Θλίψη στην Ποντιακή κοινότητα
O Χριστόφορος Χριστοφορίδης που τόσα του οφείλει η ποντιακή λαογραφία και η ποντιακή διάλεκτος δεν είναι πια εδώ.
Ο «Σάρπογλης» ήταν γιος του Στάθη Χριστοφορίδη και της Βαρβάρας Ταρατσίδου, που κατάγονταν από το χωριό Κουνάκα της Άνω Ματσούκας.
Το ιδίωμα της Ματσούκας ήταν η μητρική του γλώσσα.
Όμως ο ίδιος νιώθοντας απέραντη αγάπη αλλά και χρέος στον πατέρα του ασχολήθηκε επισταμένα με τη μελέτη της ιστορικής γραφής της ποντιακής διαλέκτου.
Ο Στάθης Χριστοφορίδης αν και είχε πάει μόλις μέχρι την ΣΤ’ Δημοτικού στην Κουνάκα, σε ηλικία άνω των 60 ετών, κατέγραψε ακούσματα της παιδικής του ηλικίας από τη γιαγιά του και άλλους ηλικιωμένους της περιοχής σχετικά με την ιστορία και τις παραδόσεις των οικογενειών τους και του αγαπημένου τους χωριού.
Αυτό ακριβώς ήταν που ενέπνευσε τον εξίσου σπουδαίο γιο του να επιμεληθεί και να εκδώσει τα γραπτά κείμενα:
Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας σε τρία βιβλία με υπότιτλους Aμιράντ’-Αραπάντ’ το 1986, Ο Γιάγκον το 1989 και Κουνάκα, η γενέτερια το 1993.
Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης ήταν επιμελετής ύλης και έκδοσης του περιοδικού Ποντιακό Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, από το 1992 έως το 2010 οπότε διακόπηκε η έκδοσή του.
Κατά τη διάρκεια της πορείας του είχε βάλει την δική του πινελιά σε ποντιακά κείμενα και εκδόσεις πολλών Ποντίων συγγραφέων και ένθετα δισκογραφικών παραγωγών.
Το 1976 η γνωριμία του με τον τέως Νομάρχη, Πόντιο ποιητή και συγγραφέα ποντιακών θεατρικών έργων Ηλία Τσιρκινίδη, τον φέρνει κοντά στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), του οποίου ο Τσιρκινίδης ήταν πρόεδρος.
Στο Σύλλογο αυτό δραστηριοποιείται δίπλα στον πρόεδρο ως γενικός γραμματέας και από το 1991 ως πρόεδρος μέχρι το 2008.
Επίσης δραστηριοποιείται στην τότε Παμποντιακή Ένωση Αθηνών αλλά και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΟΜΕ) της οποίας ήταν τακτικό μέλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών