Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην… ελεύθερη αγορά - Κυβερνητικό «χέρι» και στις ασφαλιστικές, μετά την ενέργεια και τις τράπεζες

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην… ελεύθερη αγορά - Κυβερνητικό «χέρι» και στις ασφαλιστικές, μετά την ενέργεια και τις τράπεζες

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ, που επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να διαμορφώσουν τα ασφάλιστρα υγείας, και τη δημιουργία νέου από την ΕΛΣΤΑΤ

Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση που «ξορκίζει» τον λαϊκισμό, σε καθημερινή βάση, φαίνεται πως πέφτει η ίδια στην παγίδα του… καθώς στην προσπάθεια της να περισώσει ό,τι μπορεί από τους ψηφοφόρους που της γυρνούν την πλάτη, άρχισε τις «υποσχετικές» καταργώντας κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς.
Έτσι, αφού άνοιξε πόλεμο με τις ενεργειακές, και στη συνέχεια με τις τράπεζες, επόμενος στόχος είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Καταργείται ο δείκτης του ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ και τη δημιουργία νέου… από το 2026. Επισημαίνει ότι τον δείκτη του ΙΟΒΕ επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να διαμορφώσουν τα ασφάλιστρα υγείας. Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει το ύψος των αποζημιώσεων που δηλώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές ότι κατέβαλαν με βάση τις δαπάνες τους στα νοσοκομεία. Έπειτα από χρόνια, όμως, έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφασίσει ότι ο εν λόγω δείκτης δεν είναι αξιόπιστος και υπερεκτιμά το πραγματικό κόστος για την κάλυψη των ασφαλισμένων.
«Έρχεστε εδώ και μας λέτε, ως να εκπροσωπείτε κάποια άλλη κυβέρνηση, και όχι την εκλεγμένη το 2019, ότι δεν είναι ανεκτός ο ειδικός δείκτης υγείας του ΙΟΒΕ. Αυτόν τον δείκτη εσείς στον καταστήσατε νόμο του κράτους το 2020, όταν εμείς σας καλούσαμε να μην προχωρήσετε στην άρση της διευρυμένης προστασίας των καταναλωτών που προσέφερε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με το νόμου 2251 του 1994» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.
Τι υποστηρίζει όμως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος; Ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν. Σύμφωνα με την Ένωση, οι εταιρείες «πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν».
Άρα, η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, προσθέτει η Ένωση, επισημαίνοντας σχετικά: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την Πολιτεία, την Εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο σημαντικό αυτό θέμα το οποίο επηρεάζει τους ασφαλισμένους».

Ο νέος δείκτης

Ακόμα όμως κι αν η νέα κυβερνητική παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, γίνεται με στόχο τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, ο νέος δείκτης -σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο- θα ισχύσει από… 1ης Ιανουαρίου 2026. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1/1/2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση… ευελπιστεί να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, με τον υπουργό Ανάπτυξης να τονίζει ότι «σε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κάνει πράξη και να επιβάλει αυτή την προσαρμογή», όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης