Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, πιθανώς και μετά το Πάσχα - Το δυσμενές σενάριο

Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, πιθανώς και μετά το Πάσχα - Το δυσμενές σενάριο
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες - Πάνω από 12.800 σεισμοί από 26/1
Σχετικά Άρθρα
(upd13) Δεν έχει τέλος η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 12.800 σεισμοί από τις 26/1 έως και τις 8/2 σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.
Ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι στιγμής στις Κυκλαδες ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας 10/2, με τους εναπομείναντες κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας, αφού η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται μέχρι με αυξομειώσεις που φτάνουν έως τα 4,9 Ρίχτερ μέχρι στιγμής.
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες,  φτάνοντας ακόμη και μετά το Πάσχα, ενώ δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής εάν κάποιος από τους σεισμούς που έχει καταγραφεί έως σήμερα ήταν ο κύριος. Δεν λείπουν και οι χαρακτηρισμοί για πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκα, το δυσμενές σενάριο είναι για σεισμό 6 Ρίχτερ.
Και ενώ οι κάτοικοι και επισκέπες της Σαντορίνης έχουν εγκαταλείψει το νησί και εκφράζεται ανησυχία για τη νέα τουριστική περίοδο, σήμερα, Τρίτη 11/2, το  απόγευμα συνεδριάζουν εκ νέου  οι δύο Επιτροπές (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Στο μεταξύ, κλειστά παραμένουν τα σχολεία έως τις 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, ενώ δεν έλειψαν και οι τηλεφωνικές απάτες σε κατοίκους της Σαντορίνης.
Παράλληλα, έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας - σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Μαρτίου - ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Στη Σαντορίνη μετέβη  σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών, ενώ υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις.

Λέκκας: Δυσμενές σενάριο των περίπου 6 Ρίχτερ - Δεν θα πάμε πάνω από 5,5 Ρίχτερ

«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ, όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews μίλησε για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες».
Κληθείς να απαντήσει εάν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας 10/2 ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας είπε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Σημείωσε πως «είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 Ρίχτερ και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες».
Εξήγησε ότι «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσιν ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία».
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν.
Για τις επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω των σεισμών, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα θα αξιολογήσει πότε θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί. «Η διαχείριση του φαινομένου πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων«, υπογράμμισε.
Τέλος, ανέφερε ότι στα κτίρια μέχρι στιγμής οι δονήσεις δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, λόγω των χαμηλών επιταχύνσεων, όμως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε κατασκευές που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας, όπως και στις πισίνες και δεξαμενές που προσθέτουν επιπλέον φορτίο.

Καραστάθης: Συνεχίζεται το φαινόμενο κανονικά - Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού

«Είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως ανέφερε, «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι, καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 Ρίχτερ δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος, αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά».
Εξήγησε ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας 10/2, «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε», ενώ «ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός, καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε την ίδια εικόνα με ένας σμήνος σεισμών, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε μια ισχυρότερη δόνηση», δήλωσε ο κ. Καραστάθης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συνολάκης: Επιπόλαιο να υπάρχει αισιοδοξία για τους σεισμούς - Τα τρία σενάρια

Είναι επιπόλαιο να υπάρχει αισιοδοξία, καθώς η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κ. Συνολάκης, σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Ο κ. Συνολάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι "πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι". Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες».
Ο ίδιος περιέγραψε τα τρία πιθανά σενάρια και επέμεινε ότι στην εξίσωση πρέπει να βρίσκεται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης χωρίς να αποκλείεται, για την ώρα, το ενδεχόμενο να γίνει μια μικρή έκρηξη.
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».
Όπως είπε, υπάρχουν τα εξής τρία πιθανά ενδεχόμενα: «η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου, κάτι ανάλογο που είχαμε δει τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως, περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».
Σημείωσε πως «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται. Ακόμα δεν το βλέπουμε. Αλλά ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Τέλος, για το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «από το καλοκαίρι έχει αρχίσει και μας δίνει ορισμένα συμπτώματα. Άρχισε να φαίνεται πως υπάρχει μια μετακίνηση, η οποία ήταν μεγαλύτερη. Από εκεί που τα GPS δείχνανε 0, από το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή μετακίνηση , η οποία μέχρι τώρα έχει φτάσει στα 3 εκατοστά. Αυτό σημαίνει πως εάν το 11’ είχαμε την υποψία πως το ηφαίστειο μπορεί να ήταν σε μια φάση αφύπνισης, το ίδιο έχουμε και τώρα. Αφύπνιση δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε έκρηξη και θα έχουμε μεγάλη έκρηξη».

Παπανικολάου: Η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα, ίσως και μετά

"Όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό", ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής σεισμολογίας, Δ. Παπανικολάου.
Όπως είπε, «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 Ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 Ρίχτερ δηλαδή».

Γκανάς: Αστάθεια στη σεισμική ακολουθία – Δυναμικό φαινόμενο με αυξομειώσεις

«Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την σεισμική ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς.
Ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει».
Κληθείς να απαντήσει εάν θα συνεχιστούν οι αυξομειώσεις των σεισμών, επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά».
Πρόσθεσε ότι «το καλό σενάριο είναι να συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά μέχρι να ηρεμήσει. Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς», σημειώνοντας πως έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 σεισμοί.

Τσελέντης: Σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ - Παραίτηση , η απάντηση τυο υπουργείου

Την παραίτησή του από Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Άκης Τσελέντης, με ...καρφιά για πολιτικές παρεμβάσεις, με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να σημειώνουν πως «οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, «η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε και να σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Ο κ. Τσελέντης  στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευθ.Λέκκα, την οποία δημοσιοποιεί σε ανάρτησή του στο facebook, εξήγησε ο λόγος είναι ότι "δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ.
Ήμεθα μια εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια επιτροπή που εκπροσωπεύουμε τους φορείς μας με ΦΕΚ. Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το ρόλο μας".
Ο κ. Τσελέντης εύχεται " καλή συνέχεια στο τόσο σημαντικό έργο που τόσο επιτυχημένα επιτελεί στο πρόσφατο σεισμό η ΕΣΚ".

akis_5.JPG
Νωρίτερα, σε πρωινή του ανάρτηση ο κ. Τσελέντης ανέφερε για τους σεισμούς πως «δυστυχώς με την πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές.
Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ».
Πρόσθεσεότι κατά τον ίδιο, «λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!
Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ, αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα».
Καταλήγει σημειώνοντας πως «ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας καταλάβετε (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

tselentis_2.JPG
Σαντορίνη: Παλιρροιογράφο εγκατέστησε στη βορειοανατολική ακτή το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι

Παλιρροιογράφο εγκατέστησε στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) .
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης.
Επίσης, παρέδωσε στις Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι.
Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτήν τη στιγμή 16 σταθμούς.

ΕΚΠΑ: Καταγράφηκαν 102 σεισμοί τη Δευτέρα 10/2 στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού


Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.
Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής. Συγκεκριμένα:
-στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας
-στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας
-στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν:
-στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και
-στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα.
Η δεύτερη περιοχή περιέχει κατολισθήσεις που σημειώθηκαν:
-στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού,
-στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση 'Ακρα Αλωνάκι)
-στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών
-σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και
-στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση.
Στην Κόκκινη Παραλία, λόγω της κατάπτωσης βραχωδών τεμαχών αυξήθηκε ο όγκος των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς ανάντη της παραλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια, λόγω καταπτώσεων βραχωδών τεμαχών.
Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημειακές, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της. Η κινητοποίηση των ασταθών μαζών και η συσσώρευσή τους στη βάση των σχεδόν κατακόρυφων πρανών της έχει περιορίσει το πλάτος της σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, λόγω της κυματικής δράσης και της λιθολογίας της, η παραλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση μετά από ανακατανομή των γεωυλικών στην παράκτια ζώνη.
Στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ο χώρος αναμονής των επιβατών, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καταστήματα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη, δεν επηρεάστηκαν από τις καταγεγραμμένες μετακινήσεις.
Στη θέση βόρεια του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν σε πρανές που αναπτύσσεται μακριά από στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος (κατοικίες, δίκτυα και υποδομές), ενώ τμήμα των ασταθών υλικών κατέληξε στη θάλασσα.
Πιο βόρεια, ανάντη του παλαιού λιμένα των Φηρών, στο Ημεροβίγλι και στο Σκάρο, τα καταγεγραμμένα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε πρανή κατάντη των κατοικημένων περιοχών (Φηρά, Ημεροβίγλι), που αναπτύσσονται στο φρύδι της καλδέρας. Ομοίως, με τον Αθηνιό, δεν σημειώθηκαν επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.
Στο βόρειο τμήμα της νήσου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από την Οία στα Φηρά, οι καταπτώσεις βράχων είχαν ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης

Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:15) ήταν ο μεγαλύτερος που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί στις Κυκλάδες.
53_2.JPG
Ακολούθησαν τουλάχιστον άλλοι 5 σεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Από το πρωί της Τρίτης, ο μεγαλύτερος σεισμός που μέχρι στιγμής καταγράφηκε ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (στις 09:17) στα ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νότια -νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 16,4 χλμ.
Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε 13:43 στην Αμοργό με εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ,  όπως και το πρωί.
\49_7.JPG
Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Δήμο Θήρας

Στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης, όπου συνεχίζεται η σεισική δραστηριότητα, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως 31/12025, για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.
Αναλυτικά:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό


Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία (7/2) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα ,Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή
2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης