Η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» καταβολής οφειλών εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για τα έσοδα
Παγιώνεται η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παγώματος της πληρωμής υποχρεώσεων και πανδημικών χρεών άνω του 1,6 δισ. ευρώ που «γεννήθηκαν» τον περασμένο Μάρτιο και η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει από το 2022.
Οι τρεις αυτοί λόγοι καθιστούν έωλο τον στόχο της ΑΑΔΕ για εισπράξεις 50 δισ. ευρώ φέτος εν μέσω πανδημίας καθώς ήδη ο προϋπολογισμός ξεκίνησε με έλλειμμα 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Εισοδήματα
Οι εκτιμήσεις για ενίσχυση των εσόδων από φόρους εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο καθώς η αγορά βρίσκεται στο ψυγείο και τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η φορολογητέα ύλη και να ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταμεία.
Επιπρόσθετα ένας ακόμα παράγοντας που απειλεί με ανατροπή τους υψηλούς εισπρακτικούς στόχους είναι οι φορολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που αυξάνουν τις πιέσεις στις δαπάνες και ανεβάζουν αυτόματα τον λογαριασμό του ελλείμματος.
Μεταλλαγμένα στελέχη
Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια, την ένταση και την έκταση του πλήγματος στα δημόσια έσοδα εντείνεται ακόμα περισσότερο μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Παρά την οικονομική στενότητα και το θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στην είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους 47,836 δισ. ευρώ έναντι 44,265 δισ. ευρώ φέτος.
Προβλέψεις
Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 2,465 δισ. ευρώ θα σημειώσουν τα έσοδα από το ΦΠΑ (17,466 δισ. ευρώ από 15,001 δισ. ευρώ το 2019), πράγμα που προϋποθέτει τόνωση της κατανάλωσης και αύξηση του τουρισμού.
Παράλληλα και τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 830 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 3,416 δισ. ευρώ έναντι 2,586 δισ. ευρώ με την παραδοχή ότι θα επανέλθει η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις με κέρδη το 2020 και ότι η οικονομία θα περάσει σε φάση γρήγορης και ισχυρής ανάκαμψης.
Σχετικά με τις άλλες κατηγορίες εσόδων:
- οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 6,601 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 139 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
- από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα 286 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
- από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2,667 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
- από τους λοιπούς φόρους παραγωγής προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 1,109 δισ ευρώ, μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
- ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 10,193 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020,
- τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,419 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
- οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 214 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020
Την ίδια ώρα παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον προϋπολογισμό των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εσόδων από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών με βάση την υπόθεση για ενίσχυση της απασχόλησης λόγω επανεκκίνησης της οικονομίας
Εστίαση και τουρισμός
Επισημαίνεται ότι η καραντίνα «βύθισε» κατά 7,9 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του 2020 τα οποία ανήλθαν τελικά στα 44,265 δισ. ευρώ όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 52,165 δισ. ευρώ.
Η «τρύπα» των 295 εκ. ευρώ στις φορολογικές εισπράξεις του Ιανουαρίου έδειξε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη τη στιγμή μάλιστα που ο Φεβρουάριος «σημαδεύτηκε» από το σκληρό lockdown στην αγορά ενώ όλα δείχνουν ότι η πλήρη άρση της καραντίνας δεν θα έρθει ούτε το Μάρτιο.
Αν συνυπολογισθεί ότι η εστίαση θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον ως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ενώ ο τουρισμός δεν αναμένεται να πάρει «μπροστά» πριν από τον Ιούνιο ο στόχος της ΑΑΔΕ για εισπράξεις ύψους 49,7 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόδοξος .
Εκτροχιασμός
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ενδεχόμενο παράτασης των περιορισμών καθώς η ζημία ανά 15νθημερο υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία στα φορολογικά έσοδα και κυρίως στις εισπράξεις από τους φόρους συναλλαγών όπως είναι ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
Την ίδια ώρα μεγάλο «αγκάθι» για τις εισπρακτικές επιδόσεις της ΑΑΔΕ είναι το περιβάλλον εντός του οποίου οι υπηρεσίες θα πρέπει να υλοποιήσουν το ελεγκτικό πλάνο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία εκτροχίασε τους στόχους για το 2020.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών