
(upd2) Με την… τέταρτη ψηφοφορία κι αφού συγκέντρωσε 160 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετέβη στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα, στον δεύτερο όροφο της Βουλής, συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους της Βουλής, προκειμένου να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον ανέδειξε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Τον Κ. Τασούλα συνεχάρη τηλεφωνικά για την εκλογή του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ευχές στον Κωνσταντίνο Τασούλα για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για μια «θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς». Υπογράμμισε επίσης ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα».
Η ψηφοφορία
Υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της Βουλής ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι ανεξάρτητοι Μάριος Σαλμάς, Χάρης Κατσιβαρδάς και Παύλος Σαράκης.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στη σημερινή ψηφοφορία έλαβαν:
- Κωνσταντίνος Τασούλας (πρόταση ΝΔ): 160 ψήφους
- Τάσος Γιαννίτσης (πρόταση ΠΑΣΟΚ): 34 ψήφους
- Λούκα Κατσέλη (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ): 29 ψήφους
- Κώστας Κυριακού (πρόταση Νίκης): 14 ψήφους
Αναλυτικά:
-τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
-τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
- τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
- τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
Τα «παρών» και οι απόντες
«Παρών» ψήφισαν 39 βουλευτές από το ΚΚΕ (21 βουλευτές), Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), Σπαρτιάτες (5 βουλευτές) καθώς και οι Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Γιώργος Ασπιώτης.
Επίσης, οι 11 της Νέας Αριστεράς, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης), Γιώτα Πούλου, Μιχάλης Χουρδάκης) και ο Ευάγγελος Αποστολάκης (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) απουσίαζαν.
Απουσίαζαν 24 βουλευτές και συγκεκριμένα, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας , Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.
Κακλαμάνης σε Τασούλα: Η ευστάθεια στη λειτουργία των θεσμών θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα της πορείας σας
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν.Κακλαμάνης μετέβη στο γραφείο του Κ. Τασούλα για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, και έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου, έχω την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας, από την εθνική αντιπροσωπεία που συνεκλήθη σήμερα το πρωί, γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό σε ειδική συνεδρίαση», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης και παρέδωσε στον Κ. Τασούλα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Κύριε Πρόεδρε, η Βουλή των Ελλήνων, πριν από λίγο, σας ανέδειξε στο πιο διακεκριμένο σκαλί τα πολιτειακής ιεραρχίας. Ως Πρόεδρος της Βουλής και παλαιός σας συνάδελφος, σας εύχομαι και πιστεύω να ασκήσετε αυτή την αποστολή, για το κοινό συμφέρον και το γενικότερο όφελος του λαού και της χώρας μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Η πρόταση που υπέβαλε, ανάμεσα σε άλλες, ο πρόεδρος της ΚΟ της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πρόσωπό σας, έτυχε σήμερα της απαιτούμενης πλειοψηφίας, από το άρθρο 32 παρ.4 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας μας, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, που σας ξέρω καλά, επιβεβαιώνει και τις προσδοκίες που συνδέονται με το πρόσωπό σας. Η εθνική αντιπροσωπεία, με την ψήφο της, δεν ανεγνώρισε μόνο στο πρόσωπό σας, την ενωτική και συναινετική προοπτική άσκησης των καθηκόντων σας, έξω από το στίβο των κομματικών ανταγωνισμών, αλλά και δυνατότητά σας και δέσμευσή σας να εξασφαλίσετε στην πολυσχιδή κρατική λειτουργία, το σεβασμό και την πιστή τήρηση του συντάγματος, στην τελευταία αναθεώρηση του οποίου υπήρξατε και δημιουργικός συντελεστής», σημείωσεο Πρόεδρος της Βουλής.
Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην προσωπική πορεία του Κωσταντίνου Τασούλα στα δημόσια πράγματα.
Όπως είπε, «η στιγμή αυτή της επίσημης ανακοίνωσης της εκλογής σας είναι βέβαια θεσμική διαδικασία αλλά δεν αφίσταται και προσωπικής διάστασης. Γνωρίζω καλά την προσωπική σας πορεία στα δημόσια πράγματα της χώρας από τα νεανικά σας χρόνια, την επιτυχή θητεία σας σε κρατικά λειτουργήματα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείου Πολιτισμού, σε καθήκοντα κοινοβουλευτικά στην 25ετή επάξια εκπροσώπηση του Ηπειρωτικού λαού, στην προεδρία της Βουλής, που προήλθε από τρεις διαδοχικές συναινετικές εκλογές. Γνωρίζω πως υπηρετήσατε τα τελευταία χρόνια τον κοινοβουλευτισμό και μάλιστα ένα μεγάλο διάστημα, κατά τη διάρκεια της δυσχερέστατης περιόδου της πανδημίας, πως αναβαθμίσατε τον πολύτιμο, για τη χώρα μας, θεσμό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, πως στηρίξατε κοινωνικούς στόχους, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΕΣΥ, με σύμφωνη πάντα γνώμη όλων των κομμάτων της Βουλής ή και πως αναδείξατε ένα νέο ουσιαστικό πολιτιστικό τοπόσημο, με τη μεταμόρφωση του δημόσιου Καπνεργοστασίου».
«Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας τη στιγμή που η χώρα μας διεκδικεί, εύλογα και αποφασιστικά, την εμπεδωμένη θέση της στον προηγμένο κόσμο ενώ όμως την ίδια στιγμή, ένα πρωτόγνωρο κύμα νέων προκλήσεων ενισχύει την αβεβαιότητα και ρευστότητα που μας περιβάλλει. Για το λόγο αυτό, και η ευστάθεια στη λειτουργία των θεσμών, όλων ανεξαιρέτως των θεσμών της πολιτείας, από τους οποίους οι πολίτες και μάλιστα οι νεότεροι, περιμένουν και αξιώνουν πολλά περισσότερα, θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα της πορείας σας και υψηλή προτεραιότητά σας», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.
Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλας, ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστώ για το επίσημο άγγελμα της εκλογής μου που αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά κυρίως μία βαριά ευθύνη.
Παρακαλώ να διαβιβάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, μέλος της οποίας είχα την τιμή να υπάρξω τα τελευταία 25 χρόνια τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την, κατά το Σύνταγμα, ανάδειξή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετέχοντας όμως στο δημόσιο βίο υπό διάφορες ιδιότητες ακόμη περισσότερες δεκαετίες, πλέον γνωρίζω καλά, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς, τις δυνατότητες της πολιτικής που την αναδεικνύει η λαϊκή κυριαρχία. Δυνατότητες προσφοράς έργου και παραδείγματος προκειμένου η πατρίδα μας, η πατρίδα όλων μας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, και ο λαός μας να προοδεύουν. Γνωρίζω όμως καλά και τις αδυναμίες της πολιτικής. Αυτές μόνο, κατά το δυνατόν, με κοινή προσπάθεια, και εθνική και κοινωνική συνοχή μπορούμε να παραμερίσουμε. Αναζητώντας λύσεις ευρύτερης αποδοχής που πηγάζουν από τον γνήσιο διάλογο, όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και με την κοινωνία. Λύσεις που πείθουν τους πολλούς πως οι εύλογες αξιώσεις και η νηφάλια και συχνά αυστηρή κοινωνική κριτική, μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική διορθωτική ή μεταρρυθμιστική.
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν εύλογες αξιώσεις από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Αξιώσεις, μεταξύ άλλων, εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας, προκοπής, κοινωνικής προστασίας και πολιτικής προστασίας που είναι τόσο επίκαιρη, δικαιοσύνης όπως ειδικότερα διαπιστώνουμε τόσο εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Η υπηρέτηση αυτών των αξιώσεων, που δεν είναι παρά συνταγματικές κρίσιμες υπαγορεύσεις για την Πολιτεία, ανατίθεται στα πολιτικά κόμματα, που με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας καλούνται κάθε φορά να κυβερνήσουν τη χώρα. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται όχι μόνο από το σωστό προγραμματισμό ή τις εποικοδομητικές προτάσεις. Εξαρτάται και από το πλαίσιο, την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στα οποία διεξάγονται οι πολιτικές διεργασίες.
Και όλα αυτά πρέπει να επιτελούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας και πλήθους γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Την ίδια στιγμή οι μεταπολεμικές παραδοχές σχέσεων και ισορροπιών δοκιμάζονται ή ήδη μετατοπίζονται ανησυχητικά.
Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε από τα μεταπολεμικά χρόνια δεν φαίνεται καθόλου να συνεχίζει ο ίδιος, και “μια στοίβα σπασμένες εικόνες” παίρνει συχνά την θέση του. Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό αλλαγών στάσεων και ισορροπιών για μας εδώ, στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας, η γραμμή παραμένει σταθερή: Ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών μας δυνατοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Μέσα στην Ε.Ε. που στοχεύει στην στρατηγική της αυτονομία, αλλά που πρέπει να βιαστεί ακόμα περισσότερο, η χώρα μας καλείται να ενισχύσει περαιτέρω το γόητρό της προς τα έξω και παλεύει για την προκοπή και το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της, που είναι στόχοι ευρύτερα, πιστεύω, αποδεκτοί.
Να γιατί, ασχέτως επιμέρους διαφωνιών ακόμη και εντάσεων, το αόρατο νήμα που μας ενώνει στις μεγάλες ζωτικές επιλογές δεν πρέπει να σπάσει.
Μελετήσαμε ή και τιμήσαμε ξανά και εδώ στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα, τα εντελώς τελευταία χρόνια καίριες επετείους της εθνικής μας πορείας. Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, και τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση. Κάθε θρίαμβος και επιτυχία μέσα από αυτό το ιστορικό υλικό οφείλεται στο αόρατο νήμα που μας ενώνει με κοινούς στόχους και μέσα. Ενώ συχνά καταστροφές και πισωγυρίσματα οφείλονται στο σπάσιμο αυτού του νήματος από σκληρά και φανατικά αντίθετους στόχους και διχασμούς.
Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε ένα κακό ή για να κατακτήσουμε έναν μεγάλο στόχο. Και όσο μεγαλύτερη διάρκεια και αξιοπιστία έχει η κοινή μας προσπάθεια προς μεγάλους στόχους τόσο περισσότεροι στόχοι κατακτιούνται.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην αποστολή που από σήμερα επωμίζομαι.
Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο κατά το δυνατόν πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη κλίματος ενότητας είναι πολύτιμα υποβοηθητικό πλαίσιο για την επιτυχία των πολιτικών επιδιώξεων και την χρησιμότητα των πολιτικών ανταγωνισμών. Και όσο κοινότοπα μπορεί να ηχούν αυτά, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο ισχύουν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται, μεταξύ άλλων, να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού ακριβώς του πλαισίου, έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του συνταγματικού του ρόλου αναδεικνύοντας αυτό το αόρατο νήμα που δεν παύει ποτέ να μας ενώνει.
Αυτό το χρέος το έχει ιστορικά, θεσμικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον ελληνικό λαό, τον εγγυητή του πολιτεύματός μας και προς το Σύνταγμά μας που όλοι σεβόμαστε.
Με την βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση όλων των παραγόντων της Πολιτείας και προ παντός του λαού, βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλλω, κύριε Πρόεδρε, κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος».
Ποιος είναι ο Κ. Τασούλας
Ο Κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974, μετά τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 κει επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές).
Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.
Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.
Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών