Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

H περιορισμένη προσφορά Bitcoin είναι το «φάρμακο» στον πληθωρισμό που προκαλούν οι κεντρικές τράπεζες με το τύπωμα χρήματος

H περιορισμένη προσφορά Bitcoin είναι το «φάρμακο» στον πληθωρισμό που προκαλούν οι κεντρικές τράπεζες με το τύπωμα χρήματος
Πώς η αύξηση προσφοράς χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε ένα ενκτίξευση του χρυσού
Η αντιλήψεις για το Bitcoin παραμένουν διχασμένες παρά την αυξανόμενη υιοθέτησή του από θεσμικούς παράγοντες, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα.
Ο παρουσιαστής της στρογγυλής τραπέζης, Rob Nelson, μαζί με τον Paul Giordano, της V.P. Digital Asset Management στην εκδήλωση Marathon Digital, συζήτησαν τον συνεχή σκεπτικισμό γύρω από το Bitcoin.
Ο Nelson επικαλέστηκε τα σχόλια του κωμικού Bill Maher που χαρακτηρίζει το Bitcoin ως «παιχνίδι αριθμών» και απάτη, ενώ ο Giordano αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες παρερμηνείες.
Ο Nelson εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη άποψη οσον αφορά το Bitcoin ως απλό κερδοσκοπικό μέσο, δηλώνοντας: «Δεν καταταλαβαίνω ότι αν το BlackRock και το Fidelity δεν αρκούν για να σας πείσουν ότι βάζουν συνταξιοδοτικά funds σε αυτό, τι άλλο πρέπει να δείτε;».
Τόνισε τη σημασία των επενδύσεων των θεσμικών επενδυτών στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Ο Paul Giordano εξήγησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι για την κατανόηση της πραγματικής αξίας του Bitcoin, σημειώνοντας: «Δεν είναι εύκολο κατανοήσουν τις ψηφιακές συναλλαλλαγες πολλοί.
Οι άνθρωποι κατανοούν ότι τα χρήματα είναι κάτι που χρησιμοποιείται σε ένα κατάστημα για συναλλαγές και το Bitcoin δεν είναι πραγματικά φτιαγμένο για αυτό.
Τόνισε ότι ενώ το Bitcoin μπορεί να μην λειτουργεί όπως το παραδοσιακό νόμισμα, αλλά έχει τεράστια αξία λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του.
Σίγουρα, η τιμή του Bitcoin είναι ασταθής και μπορεί να κινηθεί έντονα προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλά οι επενδυτές συχνά εξετάζουν το οριακό κόστος που ξοδεύουν οι εξορύκτες στην ενέργεια για την παραγωγή νέων Bitcoin ως υποκατάστατο για ένα πιο ορθολογικό κατώτατο όριο τιμών.
Καθώς ο συνολικός αριθμός των Bitcoin προς εξόρυξη συνεχίζει να μειώνεται, το κρυπτονόμισμα γίνεται πιο σπάνιο εάν η ζήτηση τουλάχιστον παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.
Φέτος, οι επενδυτές έχουν «καταβροχθίσει» Bitcoin αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω νέων ETF.
Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κατανοήσει ο μέσος επενδυτής, ο Giordano επεσήμανε τη βασική πτυχή που συχνά τους λείπει: «Το νούμερο ένα πλεονέκτημα που βλέπω στο Bitcoin είναι το γεγονός ότι έχει μια σταθερή προσφορά.
Για κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο που θα μπορούσατε να σκεφτείτε… η προσφορά θα αυξάνεται.
Ο Giordano ολοκλήρωσε τονίζοντας τον ρόλο του Bitcoin στην προστασία από τον πληθωρισμό, δηλώνοντας: «Βλέπουμε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας… αλλά το Bitcoin μας προστατεύει από αυτό, και για εμένα αυτό είναι το καλύτερο πλεονέκτημά του».

Ο επίμονος πληθωρισμός

Πολιτικοί και κεντρικές τράπεζες περιγράφουν πολλούς λόγους για τον επίμονο πληθωρισμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας αιτίες όπως η πανδημία του COVID-19 και το «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα, αγνοώντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η συνεχής έκδοση χρέους διαδραματίζει τον μεγαλύτερο ρόλο καθώς η παγκόσμια προσφορά χρήματος αυξάνεται.
Σύμφωνα με blog The Kobeissi Letter, η συνολική προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και την Κίνα έφτασε πρόσφατα σε νέο ρεκόρ 89,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να προστέθηκαν μόλις το περασμένο έτος.
«Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 3 χρόνια και ένα παρόμοιο άλμα με την αρχική αντιμετώπιση της πανδημίας που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020», ανέφεραν οι αναλυτές.
«Μόνο στις ΗΠΑ, το ποσό του χρήματος σε κυκλοφορία (δηλαδή η προσφορά του χρήματος) έχει αυξηθεί κατά 410 δισεκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος, στα 21,2 τρισεκατομμύρια δολάρια».
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι «στις αρχές του 2020 η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ ήταν 27% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα», κάτι που δείχνει ένα πράγμα: «Η παγκόσμια εκτύπωση χρήματος ως κύρια τάση επέστρεψε».
«Από την πανδημία, η παγκόσμια προσφορά χρήματος έχει εκτοξευθεί στα ύψη», ανέφεραν.
«Στην πραγματικότητα, το δολάριο έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης μόνο τα τελευταία 4 χρόνια.
Σαφώς, ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός, όπως πολλοί υποστήριζαν.
Και με τις ΗΠΑ να δεσμεύονται για οικονομική υποστήριξη για πολλαπλές γεωπολιτικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης γερασμένες δημόσιες υποδομές στο εσωτερικό και τις μη βιώσιμες πληρωμές τόκων για το χρέος τους, η ανοδική τροχιά του δείκτη Μ2 και του χρέους δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
«Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 345 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 3 ημέρες, σημειώνοντας άλλο ένα ρεκόρ 35,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε το Kobeissi.
«Από τον Ιούνιο του 2023, το ομοσπονδιακό χρέος έχει αυξηθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 14%.
«Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 6%,» σημείωσαν.
«Με άλλα λόγια, το εθνικό χρέος έχει ξεπεράσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2,7 φορές τους τελευταίους 16 μήνες.
Πέραν της κρίσης της πανδημίας, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ δεν έχει αυξηθεί ποτέ τόσο γρήγορα».
«Φανταστείτε να διευθύνετε το νοικοκυριό σας όπως οι ΗΠΑ έχουν το χρέος τους… Θα χρεοκοπούσατε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα και θα αγοράζατε αστακό για δείπνο.
Αλλά ας συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα σώσει τη μέρα», απάντησε ο οικονομικός αναλυτής Jon Markman.
Όσον αφορά τον κύριο ένοχο, η Global Markets Investor επεσήμανε ευθέως την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια πέρα από τις δυνατότητές της από το 2009.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_153951.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_154057.png
Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που στοιβάζουν το χρέος τους, καθώς η Visual Capitalist αναφέρει ότι μετά από αύξηση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, το παγκόσμιο χρέος έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ των 315 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων οι ώριμες αγορές αντιστοιχούν στα 209,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή δύο- τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν στο παρασκήνιο, γίνεται πιο κατανοητό γιατί ο χρυσός κάνει ράλι από τον Οκτώβριο του 2022, με άνοδο κατά 64% εν μέσω της κορύφωσης της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες και τους λιανικούς εμπόρους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_154145.png

Μετά από μήνες εκροών από ETF χρυσού, ο Ιούλιος είδε την τάση να αντιστρέφεται και από τότε, η ζήτηση εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Σύμφωνα με το The Kobeissi Letter, «Οι σωρευτικές εισροές στα ETF χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των ETF των εξορύξεων χρυσού, είναι τώρα στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Αύγουστο».
«Το πιο δημοφιλές ETF χρυσού, το $GLD, έχει καταγράψει σωρευτικές εισροές 644 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση», πρόσθεσαν.
«Η ιστορικά υψηλή ζήτηση έχει θέσει τον χρυσό σε καλό δρόμο για την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 1979, σημειώνοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα, τα ETF των εξορυκτών χρυσού, $GDX και $GDXJ, αυξάνονται πάνω από 30% και βρίσκονται σε καλό δρόμο για την καλύτερη χρονιά από το 2020.
Ο χρυσός συνεχίζει να διαπραγματεύεται σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής κρίσης»
Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης, ο χρυσός είναι η «κατηγορία ενεργητικού με τις καλύτερες επιδόσεις» σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Global Markets Investor, και «είναι επίσης σε καλό δρόμο για την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 1979».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_154240.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_154357.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης