Βαριές απώλειες, που φτάνουν στο -16%, στις 46.000 δολ., σημειώνει το Βitcoin την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, μετά την άνοδο πάνω από τα 52.000 δολάρια το βράδυ της Δευτέρας.
Η βουτιά του κρυπτονομίσματος καταγράφεται παρά την υιοθέτησή του ως επίσημου νομίσματος από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τις Cointelegraph Markets Pro και TradingView, η τιμή του έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, στα 52.960 δολάρια, μέσα σε μια νύχτα.
Στη συνέχεια, οπισθοχώρησε στα επίπεδα των 51.000 δολαρίων, όπου σταθεροποιήθηκε προκαλώντας απώλειες 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους «πόνταραν» σε περαιτέρω πτώση του.
Στο μεταξύ, τις συζητήσεις μεταξύ των κρυπτοεπενδυτών μονοπώλησε την 7η Σεπτεμβρίου το Ελ Σαλβαδόρ, που προχώρησε σε μια απόφαση με αβέβαιες προεκτάσεις τόσο για την αγορά κρυπτονομισμάτων όσο και για την ίδια την οικονομία του.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, εκτός του ότι υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα, αγόρασε Bitcoin αξίας 20,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ειδικότερα, με tweets, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Nayib Bukele αποκάλυψε ότι η χώρα έχει αγοράσει 400 bitcoin.
Με βάση την τιμή του bitcoin τη στιγμή των tweets, η αξία των ψηφιακών assets, κατά μέσο όρο, φτάνει στα 20,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Bukele ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω αγορές.
Η ανακοίνωση του Bukele αποτελεί ορόσημο για το bitcoin καθώς το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που υποδέχεται επίσημα το bitcoin στον προϋπολογισμό του.
Και πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή, δεν μπορείς να βάλεις το τζίνι στο μπουκάλι, όπως ανέφερε ο Samson Mow, επικεφαλής στρατηγικής της Blockstream.
Είναι συμφέρουσα η υιοθέτηση ενός κρυπτονομίσματος ως για κρατικούς σκοπούς
Το Ελ Σαλβαδόρ το πιστεύει.
Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, το μικρό έθνος της Κεντρικής Αμερικής έγινε η πρώτη Δημοκρατία στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα.
Οι φόροι ενδέχεται να πληρώνονται με κρυπτονόμισμα και οι έμποροι πρέπει να το αποδέχονται μαζί με το δολάριο ΗΠΑ, εάν διαθέτουν την τεχνολογία.
Ένα δίκτυο διανομής μετρητών θα επιτρέψει στους χρήστες να μετατρέψουν το bitcoin σε δολάρια χωρίς προμήθεια, υποστηριζόμενο από κρατικό ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ θα λάβουν δωρεάν 30 δολάρια σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ονομάζεται Chivo - «cool» στην τοπική αργκό.
Ο Nayib Bukele, ο αυταρχικός πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, πιστεύει ότι η κίνηση θα προκαλέσει κεφαλαιακές εισροές από ξένες επενδύσεις και θα καταστήσει φθηνότερο το δολάριο για τη χώρα του.
Η βιασύνη του έργου είναι αξιοσημείωτη.
Ο Bukele ανακοίνωσε το σχέδιό του στις αρχές Ιουνίου του 2021.
Τρεις ημέρες αργότερα, οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο ψήφισαν έναν νόμο που επέτρεπε την υιοθέτηση του bitcoin μέσα σε 90 ημέρες με τη μορφή του κατ’ επείγοντος.
Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων ενθουσιάστηκα από την τόλμη του Bukele.
Ωστόσο, στο Ελ Σαλβαδόρ τα πράγματα είναι… δύσκολα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία τάσσεται κατά αυτής της πρωτοβουλίας – κάτι που ίσως αντικατοπτρίζει έναν φόβο για το άγνωστο:
Λιγότερο από το 5% καταλαβαίνει το bitcoin, σύμφωνα με έρευνα.
Από την άλλη, πώς να μην ανησυχούν οι πολίτες για ένα νόμισμα του οποίου η αξία κυμαίνεται μεταξύ $ 10.000 και $ 63.000 το τελευταίο έτος.
Η διεθνής οικονομική κοινότητα αντιτίθεται στο σχέδιο.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων ως νόμιμου χρήματος, επικαλούμενο κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον (η εξόρυξη bitcoin καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας).
Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε ένα αίτημα για βοήθεια στο Ελ Σαλβαδόρ αναφορικά με το bitcoin.
Η Moody's υποβάθμισε τα ομόλογα της χώρας σε junk, με την απόδοσή τους να ξεπερνούν το 11%.
Στο μεταξύ, η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει καμία οικονομική λογική, αφού απολαμβάνει χαμηλό πληθωρισμό και οικονομική σταθερότητα από την υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια.
Βαρύ τίμημα
Η χρηματοοικονομική συμπερίληψη, το πολυδιαφημιζόμενο όφελος που υποτίθεται πως αποφέρει το bitcoin, σίγουρα εξυπηρετείται καλύτερα με την ενθάρρυνση των νέων τραπεζών fintech.
Ο πολλαπλασιασμός τους σε όλη τη Λατινική Αμερική βοηθά την αντιμετώπιση της έλλειψης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μειώνει το κόστος των μεταφορών χρημάτων, χωρίς κανέναν από τους κινδύνους - ή τη ρύπανση - που δημιουργεί το κρυπτονόμισμα.
Οι επικριτές του Bukele υποπτεύονται τα κίνητρά του.
Ο χιουμοριστικός ενθουσιασμός του 40χρονου ηγέτη για το bitcoin αποτελεί προσπάθεια να στρέψει αλλού την προσοχή του εκλογικού σώματος μετά τις πρόσφατα έκνομες κινήσεις του για την εξασφάλιση δεύτερης συνεχόμενης θητείας το 2024.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι θέλει να φύγει από το άρμα του δολαρίου, προσβλέποντας σε ένα σταθερό εγχώριο Bitcon
Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του Bukele, το πείραμα δεν θα τελειώσει καλά.
Η βιαστική υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ βρίθει κινδύνων και οι απλοί πολίτες είναι πιθανό να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα λόγω του στοιχήματος του προέδρου τους.
Σημειωτέον, μια αποτυχία του πειράματος αναμένεται να ρίξει το κρυπτονόμισμα στα Τάρταρα...
www.bankingnews.gr
Βουτιά -16% για το Bitcoin παρά την υιοθέτηση από το Ελ Σαλβαδόρ - Κακώς ενθουσιάστηκαν οι traders, κίνηση υψηλού ρίσκου
σύμβολα :
Bitcoin $
Η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει καμία οικονομική λογική
Σχόλια αναγνωστών