωπα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα της φορολογίας»,αμφισβήτησε ότι μειώνονται οι φόροι όπως θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά και ότι η ανεργία είναι χαμηλή.
Κατά τον ίδιο, «όλοι οι προϋπολογισμοί του κ. Μητσοτάκης έχουν πέσει έξω και απείχαν παρασάγγας από αυτό που καταγράφηκε τελικά στον Ισολογισμό».
Σχετικά με τις τράπεζες και τις προθέσεις μέτρων που έχει κάνει γνωστές ο πρωθυπουργός ότι θα ανακοινώσει την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή , τόνισε πως «θα πρέπει να αλλάξει η δυνατότητα των τραπεζών να έρχονται με αποικιοκρατικό ύφος στη Βουλή και αυτό μπορεί να γίνει με πολιτική αλλαγή. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δέσμια των ίδιων των τραπεζών με τα χρέη του κόμματός της. Από τους πολίτες ζητούν μέσω funds να είναι ενήμεροι όταν η ΝΔ ως κόμμα δεν το κάνει».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και δεν είναι νούμερα. Να αλλάζει τους 5 βασικούς πυλώνες του λεγόμενου παραγωγικού μοντέλου που είναι το φορολογικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι καταθέσεις του εξωτερικού που δεν επαναπατρίζονται, οι πλουτοπαραγωγική τομείς της χώρας που δεν αξιοποιούνται αλλά ξεπουλιούνται και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Αυτή όμως την χρηστή διαχείριση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει όπως απέδειξε και ως κυβέρνηση».

Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Ανάγκη αλλαγής του χρεοκοπημένου οικονομικού και φορολογικού μοντέλου

«Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης SCOPE οφείλεται προφανώς στο ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το οικονομικό προτεκτοράτο τους», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος.
Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του «αποτυχημένου και χρεοκοπημένου οικονομικού, τουριστικού, καθώς επίσης και του φορολογικού μοντέλου», την ανάγκη εκπόνησης ενός σωστού ισολογισμού του κράτους και την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στο Δημόσιο.
Για το δημόσιο χρέος, σχολίασε, για όσα λέει η κυβέρνηση, πως αυτό που μετράει για τους πολίτες είναι το κρατικό χρέος, το οποίο από 356 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 έφτασε στα 404 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει με 299 δισ. ευρώ και με υψηλότερο ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, μίλησε και για «τσαρλατινισμό χωρίς όρια από την κυβέρνηση, στο ζήτημα των εξοπλιστικών», γιατί «ενώ κατηγορεί τους πολίτες για φοροδιαφυγή, με στόχο την υπερφορολόγησή τους, η ίδια οργιάζει ακόμη και με τη σύσταση μαύρων λογαριασμών, όπως φάνηκε από τους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και αυτό ενώ δεν φαίνεται να δίνεται έμφαση στην αμυντική βιομηχανία μας.
«Τα 1.500 ευρώ που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα ξεπεράσουν οι μέσοι μισθοί το 2027, δεν θα λένε απολύτως τίποτα, αφού θα είναι το αποτέλεσμα του πληθωρισμού, ενώ με κριτήριο τις άλλες χώρες της Ευρώπης θα καταλήξουμε αυτήν τη φορά στην τελευταία θέση της ΕΕ και δεν θα περνάμε, πλέον, καμία άλλη», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης